31/08/2007, αναβολή της συζήτησης επί του σοβαρότερου θέματος της ημερήσιας διάταξης

ΛογότυποΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88304
Fax
: 28310 29879
Ε
mail:

Ρέθυμνο, 31Αυγούστου 2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την αναβολή της συζήτησης επί του σοβαρότερου θέματος της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προκάλεσε η αποχή των Μελών της Αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα , λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος να ορισθεί νέα συνεδρίαση για την προσεχή Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007, στις 3 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο τους, τα Μέλη της Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσαν την αποχή τους από τη σημερινή συνεδρίαση προκειμένου να μη συζητηθεί το επίμαχο ζήτημα της λήψης δανείου εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνου για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες αποζημίωσης προσωπικού και εκτέλεσης έργων που κινδυνεύουν να μην εκτελεστούν λόγω μη απορροφητικότητας των κονδυλίων.

Επειδή εκ του Νόμου απαιτούνται 18 θετικές ψήφοι για την έγκριση της σύναψης δανείου, το θέμα αναβλήθηκε αφού οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν συμπλήρωναν τη νόμιμη απαρτία.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει την υποθήκευση του μέλλοντος του Δήμου ούτε θα διακινδυνεύσει την αξιοπιστία του που ούτως ή άλλως έχει πληγεί βαρύτατα από την προηγούμενη Διοίκηση, Μέλη της οποίας, όπως επεσήμανε, είναι ακόμη και σήμερα Δημοτικοί Σύμβουλοι και διαχειρίζονται κατ'' αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο σοβαρά θέματα του Δήμου και των πολιτών του.

Η αναβολή της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος προκαλεί καθυστερήσεις που θα επιβαρύνουν τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά του Δήμου, τους επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΑΝΕΡ, Γρ. Παλιάς Πόλης, Συμβασιούχους κ.α.) ενώ θα δημιουργήσουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις νέες δομές που προσφάτως εγκαινιάσθηκαν (ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, Βρεφονηπιακός) αλλά και στο σύνολο των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής που τόσο έχουν ανάγκη συνάνθρωποί μας (Βοήθεια στο Σπίτι κτλ).

Ο κ. Δήμαρχος παρέθεσε στους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση δημοτικούς Συμβούλους και δημότες μερικά οικονομικά στοιχεία ενδεικτικά για να καταστεί σαφές το μέγεθος του προβλήματος : Ο Δήμος Ρεθύμνου οφείλει εντάλματα του 2006 ύψους περίπου 2,5 εκατομυρίων Ευρώ, εκτός τις οφειλές που δεν έχουν ενταλματοποιηθεί ακόμη εξαιτίας της δυσπιστίας των εργολάβων απέναντι στο Δήμο που ζητούν πρώτα εγγυήσεις ότι θα εισπράξουν τα οφειλόμενα και στη συνέχεια θα κόψουν τα τιμολόγιά τους. Στη ΔΑΝΕΡ οι 60 εργαζόμενοι της επιχείρηση είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες ενώ εργάζονται κανονικά και προσφέρουν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες ( Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικούς Σταθμούς, Σχολικοί Τροχονόμοι κ.α), Η δε Επιχείρηση, λόγω μη καταβολής εισφορών σε ΙΚΑ και Δ.Ο. Υ. δεν μπορεί να πάρει ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα, στοιχεία απαραίτητα για την είσπραξη κονδυλίων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα ύψους 580.000 Ε τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν. Οι οφειλές της Επιχείρησης μόνον στο ΙΚΑ ανέρχονται στο ποσό των 3 εκατ. Ευρώ. Η αναμενόμενη ψήφιση Νομοσχεδίου που αφορούσε την απαλλαγή των Δημοτικών Επιχειρήσεων από επιπρόσθετες οικονομικέ επιβαρύνσεις λόγω καθυστέρησης καταβολής των νομίμων, ναυάγησε λόγω προκήρυξης εκλογών. Κατόπιν πολλών προσπαθειών και συνεννοήσεων του κ. Δημάρχου Ρεθύμνου με την Διευθύντρια της Δ.Ο.Υ. συμφωνήθηκε ένας διακανονισμός που θα επιτρέψει στην ΔΑΝΕΡ να λάβει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα έτσι ώστε μέχρι τις 30/9/2007 να είναι σε θέση να εισπράξει τα χρήματα από το Ευωρπαϊκό Πρόγραμμα για να μην χαθούν.

Σε ότι αφορά το δάνειο, ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι συνεργάστηκε αποδοτικά με την Τριμελή Επιτροπή ( κ. Αραμπατζόγλου Κώστα, κ. Παπαδουράκη Τάσο και κ. Λαμπρινό Κώστα, Δημοτικοί Σύμβουλοι) που είχε αναλάβει να διερευνήσει τα δεδομένα του τραπεζικού συστήματος ώστε να επιτευχθεί η συμφερότερη για το Δήμο συμφωνία για τους όρους λήψης δανείου και πράγματι, με τις διαπραγματεύσεις που έγιναν, ο Δήμος κατόρθωσε να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 8 εκ Ευρώ εξασφαλίζοντας το ελάχιστο δυνατό σπριντ (spread) μόλις 0,3% . Από το ποσό αυτό το 1,5 εκ. Ε θα διατεθεί για οφειλόμενες εισφορές σε ΙΚΑ και Δ.Ο.Υ., 1,5 εκ. Ευρώ θα διατεθούν σε απαλλοτριώσεις που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει και με πολλή υπομονή αναμένουν οι δικαιούχοι ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη τα έργα που εκτελεί ο Δήμος στις περιουσίες τους χωρίς να έχουν ακόμη αποζημιωθεί (παράδειγμα πλατείας Τούρκικου Σχολείου που έχει συγκεκριμένες και αυστηρές προθεσμίες ολοκλήρωσης) 1,5 εκ Ευρώ θα διατεθούν στην εκπόνηση Μελετών σημαντικών αναπτυξιακών έργων προκειμένου να προωθηθούν για ένταξη στο 4ο Κ.Π.Σ. ενώ το 1 εκ. Ευρώ θα διατεθεί για να καλυφθεί το έλλειμμα στο Ταμείο του Δήμου μέχρις ότου ξεκαθαριστεί οριστικά το θέμα και άλλα 5 εκ. Ευρώ θα διατεθούν συνολικά σε παλιότερα δάνεια που είχε συνάψει ο Δήμος, των οποίων τους όρους επαναδιαπραγματεύτηκε με τις Τράπεζες ο κ. Δήμαρχος εξασφαλίζοντας παράταση αποπληρωμής με ευνοϊκότερους όρους.

Τονίστηκε τόσο από τον κ. Δήμαρχο όσο και από τις Αντιδημάρχους κυρίες Λιονή Μαίρη και Μαρία Σαρχώση καθώς και από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΑΝΕΡ ότι εάν δεν επισπευθούν οι διαδικασίες για τη σύναψη του δανείου οι επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου και της πόλης εν γένει θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρές και κάλεσαν τα Μέλη της Μειοψηφίας να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της εξέλιξης.

 

Από το Γραφείο Τύπου

20 Μαΐου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)