30/05/11, Ομιλία Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην τιμητική εκδήλωση για τον κ. Ιωάννη Τζεδάκι που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

                                                 Ωδείο Ρεθύμνης, 27 Μαΐου 2011

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

 Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα να συμμετάσχω στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του νεοϊδρυθέντα Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου που απαρτίζεται από μια  καταρτισμένη ομάδα επιστημόνων αλλά και ενεργών πολιτών  οι οποίοι, συσπειρώθηκαν για να προωθήσουν με τη γνώση, την εμπειρία τους και τη θετική τους διάθεση για προσφορά στην πόλη, το πάγιο, πολύχρονο αίτημά της για δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και να συνεχίσουν να δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας και σύνδεσης του υφιστάμενου αρχαιολογικού Μουσείου με την κοινωνία .

 Στο πλαίσιο λοιπόν των πρωτοβουλιών του ο Σύλλογος αποφάσισε να τιμήσει μια διακεκριμένη προσωπικότητα με αναγνωρίσιμη προσφορά στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, η οποία δύσκολα αποτιμάται, αφενός διότι είναι σε εξέλιξη και, αφετέρου, διότι είναι πολυεπίπεδη. Δικαίως πάντως έτυχε υψηλών τιμητικών διακρίσεων οι οποίες απονέμονται σε επιστήμονες που προσφέρουν έργο διεθνούς εμβέλειας όπως είναι ο Σταυρός των Ιπποτών της Ιταλίας κ.α

         

 ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ κ. ΤΖΕΔΑΚΙ

 Ο τιμώμενος κ. Γιάννης Τζεδάκις στη διάρκεια της πολύχρονης, ενδιαφέρουσας και σίγουρα ωφέλιμης για το Ρέθυμνο επαγγελματικής του διαδρομής, παρέμεινε πιστός στην αποστολή του, αταλάντευτος στις αρχές του, ανθρωποκεντρικός στις συνεργασίες του, ευρηματικός στις αναζητήσεις του, εμπνεόμενος από υψηλές αξίες, ικανός διαχειριστής του πολιτιστικού πλούτου με την ευρύτερη έννοια του όρου.

 Τ’ όνομά του ταυτίστηκε με ένα πλέγμα δραστηριοτήτων, μέρος του οποίου, το πιο αντιπροσωπευτικό ίσως, θα  επιχειρήσουμε να μοιραστούμε μαζί σας στη διάρκεια της αποψινής μας συνάντησης που εγκαινιάζει επί της ουσίας κι επισήμως τη λειτουργία του Συλλόγου.

 Για τις υπεύθυνες θέσεις που κατέλαβε στο ΥΠΠΟ αλλά και ως Προϊστάμενος Αρχαιοτήτων στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, τις υψηλές διακρίσεις με τις οποίες τιμήθηκε, για τις περιοδικές Εκθέσεις τις οποίες έθεσε σ΄ ένα νέο, αποτελεσματικό, με βιωματικές αντανακλάσεις, πλαίσιο, τα εκπαιδευτικά Προγράμματα, το Κέντρο Λίθου, την επίδραση του στη χάραξη μιας ορθολογικής μουσειακής πολιτικής  αλλά και στις σχέσεις του ΥΠΠΟ με ξένες Αρχαιολογικές Σχολές θα μας μιλήσουν οι εκλεκτές συνομιλήτριες μου κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης  Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπ Πολιτισμού και Τουρισμού και η κυρία Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

  

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

 

Η δική μου αναφορά στον τιμώμενο  θα επικεντρωθεί στην καταλυτική του συμβολή στην κήρυξη της πόλης μας ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο,το πλούσιο ανασκαφικό του έργο το οποίο συνεχίζεται και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ευρύτερη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αλλά και τον τρόπο που δομήθηκε η φιλοσοφία που διέπει αυτή τη λειτουργία, της οποίας τα κυρίαρχα γνωρίσματα είναι η εξωστρέφεια, η αλληλεπίδραση με το κοινωνικό αλλά κι εκπαιδευτικό περιβάλλον της πόλης και της ενδοχώρας και μια αξιοζήλευτη δυναμική που υπερβαίνει τα όρια ενός μικρού και προβληματικού από άποψη χώρου Μουσείου.

 

Ο κ. Τζεδάκις, είχε μια αξιέπαινη διορατικότητα που προφανώς καλλιεργήθηκε από το υψηλό μορφωτικό του επίπεδο, τροφοδοτήθηκε από την αγάπη του για το Ρέθυμνο την πόλη που δεν έπαψε  ν΄ αγαπά και να στηρίζει και εκπορεύτηκε από τη σφαιρική αντίληψη με την οποία συνηθίζει να προσεγγίζει κάθε θέμα.

 Με αυτό το πνεύμα λοιπόν, πρωτοστάτησε στην κήρυξη της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο η την οποία και πέτυχε το 1967, παρά τις αντιδράσεις που εγέρθηκαν από ιδιοκτήτες ακινήτων στην Παλιά Πόλη.

 Με την επίμονη λοιπόν παρέμβαση του κ. Τζεδάκι, δημοσιεύτηκε τελικά στις 3 Οκτωβρίου 1967, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  του Βασιλείου της Ελλάδος (τεύχος 20, φύλλο 606) η απόφαση του τότε Υπουργού Προεδρίας με την οποία χαρακτηρίζονταν ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία και τόποι παρουσιάζοντες ιδιαίτερο φυσικό κάλλος ή ενδιαφέροντες από απόψεως αρχιτεκτονικής και ιστορικής κατά Περιφέρειαν τους ακολούθους: …….Ν. Ρεθύμνης, το τμήμα Παλαιάς Πόλεως το οριζόμενον υπό της περιφερειακής οδούς Φορτέτζας, των οδών Ι. Δημακοπούλου, 4ων Μαρτύρων, Κ. Γερακάρι, Εθν. Μακαρίου και Προκυμαίας Ελ. Βενιζέλου.

 Με αυτή την κήρυξη προστατεύθηκε το ιστορικό  Κέντρο της πόλης μας αφού σταμάτησε κάθε οικοδομική δραστηριότητα που θα οδηγούσε στο γκρέμισμα των μνημείων ή στην τσιμεντοποίηση τους. Βέβαια η απόφαση αυτή προσέκρουσε στα συμφέροντα των ιδιοκτητών  ακινήτων στην Παλιά Πόλη οι οποίοι δια του Σωματείου τους αντέδρασαν πολύ έντονα δημιουργώντας πολλά προβλήματα στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα προχώρησαν μέχρι και σε προπηλακισμό των τοπικών παραγόντων της εποχής που ήταν υπέρμαχοι της απόφασης.

 Είμαστε ευγνώμονες λοιπόν για τη συμβολή  του κ. Τζεδάκι στη διάσωση της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, την οποία καταφέραμε σ’ ένα σημαντικό βαθμό να αναδείξουμε και να την προστατεύσουμε θωρακίζοντας την με υδραυλικά και αντιπλημμυρικά έργα, με ψηφιακή τεχνολογία ενώ στην παρούσα χρονική φάση περιμένουμε να στέρξει η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ όπως έχουν  υποχρέωση για να αφαιρέσουν τα εναέρια δίκτυα αφού υπάρχουν ήδη υπογειοποιημένα.

 Σήμερα πλέον η Παλιά μας Πόλη  αποτελεί ένα  ισχυρό αναπτυξιακό  όπλο του Ρεθύμνου, ουσιαστικά είναι το σημείο αναφοράς του.

 Φανταστείτε να είχε επικρατήσει η αντίληψη της τσιμεντοποίησης και να είχε  γεμίσει η Παλιά Πόλη πολυκατοικίες.    Θα είχαμε στερηθεί από ένα πολύτιμο αναπτυξιακό πυλώνα, από ένα κομμάτι της Ιστορίας και του Πολιτισμού  μας που όλοι οι επισκέπτες μας θέλουν να δουν και να γνωρίσουν.

 Δεν αρκεί όμως η παρέμβαση των επιστημόνων όπως ο κ. Τζεδάκις  ή των θεσμών της Πολιτείας  για να προστατευθεί ο κάθε αρχαιολογικό και ιστορικός πλούτος. Θα πρέπει όλοι οι  συμπολίτες μας, και το λέω με την ευκαιρία και άλλων πολλών μικρών μαχών που δίδονται σε άλλα σημεία της πόλης τα τελευταία  χρόνια, να αντιληφθούν ότι δε μπορούμε να εγκλωβίζουμε κάθε φορά την ανάπτυξη και το μέλλον της πόλης στο στενόμυαλο ατομικό συμφέρον που τελικά δεν είναι καν συμφέρον τους.

 Ο αρχαιολόγος φέρνει το φως τους θησαυρούς του παρελθόντος αλλά η κοινωνία έχει την υποχρέωση να τους αγκαλιάζει και να τους προστατεύει και να τους εντάσσει στην πολιτιστική κοινωνική και οικονομική της ζωή.   

 Πραγματικά αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τον κ. Τζεδάκι όχι μόνο για την αποφασιστική του συμβολή στην κήρυξη της Παλιάς Πόλης ως ιστορικό μνημείο αλλά  για τις παρεμβάσεις του  σε μνημεία της πόλης όπως στη  Μεγάλη Πόρτα κάτι που  συνεχίσαμε με την αποκαθήλωση των γειτονικών μπαλκονιών, την ανάδειξη του ενετικού τοίχου της Πόρτας και τις λοιπές παρεμβάσεις μας , ή  στην κρήνη Ριμόντι όπου αναπλάσαμε και αναδείξαμε τον ευρύτερο χώρο που περιβάλλει το μνημείο ή στο κτίριο της Λότζια όπου ανέλαβε τη  συντήρηση εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου όταν απομακρύνθηκε το Μουσείο από αυτό το χώρο.

 

ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ κ. ΤΖΕΔΑΚΙ 

 Α. ΓENIKA

Σπουδαίο είναι  το συστηματικό ανασκαφικό έργο του κ. Τζεδάκι που παρουσιάζει  σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον κι εκτείνεται στις περιοχές  Γεράνι όπου έκανε  ανασκαφή στο Σπήλαιο φροντίζοντας παράλληλα να κηρυχθεί ο χώρος ως αρχαιολογικός προστατευόμενος και στην Αργυρούπολη, όπου εκτός του ανασκαφικού έργου, κατάφερε να κηρυχθεί η περιοχή εκτός από αρχαιολογικός χώρος και χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους γεγονός που καταδεικνύει πως ο αρχαιολόγος έχει πλήρη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο πρέπει  να προβάλλεται ένας αρχαιολογικός χώρος : ως σύνολο , αναπόσπαστο κομμάτι με το φυσικό του περιβάλλον.

 Στου Αποδούλου, σημαντική είναι η Ανασκαφή Μινωικού Οικισμού με τη συνδρομή αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης στο οποίο ο ίδιος είναι επισκέπτης καθηγητής. Ένα επίσης ενδεικτικό στοιχείο της εξωστρεφούς αντίληψης που διατρέχει τις συνεργασίες που επιτυγχάνει ο κ. Τζεδάκις οι οποίες προφανώς ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της χώρας  μας και φέρνουν σε επαφή τον Πολιτισμό μας με  Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτή άλλωστε η αντίληψη είναι ευδιάκριτη και σε άλλες πρωτοβουλίες του κ. Τζεδάκι.

 Το ανασκαφικό έργο του τιμώμενου το συναντούμε και σε άλλες περιοχές όπως είναι ο Κάστελλος, το Σπήλαιο Μελιδονίου όπου  ξεκίνησαν τις εργασίες μαζί με τη συμπολίτισσα Αρχαιολόγο κα Ειρήνη Γαβριλάκη  και σήμερα το συνεχίζει μόνη της καθώς και στο Καστέλλι Χανίων που σήμερα ανασκάπτεται από την κα Βλαζάκη και  τον κ Σαμωνά καθώς και τα σπήλαια Περιβολίων και Κουμαρόσπηλιο.

 

 Β. ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

 Η σημαντικότερη  όμως ανασκαφή που  κυριολεκτικά φέρει την προσωπική σφραγίδα του κ, Τζεδάκι είναι αυτή του Υστερομινωϊκού Νεκροταφείου των Αρμένων.

 Θεωρούμε ευλογία για το Νομό μας, μια πολύτιμη πολιτιστική προίκα, αυτό το σπουδαίο ανασκαφικό έργο που ανέδειξε το υστερομινωϊκό νεκροταφείο στην περιοχή των Αρμένων, που είναι από τους ελάχιστους, επισκέψιμους, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους.

 Ο κ. Τζεδάκις  ξεκίνησε το ανασκαφικό έργο του Νεκροταφείου το 1969 και συνεχίζει μέχρι σήμερα  ενώ το ενδιαφέρον του έχει μετατεθεί στην αναζήτηση του Οικισμού όπου κι εκεί γίνεται ανασκαφή.

 Ο όγκος του υλικού που έχει μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί είναι  τεράστιος : Έχουν ανασκαφεί γύρω στους 300 τάφους γεγονός που καθιστά το υστερομινωϊκό νεκροταφείο στους Αρμένους το μεγαλύτερο στην Κρήτη κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

800 ακέραια αγγεία , τεράστια ποσότητα κεραμικών αντικειμένων,

600 χάλκινα αντικείμενα (όπλα, εργαλεία κλπ.)         

40 σαρκοφάγοι κι

εκατοντάδες σφραγιδόλιθοι

Όλα αυτά τα στοιχεία, συνεπάγονται για το μελετητή αρχαιολόγο επαρκή γνώση ενός συνόλου παραμέτρων που αφορούν το  βιοτικό  επίπεδο  των ανθρώπων  της εποχής,  τις  κοινωνικές σχέσεις και διαστρωματώσεις, τα  ταφικά έθιμα και θρησκευτικές τελετουργίες, τις εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες, τις  οικιακές  ενασχολήσεις κ.    

Εκείνο, ωστόσο που αξίζει να  επισημανθεί είναι πως ο κ. Τζεδάκις δεν εξαντλείται στην «τυμβωρυχική» προσέγγιση του υλικού, αλλά ψάχνει τον Οικισμό στην περιοχή των Αρμένων που   το συντήρησε, προσπαθώντας να κατανοήσει τη δομή και τη σχέση Πόλης – Νεκροταφείου.

Επίσης αξιοποιεί  τα ευρήματα και τα μελετά με σύγχρονες αναλύσεις, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους, χημικές αναλύσεις, και αναλύσεις DNA , μελέτη του σκελετικού υλικού το οποίο μας δίνει πληροφορίες για  την πρόοδο της ιατρικής την εποχή εκείνη.

 

 Γ. ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ

 Βέβαια η περιοχή στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη επί δεκαετίες η ανασκαφή του Υστερομινωϊκού Νεκροταφείου έχει μια επιπλέον  ιδιαιτερότητα που αξίζει να επισημανθεί: Φιλοξενεί το  εναπομείναν τμήμα του βελανιδόδασους το οποίο άλλοτε εκτείνονταν σε μια τεράστια έκταση  και αποτελούσε ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος για τους κατοίκους.

 

Επιπλέον της φυσικής του ομορφιάς που δένει αρμονικά με το αρχαιολογικό περιβάλλον το βελανιδόδασος έχει τη δική του ιστορική αξία για το Ρέθυμνο και είναι συγκινητική  όσο και αξιέπαινη η προστασία του από τον κ. Τζεδάκι ο οποίος το ενέταξε και το διαχειρίζεται ως αναπόσπαστο μέρος του περιβάλλοντος  που ο ίδιος μελετά και αναζητά.

 

   ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ   κ. ΤΖΕΔΑΚΙ

 Παράλληλα  με τις  ανασκαφές, ο κ, Τδεδάκις  προώθησε και τις απαλλοτριώσεις γης, μια πολύ σημαντική επιλογή η οποία στην ουσάι απεγκλώβισε τον κάθε αρχαιολογικό χώρο από ιδιοκτησιακές προστριβές που θα εμπόδιζαν τη λειτουργία του τόσο σε επίπεδο ανασκαφικών εργασιών  όσο και σε επίπεδο προβολής κι επισκεψιμότητας του.

 

Έτσι, σήμερα, ειδικά στην περιοχή του υστερομινωϊκού Νεκροταφείου των Αρμένων έχουν απαλλοτριωθεί 100 στρέμματα γης. Με αυτό τον τρόπο αλλά και ορμώμενος από τη γενικότερη φιλοσοφία του,  ο κ. Τζεδάκις επιχείρησε να     εξασφαλίσει από νωρίς την επισκεψιμότητα του Νεκροταφείου μια και το χώρο δεν τον  αντιλαμβάνεται ομφαλοσκοπικά ως επιστήμονας αλλά ως αναπτυξιακό μέσο,  που προσφέρεται ως αντίδωρο στην πόλη που τον φιλοξενεί, συνδεόμενος από την πρώτη κιόλας  στιγμή με την ανάπτυξη της την οποία συνδράμει σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό,  πολιτιστικό , τουριστικό, κλπ)

 Είναι γεγονός πάντως, πως  στο συγκεκριμένο χώρο δεν έχει γίνει η προσήκουσα αξιοποίηση και αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δούμε συνολικά η  Αρχαιολογία, η  Πολιτεία και ο Δήμος.

Ελπίζουμε να υλοποιηθούν οι σκέψεις και οι μελέτες για το Υστερομινωικό Νεκροταφείο που θα επιτρέψουν την παραπέρα ανάδειξη του χώρου.

  Όπως επίσης θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία δε σημειώνεται η εξέλιξη που θα θέλαμε στο ανασκαφικό έργο.

 Αναγνωρίζουμε όμως πως δεν προχωρά  κάθε ανασκαφή με την ίδια ταχύτητα και κάποιες ανασκαφές τυγχάνουν μεγαλύτερης εξέλιξης, γεγονός  για το οποίο  δεν φταίνε οι ερευνητές αλλά συχνά η ίδια η Πολιτεία.

 Η αλήθεια είναι πως την αδυναμία σοβαρής χρηματοδότησης των  ανασκαφικών εργασιών και την εν γενει μελέτη και ανάδειξη των ευρημάτων τους  επιβαρύνει η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα. Επί του παρόντος έχουμε μόνο την προφορική δέσμευση της Γ. Γραμματέας του ΥΠΠΟ κα Λίνας Μενδώνη η οποία κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κρήτη ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη διάθεση 500 χιλιάδων ευρώ από το ΥΠΠΟ για παρεμβάσεις στο Υστερομινωϊκό  που αφορούν τη δημιουργία 2 στεγάστρων  και την περίφραξη του χώρου .

Εν κατακλείδι, νομίζω  συμφωνούμε πως κάθε αρχαιολογικός χώρος,  κάθε ανασκαφή μικρής ή μεγάλης έκτασης, φέρει τη σφραγίδα του Αρχαιολόγου Ερευνητή που την επιμελείται και συνιστά αδιαμφισβήτητη  απόδειξη του προσωπικού του αγώνα, των δυναμικών διεκδικήσεων του για την προστασία του και την εξέλιξη του, την πάλη του με τη γραφειοκρατία και το χρόνο που χάνεται  άδικα και άδοξα.

 Η κοινή μας αγωνία πλέον είναι να καταφέρουμε να προστατεύσουμε τη μέχρι σήμερα ερευνητική και ανασκαφική δουλειά  παραδίδοντας την στις επόμενες γενιές, εξασφαλίζοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να την προχωρήσουν, αποκαλύπτοντας τους ανεκτίμητους θησαυρούς της.

 

  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 Μιλώντας για αρχαιολογικούς θησαυρούς, μοιραία κάνουμε το συνειρμό για το υφιστάμενο  Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνης.

 Αξίζει για την ιστορία να σημειωθεί ότι επί θητείας του κ. Τζεδάκι στη θέση του Διευθυντή Προϊστορικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού, ξεκίνησε ο σχεδιασμός  και η αναστήλωση του κτίσματος που, για λίγες ελπίζουμε ακόμη εβδομάδες θα φιλοξενεί το Μουσείο, βάση της Μελέτης Δημακοπούλου. Ωστόσο ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο έκανε αβλεψίες και κακοτεχνίες με αποτέλεσμα να γίνει ένα ελλειμματικό κτίριο το οποίο όμως αναγκαστικά χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το Μουσείο κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων από το ΥΠΠΟ, μια και ήταν αδιανόητο να μην έχει το Ρέθυμνο Αρχαιολογικό Μουσείο.

  Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια γρήγορη κι ευέλικτη λύση για τη στέγαση  του Αρχαιολογικού Μουσείου. Αυτή τη λύση λοιπόν βρήκε ο κ. Τζεδάκις κι εσπευσμένα μετακόμισε όλο το υλικό που εκτίθονταν στη Λότζια, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως Εκθετήριο του ΤΑΠΑ ενώ  η Έκθεση στήθηκε σε αίθουσες για τις οποίες  η μελέτη προέβλεπε να γίνουν αποθήκες.

 Η Έκθεση όταν στήθηκε, το 1991, εγκαινιάστηκε ως προσωρινή Έκθεση και  ήταν πραγματικά εξαιρετικά επίκαιρη. Με πολύ κόπο μελετήθηκαν, συντηρήθηκαν  κι εκτέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν ανακαλυφθεί μόλις ένα ή δυο χρόνια πριν!. 

 Στο διάστημα που μεσολάβησε από τα εγκαίνια της προσωρινής αυτής  Έκθεσης μέχρι σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο απέκτησε με τη συστηματική παρέμβαση του κ. Τζεδάκι και των συνεργατών του αρχαιολόγων μια ολόκληρη φιλοσοφία. Αυτή που πρέπει να διέπει τα Μουσεία όποια εμβέλεια  ή έκταση κι αν έχουν αυτά.

Ετσι, λοιπόν, επιτεύχθηκε  μια διαδραστική  σχέση Μουσείου - Κοινωνίας  αφού οι δράσεις του συνδέθηκαν με τις λειτουργίες της πόλης: κοινωνικές,  τουριστικές και  εκπαιδευτικές, συντηρείται   ένα διαρκής διάλογος μεταξύ Κοινότητας και  Μουσείου μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις οι οποίες προσκαλούν νέο κόσμο στο Μουσείο αλλά και στέλνουν άλλον στους αρχαιολογικούς χώρους και, επίσης,  αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την προβολή του πολιτισμού μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

 Το Μουσείο λειτουργεί ως  ένας ζωντανός εκπαιδευτικός φορέας με διαρκή δράση  ενώ συχνά συνιστά κι ένα αξιοπρόσεκτο  συνδετικό κρίκο της πόλης με την Περιφέρεια αφού τα ευρήματα που εκτίθενται προέρχονται από διάφορες ανασκαφές εντός κι εκτός πόλεως.

 Ο κ. Τζεδάκις, λοιπόν,  διέκρινε εξ αρχής τη δυναμική του Μουσείου και υιοθέτησε μια πολυσύνθετη στρατηγική για τη συντήρηση και ανάδειξη του.

Σήμερα όμως πλέον, το υφιστάμενο Μουσείο δε μπορεί υποστηρίξει αυτή τη δυναμική. Το κτίριο, των παλιών φυλακών, κρίθηκε επικίνδυνο και αποφασίστηκε η μεταφορά του Μουσείου στο κτίσμα Ιμπραήμ Χαν, το γνωστό Θόλο, που βρίσκεται μέσα στο Φρούριο της Φορτέτζας μετά από παραχώρησή του από το Δήμο Ρεθύμνης . Μια επίσης προσωρινή λύση που επιλέχθηκε μέχρις ότου το Ρέθυμνο αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο.

 Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται εδώ και χρόνια μια συστηματική προσπάθεια του Δήμου Ρεθύμνης. Γι’ αυτό και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε γενναιόδωρα στο Ελληνικό Δημόσιο ένα οικόπεδο έκτασης 6 στρεμμάτων που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο και σήμερα εάν τμήμα του στεγάζει τα ΚΤΕΛ προκειμένου να ανεγερθεί στο χώρο αυτό ένα Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της Ιστορίας του Ρεθύμνου και των πλούσιων ευρημάτων που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή. 

 Δυστυχώς, είναι ασύλληπτη η γραφειοκρατία που κάθε φορά  λειτουργεί ως τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή δράση.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μόνο για τη δωρεά απαιτήθηκαν  2 χρόνια  διαδικασιών.

Αυτή τη στιγμή επίκειται η προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το συγκεκριμένο Μουσείο. Λάβαμε την υπόσχεση του Υπουργείου ότι είναι θέμα ημερών η προκήρυξη αφού όλες οι  μελέτες που την προϋπέθεταν έχουν ολοκληρωθεί ενώ το ΥΠΠΟ ξεπέρασε τις νομικές δυσχέρειες που αντιμετώπιζε για την προκήρυξη του διαγωνισμού. 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Κυρίες και ύριοι 

 Αγαπητοί φίλοι

 Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν και είναι συνάρτηση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

 Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν τα μέσα για να προστατεύουμε αλλά και να αναδείξουμε όπως πρέπει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου μας που είναι πραγματικά ευλογημένος γιατί ας μην ξεχνάμε ότι  εκτός από τους Αρμένους έχουμε την Ελεύθερνα, τη  Λάππα,  την Ονιθέ, το Γεράνι και άλλες περιοχές με εκπληκτικό αρχαιολογικό πλούτο. Είναι στ αλήθεια δραματική η έλλειψη δυνατότητας ανάδειξης αυτού του πλούτου και δυστυχώς  ακόμη κι όταν παρουσιάζεται κάποια ευκαιρία, σημειώνονται  καθυστερήσεις και υστερήσεις, πολλές φορές  ασυγχώρητες.

 Συνεχίζουμε ωστόσο να διεκδικούμε επισήμως από την Πολιτεία αλλά και  να αναζητούμε κάθε δυνατή πηγή που μπορεί να υποστηρίξει κάθε ενέργεια ανάδειξης  του Πολιτισμού μας.

 Και φυσικά δηλώνουμε την απόλυτη υποστήριξη μας σε κάθε πρωτοβουλία, σε κάθε δράση που  αφορά όχι μόνο  την προστασία αλλά και την προβολή και ανάδειξη του αρχαιολογικών χώρων.

 Ως Δήμο, μας ενδιαφέρει η σύζευξη του Πολιτισμού με την ανάπτυξη του τόπου, η οποία θα πρέπει αν αποτελεί κοινό μέλημα των επιστημόνων αλλά και του συνόλου των φορέων και κατοίκων της περιοχής.    

 

Κύριε Τζεδάκι

 

Σας ευχαριστούμε  για τη συνολική σας προσφορά  η οποία ευχόμαστε να έχει συνέχεια και διάρκεια. Η συγκροτημένη, ολιστική σας αντίληψη περί αρχαιολογικών χώρων που συνοψίζεται στη:  Διάσωση – προστασία- ανάδειξη – ένταξη στην κοινωνία – αξιοποίηση αρχαιολογικού και φυσικού υλικού, οριοθετεί τη σύγχρονη σκέψη και προσέγγιση του αρχαιολογικού κόσμου που με τις ανασκαφές σας, μας αποκαλύπτετε.

 Εύχομαι να συνεχίσετε το ωραίο έργο σας με Υγεία και Δύναμη, εμπνέοντας  ικανούς και πρόθυμους συνεχιστές του οράματός σας .

 

Αγαπητοί Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου

 

Θα ήθελα να γνωρίζετε πως ο Δήμος και οι υπηρεσίες του είναι  πάντα διαθέσιμοι για συνεργασία και ελπίζω οι προσπάθειες όλων μας, Δήμου, Αρχαιολογίας και όλων των φορέων  να ευοδωθούν ώστε  μαζί να καταφέρουμε  πολλά και σπουδαία  πράγματα προς όφελος της πόλης μας και του ανεκτίμητου ιστορικο - πολιτιστικού φορτίου της .

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.

28 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)