08/10/19, Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Ρεθύμνης κ. Στέλιου Σπανουδάκη στο Συμπόσιο «Η Εκπαίδευση στην απόψυξη ή μαθαίνοντας ξανά»

Xαιρετισμός Αντιδημάρχου Οικονομικών & Αντιπροέδρου ΚΕΔΗΡ κ. Στέλιου Σπανουδάκη στο Συμπόσιο «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΥΞΗ - Ή ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΞΑΝΑ» του Xeniseum - Μουσείου της Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Μουσειακή Συλλογή της Ελένης Γλύκατζη –Αρβελέρ.

5 Οκτωβρίου 2019

 

Αγαπητοί Καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος, εικαστικοί Καλλιτέχνες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Σας ευχαριστούμε για τη δυνατότητα κριτικού αναστοχασμού που μας προσφέρετε, για την ευκαιρία να επιχειρήσουμε μια «απόψυξη» όχι μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία- αυτή την δημιουργική ευθύνη την επωμίζεστε εσείς- αλλά στη σκέψη μας, στη θέαση μας απέναντι στον κόσμο που μας περιβάλλει.

Η σμίξη της Εκπαίδευσης με την Τέχνη, με τον ευγενή, διττό στόχο του επανακαθορισμού της σχέσης μας με την κοινωνία που ζούμε και με το περιβάλλον, αλλά και της προτροπής να υιοθετήσουμε μια ενσυνείδητη, φρέσκια νοοτροπία προκειμένου να πρωταγωνιστήσουμε στο μετασχηματισμό της κοινωνίας, είναι αναγκαία και ζωογόνα.

Ανέκαθεν η Τέχνη, κατείχε, μεταξύ άλλων, το ρόλο του εμπνευστή μα και του υποκινητή κάθε θετικής αλλαγής, κάθε ρήξης με αναχρονιστικές πρακτικές και συντηρητικές ιδεολογίες. Ρόλο που τον μοιράζεται διαχρονικά με την Εκπαίδευση, που συνιστά το πεδίο καλλιέργειας συνειδήσεων και ανατροφής υγιών, δυναμικών και ελεύθερων προσωπικοτήτων.

Στους σύγχρονους μας καιρούς, η πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων με τα υλικά και άϋλα πολιτισμικά αγαθά, οι διεθνείς συσχετισμοί στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, οι διαρκώς διευρυνόμενες διανοητικές και πρακτικές ανάγκες, επιβάλλουν τη συνέργεια των επιστημών, ως τη μόνη ασφαλή συνθήκη γόνιμης συνδημιουργίας, εξέλιξης και προόδου.

Με ικανοποίηση και αισιοδοξία λοιπόν, υποδεχόμαστε και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που παροπλίζει τον παρελθόντα εγκλεισμό των επιστημονικών κλάδων στο δικό τους χωροχρόνο, εξασφαλίζοντας προβάδισμα σε διεπιστημονικές αλληλεπιδράσεις, όπως αυτή που συνιστά την αφορμή για την αποψινή μας συνάντηση.

Με φιλόξενα αισθήματα καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο τους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη και στην Αμερική, κι ελπίζουμε πραγματικά, με τη δική τους συνδρομή, να θεμελιώσουμε μαζί τις βάσεις για την προσωπική και συλλογική μας ανανέωση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Μέσα από τις δράσεις των συμποσίων και των εκθέσεων που θα φιλοξενηθούν σε χώρους με ιδιαίτερο συμβολικό φορτίο για το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του, θα διαλογιστούμε, θα ανακαλύψουμε τη δύναμη που προσφέρει η κατάλληλη αξιοποίηση των ικανοτήτων του καθενός και θα ανακαλύψουμε διανοητικούς χώρους και τρόπους αλλαγής συμπεριφορών κι ενεργειών που κάθε άλλο παρά μας έχουν ωφελήσει ως σήμερα.

Ως Δήμος Ρεθύμνης χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σε αυτή τη γόνιμη σύμπραξη με διακεκριμένους επιστήμονες, καταξιωμένους καλλιτέχνες και αξιόπιστους φορείς.

Εύχομαι ο στόχος να επιτευχθεί και η λήξη αυτής της ωραίας δράσης να σηματοδοτήσει, κυρίως για τις νέες γενιές που έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, την απαρχή ενός νέου κύκλου ζωής που θα εμφορείται από τις αρχές της ισορροπημένης συνύπαρξης μας με το φυσικό και αστικό περιβάλλον μας, της συναντίληψης μας για την υγιή εξέλιξη της κοινωνίας μας αλλά και του σεβασμού και αποδοχής του Άλλου στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

01 Απριλίου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)