10/10/18, Χαιρετισμός Δημαρχου σε εκδήλωση τιμής Καφφάτου

Ωδείο Ρεθύμνου,

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Η σημερινή εκδήλωση τιμής στον αείμνηστο καθηγητή Βιολογίας Φώτη Καφφάτο είναι το αντιδώρημα της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας της Κρήτης στην πολύχρονη και αδιαμφισβήτητα πολύτιμη προσφορά του στην επιστήμη, στη δημιουργία τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Ο ίδιος δεν είναι πλέον ανάμεσα μας. Εντούτοις, το επιστημονικό του έργο, η ανθρωπιά του, η αφοσίωση στο στόχο του, η αυθεντική του αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε που αποτυπώθηκε σε όλες του τις επιλογές, με κυρίαρχη, την επιστροφή του στην πατρίδα καθώς και σε όλο το φάσμα της δράσης του, η αδιασάλευτη προσήλωση του σε υψηλά ιδανικά και μάλιστα σε εποχές επικίνδυνες, θα συντροφεύουν πάντοτε τη μνήμη όσων ευτύχησαν να τον γνωρίσουν ως συνάδελφο ή ως Δάσκαλο.

Ταυτόχρονα, αυτά τα δομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του όπως και η θαυμαστή διαδρομή τη ζωής του, θα επηρεάσουν ως πρότυπο και θα ευαισθητοποιήσουν ως άξιο παράδειγμα μίμησης τον τρόπο σκέψης και τις επιλογές πολλών νέων ανθρώπων που αγωνίζονται στο πεδίο της κατάκτησης της γνώσης και στην έρευνα.

Εκεί εδράζεται, μεταξύ άλλων, η σημασία της αποψινής εκδήλωσης. Οι εμπνευστές και διοργανωτές της αξίζουν συγχαρητήρια. Αφενός διότι αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή σ΄ έναν διακριμένο επιστήμονα, διεθνούς φήμης, ο οποίος απ’ όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκόσμιου κύρους και βεληνεκούς στα οποία εργάστηκε, εκείνος επέλεξε να επιστρέψει στο νησί του, με τις λιγοστές ευκαιρίες και τις περιορισμένες δυνατότητες που είχε να του προσφέρει, να παλέψει γραφειοκράτες, να διαχειριστεί ημιμαθείς ή μικρόνοες ανθρώπους, να αντιμετωπίσει ανάλγητες υπηρεσίες και διεκδικήσει , με τόλμη και πείσμα, χρηματοδοτήσεις σε μια εποχή που η έρευνα και δη η μοριακή ήταν άγνωστο τόπος ακόμη και ως τίτλος.

Επέλεξε τη μοίρα του πρωτοπόρου, του πρωτεργάτη, του πρωταγωνιστή χωρίς ποτέ να διεκδικήσει θέση στην κεντρική σκηνή. Η ταπεινότητα, η διακριτικότητα και η αυθεντικότητα, χαρακτηριστικά που υπήρξαν σταθεροί συνοδοιπόροι του, ουδέποτε επέτρεψαν να παροπλίσει την αξιοπρέπεια του, την ηθική του και την ακεραιότητα του προς όφελος της προσωπικής διάκρισης, του κύρους και της καθ’ όλα δικαιολογημένης υπερηφάνειας που θα έπρεπε να αισθάνεται για τα επιτεύματά του.

Αφετέρου, διότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο, χαίρει της αγάπης, της στοργής και της εκτίμησης των Κρητικών που το προσεγγίζουν ως δικό τους παιδί, αποδεικνύει με την πρωτοβουλία του αυτή, ότι ξέρει ν’ αποδίδει τιμές σε όσους τις αξίζουν, αναδεικνύοντας παράλληλα, τη δυναμική του, το υψηλό επίπεδο των επιστημόνων που πλαισιώνουν τις Σχολές, τα Τμήματα και τα ερευνητικά του Εργαστήρια, συνθήκη ικανή να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να παροτρύνει τους νέους μας επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα μας, στον τόπο μας για να παραμείνουν εδώ και να εργαστούν για την ανάταση της σε όλα τα επίπεδα.

 

Με αυτές τις σκέψεις και αναμένοντας ν’ ακούσω με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις των διακεκριμένων ομιλητών , σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας πρόσκληση να παραστώ στην αποψινή εκδήλωση αλλά και για την ευκαιρία που προσφέρατε στο Δήμο Ρεθύμνου να συνδράμει την υλοποίηση της. Είναι τιμή μας.

 

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ.

 

 

16 Φεβρουαρίου 2019
 (1121)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1281)
 (1340)
 (1335)
 (1339)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
 (1337)
 (1326)
city maps (1041)
cretandietfestival.gr (1181)
Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (761)
 (1329)
Rethymno MapGuide (1081)
 (1334)
History (441)
 (1301)
 (1328)
cca.gr (881)
Escape to Rethymno (681)
Επιτροπή Τουρισμού (361)