Χαιρετισμός Δημάρχου στην 82η Επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης στο μνημείο Πεσόντων στο Λατζιμά Ρεθύμνου

Χαιρετισμός Δημάρχου στην 82η Επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης στο μνημείο Πεσόντων στο Λατζιμά Ρεθύμνου

 

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών

Αγαπητές Συμπολίτισσες και Συμπολίτες

 

Ως ταπεινοί προσκυνητές ενός Μνημείου – Συμβόλου του αγώνα για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. συναντιόμαστε και φέτος εδώ στο Λατζιμά, για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας που υπερασπίστηκαν υψηλά ιδανικά, καταβάλλοντας αγόγγυστα, το ανάλογο υψηλό κόστος.

Η γη του Λατζιμά, όπως και πλήθος άλλων περιοχών του νησιού μας, αναδύει ακόμη και σήμερα, 82 χρόνια μετά, το ευωδιαστό θυμίαμα της θυσίας των πεσόντων αγωνιστών στη Μάχη της Κρήτης.

Μιας Μάχης που θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη, τη σκέψη και την καρδιά μας, στο διηνεκές .

Άλλωστε το ιδεολογικό της περιεχόμενο, οι λόγοι που πυροδότησαν την εκδήλωση της, οι συνθήκες εξέλιξής της, η αδιαμφισβήτητη επίδραση της στην ροή του πιο αιματηρού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας και, κυρίως το συμβολισμό της φορτίο, ουδέποτε έπαψαν να είναι επίκαιρα.

Σήμερα, όλοι μαζί, ως κοινότητα και ως έθνος, δίνουμε τη δική μας προσωπική και συλλογική μάχη για την ελεύθερη, αξιοπρεπή διαβίωσή μας.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώσαμε, κλόνισαν τις σταθερές μας, όλα όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα, το ίδιο το αξιακό μας σύστημα.

Σε αυτό το περιβάλλον της γενικευμένης ανασφάλειας, οι πρωταγωνιστές της Μάχης της Κρήτης, οι άνθρωποι του μόχθου που επέδειξαν μεγαλείο ψυχής, τόλμης και αυταπάρνησης ασύμβατο με την απλότητα του καθημερινού τους βίου, φωτίζουν το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Τον ανήφορο.

 

Το μονόδρομο της ομοψυχίας, της αδιάκοπής προσπάθειας, του έντιμου αγώνα ενάντια στην ιδεοληψία, τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό, την αφοσίωση στην υπηρέτηση της αλήθειας, την πίστη στη δύναμη των ιδανικών που μπορούν να εγγυηθούν το κοινό μας μέλλον.

Αποδέκτες τούτου του μηνύματος, είναι ή θα πρέπει να γίνουν, πρωτίστως οι νέοι μας.

Να τους εμπνεύσουμε, ο καθένας με όποιο τόπο μπορεί, να συναισθανθούν την εμπειρία της Ιστορίας μας, ως βίωμα, ως συνθήκη επιτέλεσης ενός θαύματος, που έχουν τη δύναμη, αρκεί να έχουν τη θέληση, να πετύχουν και οι ίδιοι.

Την υπέρβαση.

Την αποκαθήλωση της επιβαλλόμενης από κάθε κατεύθυνση,, κυριαρχία της μετριότητας, στη ζωή τους

Να τους εμφυσήσουμε, με τη συνδρομή της ηρωικής παρακαταθήκης των προγόνων μας και δια του προσωπικού μας παραδείγματος, την προοπτική, την ελπίδα, την αισιοδοξία, την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους να αλλάξουν ό,τι είναι ανάξιο της ζωής που δικαιούνται.

Να τους ενθαρρύνουμε να αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος των επιλογών τους με γενναιότητα. Να συνεχίσουν αταλάντευτοι τον αγώνα τους απέναντι σε φορείς ιδεών που απάδουν στις υψηλές αρχές και αρετές που γεννήθηκαν στη χώρα μας και ακτινοβόλησαν σε ολάκερο τον πλανήτη.

 

Ετούτο, θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας.

 

Σας ευχαριστώ κι εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς και δυνατοί, να συναντηθούμε ξανά σε τούτο τον ιερό τόπο, για να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή στη μνήμη εκείνων στους οποίους οφείλουμε την Ελευθερία και τα αγαθά που απολαμβάνουμε.

 

 

29 Σεπτεμβρίου 2023
 (1349)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)