Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης για τη Βία κατά των Γυναικών στην Εσπερίδα Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Ρ. - 30/11/22

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην Εσπερίδα Κέντρου Συμβουλευτικής «Από το Πλην στο Συν»

Σπίτι Πολιτισμού

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

 

Κυρίες και κύριοι

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

Είμαι βέβαιος πως όλες και όλοι θα ευχόμασταν να μην είχε λόγο ύπαρξης η αποψινή η Εσπερίδα. Να αντλούσε περιεχόμενο από την παγίωση της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στις σχέσεις των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου. Να συνιστούσε την επιβεβαίωση της επίτευξης του κοινού μας στόχου: την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

Όμως η σύγχρονη μας πραγματικότητα, κάθε άλλο παρά συναινεί στην εκπλήρωση αυτής της προσδοκίας. Μέχρι λοιπόν ο ευσεβής πόθος γίνει βίωμα, συνειδητή στάση ζωής, καθημερινή πρακτική, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, με πείσμα και αφοσίωση, το αυτονόητο: Την υπεράσπιση του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος κάθε γυναίκας να ορίζει τη σκέψη, το σώμα την ίδια της ζωή, ελεύθερα και ισότιμα. Και να αντιστεκόμαστε σε κάθε έκφραση βίας, σε κάθε διάκριση με βάση το φύλο.

Με κάθε δυνατό τρόπο.

Με κάθε θεμιτό μέσο.

Με υποστηρικτικές δομές όπως είναι το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου μας.

Με ισχυρές, στελεχωμένες με καταρτισμένους επιστήμονες , κοινωνικές υπηρεσίες.

Με συνεργασίες και συντονισμένες δράσεις με υπηρεσίες , φορείς και θεσμούς

που υπηρετούν τη δικαιοσύνη και προστατεύουν την ασφάλεια των πολιτών .

Κυρίως όμως οφείλουμε να αλλάξουμε παγιωμένες νοοτροπίες που συντηρούν και αναπαράγουν στερεότυπα της ανδρικής κυριαρχίας, φυσικοποιώντας την υπόσταση της και νομιμοποιώντας την εκδήλωση τους. Η βία είναι πολυπρόσωπη και ευπροσάρμοστη σε κάθε περιβάλλον. Εκτρέφεται και συντηρείται ακόμη και σε υγιείς φαινομενικά εστίες , ατομικές και δημόσιες.

Αν επιχειρήσουμε ειλικρινή αυτοκριτική και θαρραλέα ενδοσκόπηση, θα εκπλαγούμε διαπιστώνοντας πόσο συχνά έχει υποπέσει ο καθένας και η καθεμιά από μας, στο ατόπημα της ετικετοποίησης και της αυστηρής κριτικής γυναικών που αποκλίνουν, απέχουν έστω στοιχειωδώς ή κατά περίπτωση, από τις νόρμες τις οποίες έχουμε εσωτερικεύσει και καταχωρήσει στο αξιακό μας σύστημα , μέσω της εκπαίδευσης κυρίως αλλά και των ερεθισμάτων που δεχόμαστε από το οικογενειακό κι ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον, ως φυσιολογικές κι ηθικά επιτρεπτές.

Δεν είναι εύκολη η διαδικασία αλλαγής μιας νοοτροπίας. Στην περίπτωση της κακοποίησης των γυναικών όμως, όπως και των παιδιών, είναι επιβεβλημένη.

Η Εσπερίδα που συνδιοργανώνουν απόψε το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου μας με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρεθύμνης και την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, αυτό το σκοπό εξυπηρετούν: Το γόνιμο προβληματισμό, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίησή μας. Και το επιχειρούν με τα πιο αποτελεσματικά μέσα: Την επιστήμη, τη βιωματική επικοινωνία και τον πολιτισμό.

Συγχαίρω βαθιά και ειλικρινά τις εμπνεύστριες και διοργανώτριες αυτής της καρποφόρας κοινωνικής παρέμβασης κι ευχαριστώ από καρδιάς τις σχολές θεάτρου και χορού του Ρεθύμνου, που προσφέρθηκαν με ανιδιοτέλεια και γενναιοδωρία να ενδυναμώσουν, μαζί με όλες και όλους εσάς που βρίσκεστε απόψε εδώ, την ένταση και την εμβέλεια του μηνύματος: Όσο οι πόρτες, οι καρδιές και τα στόματα των ανθρώπων παραμένουν κλειστά, η βία θα συνεχίσει να στοιχειώνει τις ζωές μας. Η σιωπή δεν είναι πάντοτε αρετή. Η φωνή των γυναικών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, έχει δύναμη. Όπως και η ψυχή τους. Είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε. Πρόθυμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αποφασισμένοι να μετατρέψουμε το φόβο σε τόλμη, την ανασφάλεια σε αυτοπεποίθηση, την αδικία σε δικαίωση, το συμβιβασμό σε ανεξαρτησία, το «Πλην» σε «Συν».

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

24 Μαρτίου 2023
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)