Ομιλία Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη στο Civinet Forum - 01/06/23
Ομιλία Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη στο Civinet Forum
5 χρόνια Civinet Greece - Cyprus
Προς μια κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα (Διεθνείς & Εθνικές Καλές Πρακτικές)
Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 13:30 – 15:30
Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Tae Kwon Do
Θέμα : Καλές Πρακτικές από Πόλεις Μέλη του CIVINET GREECE – CYPRUS
Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητοί Σύνεδροι
Χαίρομαι που συναντιόμαστε ξανά, στο πλαίσιο του Civinet Forum, ενός Συνεδρίου που φιλοξενεί πάντοτε ενδιαφέρουσες και στοχευμένες θεματικές, προσελκύει εξειδικευμένους επιστήμονες και συνιστά πεδίο δημιουργικής αλληλόδρασης θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και τεχνοκρατών. Την τελευταία 5ετία, μέσω του Προγράμματος Civinet Greece - Cyprus μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε, να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε καινοτόμες ιδέες και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα κοινού μας ενδιαφέροντος: τη βιώσιμη ανάπτυξη με όρους που υπαγορεύονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, και της προηγηθείσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Οι συνθήκες άλλαξαν. Στη συζήτηση περί αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στον πλανήτη, η φιλική προς το περιβάλλον ή, ακόμη καλύτερα, η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα, τίθεται πλέον ως επιτακτικό πρόταγμα. Όπως διαφαίνεται, το συμμεριζόμαστε. Η συχνότητα, η έκταση, η ένταση του ενδιαφέροντος και ο προσανατολισμός του στρατηγικού σχεδιασμού πολιτικών θεσμών, ακαδημαϊκών κοινοτήτων, επιστημονικών, τεχνοκρατικών κοινωνικών συλλογικοτήτων, συγκροτείται, εκφέρεται και εδράζεται στη αειφορία μέσα από την αστική βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα τη βιώσιμη κινητικότητα με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Είναι ενθαρρυντική αυτή η διαπίστωση, διότι είναι ενδεικτική της αλλαγής του τρόπου σκέψης, θέασης και οργάνωσης των λειτουργιών των πόλεων μας, του εκσυγχρονισμού της νοοτροπίας μας και του συγχρονισμού της δράσης μας με τις σύγχρονες επιταγές.
Πράγματι, σήμερα πλέον, είναι πολλοί οι Δήμοι που διεκδικούν με αξιώσεις την πιστοποίηση της κλιματικά ουδέτερης πόλης. Υπάρχουν άλλωστε, διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, εγχώρια, ευρωπαϊκά και διεθνή, τα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί και αξιοποιεί.
Α. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Ρέθυμνο Σε ότι αφορά το Δήμο Ρεθύμνης, ξεκινήσαμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό για τη βιώσιμη κινητικότητα το 2007, πριν ακόμα θεσμοθετηθούν τα ΣΒΑΚ.
Μελετήσαμε τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά και τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης μας και αποφασίσαμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα τα οποία εμφανώς ενέτειναν την επιβάρυνση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος με κύρια χαρακτηριστικά την απουσία ελεύθερων χώρων και πεζοδρομίων, τη σπατάλη ενέργειας και την παγιωμένη, ισχυρή νοοτροπία των κατοίκων που ήταν επιφυλακτικοί, ενίοτε και αρνητικοί στην αλλαγή και την εγκαθίδρυση μιας νέας πραγματικότητας, της οποίας την αναγκαιότητα, τη μεσοπρόθεσμη αλλά κυρίως μακροπρόθεσμη ωφέλεια αδυνατούσαν να αντιληφθούν.
Το 2009 καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης με βασικό πυλώνα τη Βιώσιμη Κινητικότητα το οποίο ενσωματώθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνης για την περίοδο 2007 – 2014.
Εντούτοις, το πρώτο ΣΒΑΚ για το Δήμο Ρεθύμνης, εκπονήθηκε ολοκληρωμένο το 2019 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS το οποίο είχε στόχο την ενσωμάτωση της τουριστικής διάστασης και της έντονης εποχικής διακύμανσης στον σχεδιασμό, καθώς επίσης και την ενίσχυση του συμμετοχικού σχεδιασμού.
Ωστόσο, δεν αποτελούσε ένα ολοκληρωμένο Σ.Β.Α.Κ. σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δόθηκαν από το ελληνικό υπουργείο.
Θυμάμαι ότι η επιμονή μας στην εφαρμογή μιας καινοτόμου πολιτικής για τα ελληνικά δεδομένα, εναρμονισμένης με τη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμες μετακινήσεις, χαρακτηρίστηκε ως γραφική.
Από τότε μέχρι σήμερα, σε βάθος χρόνου 15 ετίας, αντλώντας από τη διαρκώς εξελισσόμενη τεχνογνωσία, υιοθετώντας καλές πρακτικές και σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς φορείς, αξιοποιήσαμε χρηματοδοτικά προγράμματα και υλοποιήσαμε πλήθος παρεμβάσεων, εστιασμένων στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Το Ρέθυμνο αναδείχθηκε σε μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη, φιλική προς το περιβάλλον, υγιή οικονομικά, φιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες.
Καινοτόμες πρακτικές και πρωτοποριακές δράσεις που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται στην εγχώρια κι ευρωπαϊκή κοινότητα. Επιτρέψτε μου μια ενδεικτική αναφορά στις πιο πρόσφατες διακρίσεις :
Β. Βραβεύσεις Δ.Ρ.
Το 2019, στον Δήμο Ρεθύμνης απονεμήθηκε το 2ο ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών που διοργάνωσε ο Δήμος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Το Μάρτιο του 2022, στις Βρυξέλες, το Ρέθυμνο κατέκτησε το 1ο Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Δήμος Ρεθύμνης βρέθηκε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος κατακτώντας το Βραβείο από τις δύο σύγχρονες, οργανωμένες και πληθυσμιακά μεγαλύτερες, συνυποψήφιές του πόλεις, τη Φλωρεντία της Ιταλίας και τη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2022, ο Δήμος Ρεθύμνης απέσπασε το Πρώτο βραβείο “ Transformation Award” της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS, για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μέτρων βιώσιμης κινητικότητας, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ημέρες Αστικής Κινητικότητας 2022 που διοργανώθηκε στην Τσεχία για τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» της ΕΕ.
Τον Απρίλιο του 2023, ο Δήμος Ρεθύμνης βραβεύτηκε με το Gold Award στη νέα κατηγορία «Bike Friendly Travel» των Tourism Awards 2023, για το έργο του σχετικά με τον Ποδηλατικό Τουρισμό. Οι πενθήμερες εκδηλώσεις «Bike Friendly Days» που διοργανώθηκαν πέρυσι την Άνοιξη και θα επαναληφθούν αρχές του προσεχούς Ιουνίου με στόχο την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού, εξασφάλισαν στο Ρέθυμνο την πιστοποίησή του ως πόλη φιλική για το ποδήλατο, από τη ΝatΤour και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.
Γ. Έργα / Υποδομές - Ιστορικό
Είμαι βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες συνάδελφοι από άλλους Δήμους της χώρας, θα έχουν να παρουσιάσουν ανάλογα επιτεύγματα, ως αποτέλεσμα σοβαρού προγραμματισμού, ώριμων προτάσεων, ετοιμότητας και δυναμικών διεκδικήσεων, που επέτρεψαν την υλοποίηση έργων, άξιων βράβευσης.
Σε ότι αφορά τα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, έχω αναφερθεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχη συνάντηση μας στο πλαίσιο του Civinet. Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά στα σημαντικότερα, τα οποία αποτυπώνονται σχηματικά στη σχετική διαφάνεια και συνιστούν απτές καταθέσεις καλών πρακτικών μιας πόλης μέλους του CIVINET GREECE – CYPRUS:
• Συνολικές αναπλάσεις κεντρικών οδικών αρτηριών, παραλιακών λεωφόρων και πεζοδρομίων (περίπου 20 χιλιόμετρα νέων πεζοδρόμων) εξασφαλίζοντας την ασφαλή προσβασιμότητα και ατόμων με κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες,
• Κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 12 χλμ περίπου
• Δημιουργία ενός Δικτύου εντός του Ιστορικού Κέντρου μήκους 3,5χλμ.
• Ανάπλαση ή εκ νέου δημιουργία 5 μεγάλων πλατειών, με σύγχρονες υποδομές και βιοκλιματικά κριτήρια που καλλιέργησαν στους πολίτες τη νοοτροπία της οικειότητας και του σεβασμού στην κοινή χρήση του δημόσιου χώρου.
• Βιοκλιματική ανάπλαση Δημαρχείου Ρεθύμνου, που ξεπέρασε το 1,5 εκ ευρω, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με φωτοβολταϊκα στη ταράτσα.
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
• Προμήθεια κι ένταξη στο στόλο του ενός 100% ηλεκτρικού οχήματος που διατέθηκε για τις ανάγκες των μετακινήσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου
• Εγκατάσταση τριών διπλών φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης , οι οποίοι ήταν οι πρώτοι δημόσιοι φορτιστές σε όλη την Κρήτη
• Δρομολόγηση (2019) του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου αστικού τύπου που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα.
• Εγκατάσταση κοινόχρηστου συστήματος ηλεκτρικών πατινιών και ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμού φόρτισης με στέγαστρο με αυτόνομη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση
• Προμήθεια 15 ηλεκτρικών πατινιών και 20 ηλεκτρικών ποδηλάτων για τις μετακινήσεις εργαζόμενων εντός πόλης ως παράδειγμα και αφορμή ευαισθητοποίησης των πολιτών
• 2 Φωτοβολταϊκά στέγαστρα παραγωγής ενέργειας σε 2 περιοχές στις οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
• Ολοκλήρωση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.
• Προμήθεια 2 ηλεκτρικών λεωφορείων και 5 ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και 6 διπλών ταχυφορτιστών από Πρόγραμμα «Αντ Τρίτσης».
• Εφαρμογή έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που διευκολύνει τους οδηγούς με πρόσβαση μέσω εφαρμογής, σε πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο.
• Εγκατάσταση συστήματος συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων με θερμικές κάμερες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS καθώς και «έξυπνου» λογισμικού διαχείρισης του συστήματος για συλλογή, αποθήκευση, ανάλυση και απεικόνιση των κυκλοφοριακών φόρτων σε πραγματικό χρόνο.
• Εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών
Ενίσχυση αστικού εξοπλισμού με έμφαση στην εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας με Αναπηρία:
• Έξυπνα συστήματα με ηχητική και οπτική σήμανση σε φωτεινούς σηματοδότες για εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.
• Πέντε Συστήματα Ασφαλούς διάβασης με αισθητήρα πεζών σε κεντρικές διαβάσεις του Ρεθύμνου και σε περιοχές που εξυπηρετούν σχολεία .
• Πινακίδες Ένδειξης Ταχύτητας με ραντάρ στις τρεις εισόδους της πόλης.
• Εγκατάσταση Ηλεκτρονικών Ενημερωτικών Πινακίδων Τηλεματικής σε κεντρικές στάσεις λεωφορείων .
• Οργάνωση control room για την παρακολούθηση, λειτουργία και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών από τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
• Βιοκλιματικές αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και δρόμων για την περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης.
Την περίοδο που διανύουμε είναι σε εξέλιξη:
Η βιοκλιματική ανάπλαση δύο βασικών εμπορικών δρόμων του ιστορικού κέντρου της Μελισσηνού & Σαλαμίνος, προϋπολογισμού 1.114.870 €, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης.
Η βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη στην Καλλιθέα, προϋπολογισμού 919.000€, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Δήμου για την αναζωογόνηση των γειτονιών του Ρεθύμνου.
Η Βιοκλιματική ανάπλαση Κεντρικών Συνδετηρίων οδών της Πόλης του Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 1.235.000 €, που περιλαμβάνει κατασκευή νέων πεζοδρομίων, υποδομές για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑμεΑ (λωρίδα όδευσης τυφλών με ειδικές πλάκες, διαβάσεις με ράμπες, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ) , δημιουργία ποδηλατοδρόμου, εστιών πρασίνου κλπ. Και στα δύο μεγάλα αυτά θα γίνουν υπογειοποιήσεις δικτύων . Η χρηματοδότηση τους είναι από το ΕΤΠΑ.
Στόχος παραμένει πάντοτε :
η εξασφάλιση της προσβασιμότητας και η εγκαθίδρυση του αισθήματος της ασφάλειας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες,
η διευθέτηση της κίνησης των οχημάτων
ο έλεγχος της άναρχης στάθμευσης και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων,
η προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο, πατίνια, πεζοπορία)
Η εξοικονόμηση ενέργειας και το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Ας μιλήσουμε τώρα για το μέλλον.
Το στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δ.Ρ 2021-2027εστιάζει σε 3 βασικούς άξονες:
Τη διαδρομή γειτονιών:
Στόχος η αναζωογόνηση των γειτονιών σε όλη την έκταση του αστικού κέντρου. Στα έργα που μόλις προανέφερα, περιλαμβάνονται και άλλα που έχουν ήδη ξεκινήσει σε μεγάλες γειτονιές του Ρεθύμνου (Μασταμπά, Καλλιθέα κ.α.) και αφορούν βιοκλιματικές παρεμβάσεις ανάπλασης δρόμων, πλατειών και μικρών πάρκων συνάθροισης και αναψυχής που θα ενθαρρύνουν την περεταίρω ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας στις εν λόγω περιοχές ώστε οι γειτονιές ν’ αποκτήσουν την απαιτούμενη αυτάρκεια για να μην χρειάζεται να διανύουν οι πολίτες αποστάσεις που απαιτούν αυτοκίνητο.
Τις πράσινες διαδρομές:
Στόχος η ένταξη του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης (βουνό, θάλασσα, ρέματα, βλάστηση) στο σχεδιασμό, η σύζευξή του σε πλέγμα με τις μεγάλες αναπλάσεις και η διάχυσή του στον πολεοδομικό ιστό
Την ενεργοποίηση των δημόσιων χώρων, μέσω συγκεκριμένων προτεινόμενων παρεμβάσεων.
Την αισιοδοξία μας για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει σε ότι αφορά την βιώσιμης αστικής, κλιματικά ουδέτερης, κινητικότητα ενισχύει η δρομολόγηση 3 εμβληματικών έργων που αποτελούν διαχρονική διεκδίκηση του Ρεθύμνου:
• Η κατασκευή Υπόγειου Παρκινγκ στην Πλατεία 4ων Μαρτύρων, δυναμικότητας 400 θέσεων στάθμευσης και διαμόρφωση πλατείας με κοινόχρηστους χώρους ανάπαυσης και αναψυχής, αθλητική εγκατάσταση, εκτεταμένη φύτευση πρασίνου, ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση κοινωνικών δομών και πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α. . Έργο για το οποίο εξασφαλίσαμε προσφάτως την έγκριση χρηματοδότησης του με 9,6 εκ €. από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και 10 εκ € από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ άλλα 5.5 εκ θα διαθέσει ο Δήμος από δικούς του πόρους.
• Η θωράκιση της λιμενικής εγκατάστασης του Ρεθύμνου και παράλληλα του ιστορικού κέντρου που διέτρεξε σοβαρούς κινδύνους σε πρόσφατη κακοκαιρία και θαλασσοταραχή. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ρέθυμνο, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης ανακοίνωσε την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης του έργου του Προσήνεμου Μόλου Λιμένα Ρεθύμνης, με το ποσό των 17.150.000 Ε.
• Η δημιουργία ενός πρότυπου σχολικού συγκροτήματος, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ., την οποία μελέτησαν, σχεδίασαν και συνεργάστηκαν για την προώθησή της ο Δήμος Ρεθύμνης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Στο σχολικό δίκτυο θα φιλοξενηθούν τα Πειραματικά Σχολεία όλων των βαθμίδων, Μουσικό Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις και ένα ΕΠΑΛ. Πέραν της χωρικής και λειτουργικής ενοποίησης και της ποιοτικής αναβάθμιση των Πειραματικών Σχολείων του Π.Κ. και των Τμημάτων της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών (ΣΜΟΤ) του ΕΛΜΕΠΑ, θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του αστικού και περιαστικού ιστού της πόλης και θα εκτονωθεί σημαντικά ο κυκλοφοριακός του φόρτος.
Για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη εκφράσει θετική άποψη το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και αναμένουμε την έγκριση του από το Υπουργείο Παιδείας.
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Είναι αλήθεια πως η πλειοψηφία των αναπτυξιακών έργων, υλοποιήθηκε με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα:
Το Πρόγραμμα CIVITAS DESTINATIONS του HORIZON 2020 στο οποίο εντάχθηκε το Ρέθυμνο ως πρώτη και μοναδική πόλη στην Ελλάδα το 2016, μέσω του οποίου εκπονήθηκε το πρώτο ΣΒΑΚ για το Δήμο Ρεθύμνης και πλήθος άλλων παρεμβάσεων
Το έργο CASTWATER του προγράμματος INTERREG MED , με στόχο την αποδοτική χρήση των Υδάτων στο οποίο το Ρέθυμνο εντάχθηκε ως επικεφαλής εταίρος. Ένα χρόνο αργότερα, το 2017, ο Δήμος Ρεθύμνης εκπόνησε το Σχέδιο Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Το 2019 ο Δήμος Ρεθύμνης πέτυχε την ένταξη του σε 2 ευρωπαϊκά έργα:
ως επικεφαλής εταίρος στο έργο PLASTECO του προγράμματος INTERREG Europe που στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση των πλαστικών σύμφωνα με τους κανόνες την κυκλικής οικονομίας. Το έργο ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούλιο. Στη πρόσφατη τελική συνεδρίαση των εταίρων στο Μιλάνο, ο Δήμος Ρεθύμνης παρουσίασε το σύνολο των δράσεων και έργων που έχει υλοποιήσει στο πλαίσιο του Προγράμματος που διήρκησε 3 χρόνια.
Με την ένταξη στο έργο INCIRCLE του προγράμματος INTERREG Med υλοποιήσαμε δράσεις που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα τουριστικών περιοχών σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών εκπονήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία και τροποποιήθηκε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών , ώστε να λαμβάνουν ενεργά μέρος τόσο στη συγκρότηση των προτάσεων και διεκδικήσεων του Δήμου όσο και στην ορθή χρήση των έργων που παραδίδονται στην κοινωνία για χρήση.
Χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, το νιάξιμο, τη δική τους συνδρομή και εμπλοκή, κανένα έργο δεν τυγχάνει της αποδοχής και του σεβασμού που αξίζει.
Γι αυτό επενδύουμε στους νέους μας, οι μαθητές και οι φοιτητές μας , είναι οι πιο αποτελεσματικοί δάσκαλοι για τους γονείς και τους συμπολίτες τους.
Με αυτό το σκεπτικό, διοργανώνουμε με κάθε ευκαιρία, βιωματικές δράσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στα σχολεία για όλες τις ηλικίες, δράσεις που προωθούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για όλους, δράσεις προώθησης της ηλεκτροκίνησης, αλλά κυρίως δράσεις που εδράζονται στην καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας στους νέους, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
Η εμπειρία έχει καταδείξει πως η αλλαγή νοοτροπίας και η αποδέσμευση από πρακτικές και συνήθειες ασύμβατες με τις σύγχρονες επιταγές, είναι μια διαδικασία απαιτητική και χρονοβόρα.
Ωστόσο, σήμερα πλέον, η αλλαγή της νοοτροπίας αποτελεί ευρωπαϊκή και εθνική υποχρέωση. Παρά τα τολμηρά μας βήματα, δυστυχώς έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ήδη μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις μας δείχνουν τον τρόπο, εφαρμόζοντας γενναία μέτρα σε μεγάλα τετράγωνα αστικής δόμησης, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
Όπως επεσήμανα νωρίτερα, η σύγχρονη τάση υπαγορεύει τη δημιουργία γειτονιών με αυτάρκεια. Δεν αρκεί όμως μόνον η, με αυστηρούς όρους, πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε η καλή διάθεση των πολιτών να την ενστερνιστούν. Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται συνέργεια και προσαρμογή όλων των εμπλεκομένων.
Η αυτάρκεια μιας γειτονιάς για παράδειγμα, προϋποθέτει και την παροχή εναλλακτικών λύσεων στη μετακίνηση που σημαίνει ότι ο εκάστοτε ο συγκοινωνιακός φορέας είτε λέγεται Ο.Σ.Ε. είτε ΚΤΕΛ οφείλει να τις διασφαλίσει λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και επιθυμίες του επιβατικού κοινού.
Μιλάμε για τις «On demand συγκοινωνίες», μια νέα, καινοτόμα πρόκληση στις μεταφορές που αντιστρέφει της υφιστάμενη κατάσταση της προσαρμογής των επιβατών σε δεδομένα από την εταιρία δρομολόγια.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Η ταχύτητα αλλαγής των συνθηκών ζωής μας, συχνά ξεπερνά τις δυνατότητες, τις αντοχές αλλά και τη φαντασία μας. στον πλανήτη. Ευτυχώς, τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε συνδυασμό με την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, διασφαλίζουν την επιβίωση μας. Το θέμα είναι η ποιότητα της. Στη συζήτηση μας για τη νοηματοδότηση και την ακριβή οριοθέτηση της «ποιότητας ζωής», εμφιλοχωρούν σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι έννοιες της βιώσιμης κινητικότητας και της κλιματικής ουδετερότητας μέσα από τη χρήση ήπιων μέσων μετακίνησης, τη διαχείριση της σπατάλης νερού και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι υπάρχουν εγγενή, δομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά και συναρτώνται με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τη γεωμορφολογία της και το μικροκλίμα της, την οργάνωση των λειτουργιών της, τον πληθυσμό της αφού στην περίπτωση νησιωτικών περιοχών με έντονη τουριστική κίνηση όπως είναι το Ρέθυμνο ο πληθυσμός- άρα και οι ανάγκες - υπερδιπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες, τις συνήθειες των ανθρώπων της αλλά και τα χωροταξικά- πολεοδομικά χαρακτηριστικά της.
Είμαι βέβαιος πως όλοι μας, ειδικά όσοι έχουμε θεσμικό ρόλο στην Τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε το μείζον θέμα της άναρχης δόμησης και της πολεοδομικής αυθαιρεσίας. Μας είναι επίσης ..οικείες οι παράλογες απαιτήσεις κάποιων πολιτών που ζητούν λύσεις σε προβλήματα που οι ίδιοι προκάλεσαν, βάζοντας πάνω από το συλλογικό όφελος, το ατομικό τους συμφέρον και την προσωπική τους εξυπηρέτηση.
Πρακτικές που επιβαρύνουν το σχεδιασμό μας με απώλεια χρόνου και με οικονομικό κόστος.
Παραμένουμε πάραυτα, ως οφείλουμε, αταλάντευτα προσηλωμένοι στην αειφορία του πλανήτη, εκκινώντας από τους δικούς μας τόπους και κοινωνίες.
Ιδιαίτερη σύνεση οφείλουμε να επιδείξουμε στην επιλογή των μέτρων που θα υιοθετήσουμε: να είναι ρεαλιστικά, λειτουργικά, να τυγχάνουν της αποδοχής και συναίνεσης των αποδεκτών τους και η εφαρμογή τους να έχει την απαιτούμενη χρονική και κοινωνική ωριμότητα.
Παρότι ο χρόνος μας πιέζει ασφυκτικά, μια και η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, τη βιώνουμε καθημερινά, ο αναπτυξιακός μας βηματισμός είναι χρήσιμο να είναι σταθερός, σίγουρος, ασφαλής και αλληλέγγυος.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Παρόν είναι οι πράξεις μας, το Μέλλον, οι επιλογές μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.