10/10/19, Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Ρ κας Άννας Ελευθεριάδου – Γκίκα στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Σπίτι Πολιτισμού

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

 

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι

 

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, την πόλη που αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης και που, με τη δική του συνδρομή, προωθεί την κατάκτηση της γνώσης και προάγει τις Τέχνες και τα Γράμματα, τιμώντας την ιστορική και πολιτισμική του παράδοση.

Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους να φιλοξενήσουν τις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, εδώ, κι ευχαριστούμε όλους εσάς, καταρτισμένους επιστήμονες Βιβλιοθηκονομίας, Πληροφορικής και Ανοιχτής Επιστήμης από καταξιωμένα Πανεπιστήμια της χώρας μας που ανταποκριθήκατε θετικά στην πρόσκλησή τους.

Κάθε βιβλιοθήκη είναι ένα ολοζώντανο οικοσύστημα που, στους κόλπους του, ευδοκιμεί η εξειδικευμένη γνώση, καλλιεργείται το πάθος και παρέχονται τα διανοητικά εργαλεία για την κατάκτησή της. Είναι ένα ολάκερος κόσμος, συναρπαστικός μέσα στην ελευθερία του, που διέπεται από τους δικούς του κανόνες, αυτόνομος από εξωτερικούς αγοραίους μηχανισμούς, δυναμικός και εν δυνάμει διαμορφωτής συνειδήσεων και νοοτροπιών, εμπνευστής ιδεών και ουραγός καινοτομιών. Κάθε βιβλιοθήκη, προκαλεί σε μια άλλη στάση ζωής, μια διαφορετική θέαση του κόσμου, πολυπρισματική, αντικειμενική και φαντασιακή συνάμα.

Πόσο ανιαρή θα ήταν η ζωή, εξάλλου, ιδωμένης μέσω μιας μονοδιάστατης θεώρησης, αυτής που μας επιβάλλεται από τη ζώσα πραγματικότητα κι από τους εξομοιωτικούς, ισοπεδωτικούς μηχανισμούς της;

Υπό αυτό το πρίσμα, ενθαρρύνουμε ως Δήμος Ρεθύμνης και σε συνεργασία με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, Σχολεία όλων των βαθμίδων Εκπ/σης, Συλλόγους Διδασκόντων και Γονέων, τη δημιουργία και συντήρηση βιβλιοθηκών μέσα στα σχολικά κτίρια και την ενίσχυση της λειτουργίας αντίστοιχων δομών όπως η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μας , η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη, οι ομάδες φιλαναγνωσίας που λειτουργούν στην πόλη και κάθε άλλη δράση που προσανατολίζει ενήλικες και παιδιά, σε γοητευτικά ταξίδια μέσα από τα βιβλία.

Είμαστε κοντά σας λοιπόν, ως θεσμικοί, στο βαθμό που οι δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα μας επιτρέπουν αλλά και ως άνθρωποι, που πιστεύουν στη δύναμη της γνώσης, ως την ασφαλέστερη εγγύηση συλλογικής και ατομικής προόδου κι ευημερίας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας και καλή δύναμη στο έργο σας, που πάντοτε θα ελκύει το ενδιαφέρον και τη στήριξη μας. Να είστε καλά.

 

 

01 Απριλίου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)