06/09/13, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην Έκθεση για την παρουσία Ουγγρικών συμμαχικών στρατευμάτων την περίοδο 1897-98 στην Κρήτη

                                                        Στρατιωτικό Μουσείο Ρεθύμνου

                                                        Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

 

Αξιότιμη Κυρία Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Ελλάδα

Κύριε Πρόξενε της Ουγγαρίας στην Κρήτη

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί συμπολίτες

 

 Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο και σας ευχαριστούμε για την αποψινή σας παρουσία σε αυτή την εκδήλωση η οποία αποτελεί την αφορμή για να ξεδιπλώσουμε μαζί, Ούγγροι και Κρητικοί, μια σελίδα της πλούσιας ιστορίας του νησιού μας, μια σημαντική πτυχή της την οποία σεβόμαστε και τιμούμε.

 Χαιρόμαστε που είστε εδώ, σε αυτό τον εξαιρετικό μουσειακό χώρο, που αποτελεί μνημείο καλλιέργειας και συντήρησης της ιστορικής μας μνήμης, για να επιχειρήσουμε, ένα ταξίδι στα τέλη του 19ου αιώνα, στην πολυτάραχη εκείνη περίοδο, που το νησί μας και οι άνθρωποι του κατέθεταν καθημερινά, με το αίμα τους, φόρο τιμής, στον αγώνα για τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας τους, από τον οθωμανικό ζυγό.

 Η παρουσία των συμμαχικών στρατευμάτων, στις πρωτεύουσες των Νομών της Κρήτης και η συμβολή τους στη διαχείριση κρίσεων και τη διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης κατακτητών και ντόπιων, συχνά απέτρεψε αιματοκυλίσματα που, πέραν του κόστους που είχαν σε ανθρώπινες ζωές, επιβράδυναν τις διαδικασίες της Ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 Ειδικά οι εκπρόσωποι της αυστροουγγρικής συμμαχίας, με επικεφαλής τον Γενικό της Πρόξενο Ιούλιο Πίντερ, επέδειξαν συγκινητικά φιλοκρητικά αισθήματα, αναχαιτίζοντας τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις, σώζοντας ζωές Κρητικών.

 Δεν θα επεκταθώ σε ιστορικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τους δεσμούς της Ουγγαρίας με την Κρήτη, αφού ο εκλεκτός ομιλητής μας, ερευνητής – συγγραφέας και μελετητής κ. Νικολακάκης Δημήτρης θα μας τα παρουσιάσει με αξιοπιστία και ακρίβεια, αμέσως μετά.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι μια διαπίστωση που επιβεβαιώνεται ιστορικά και είναι καθολικά, νομίζω, αποδεκτή και αφορά την πολυ-πολιτισμικότητα του νησιού μας, που αποτέλεσε μέσα στους αιώνες τόπο συνάντησης λαών και πολιτισμών.

Έτσι εξηγείται, ως ένα βαθμό, η εξωστρέφεια των ανθρώπων του και το διευρυμένο πνεύμα τους απέναντι στη διαπολιτισμική συνεργασία με λαούς που έβαλαν και τη δική τους σφραγίδα στην ιστορική διαδρομή του Ρεθύμνου και της Κρήτης.

Η κουλτούρα μας είναι δομημένη πάνω στο σεβασμό όλων των λαών, οι οποίοι περάσαν από αυτό το νησί. Είμαστε ευγνώμονες σε όσους απ αυτούς συνέδραμαν την πνευματική του ανάπτυξη και την ιστορική του εξέλιξη, αλλά σεβόμαστε ακόμη και κείνους που ήρθαν ως κατακτητές και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα μνημεία που μας άφησαν. Είναι γεγονός βέβαια πως, αυτό το νησί, μόνο με θυσίες και αγώνες κατέκτησε την Ελευθερία του.

 Σας καλωσορίζουμε λοιπόν, αγαπητή Κυρία Πρέσβη, Κύριε Πρόξενε, αγαπητοί επισκέπτες μας στο Δήμο Ρεθύμνου και την Κρήτη και σας προσκαλούμε, να κάνουμε μαζί το παρελθόν μας και τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που εγκαθίδρυσε μεταξύ των λαών μας, ασφαλείς πυξίδες προσανατολισμού για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Υπάρχουν αναπτυξιακοί άξονες σύμπραξης όπως ο Πολιτισμός, ο τουρισμός και η ανταλλαγή προϊόντων που μπορούν ν'' αποτελέσουν τη βάση της συνεργασίας μας. Σήμερα πλέον, αυτή η συνεργασία, μπορεί ν'' αποτελέσει επιλογή και όχι επιταγή συνθηκών πολέμου, όπως συνέβη στο παρελθόν.

 Με τη βεβαιότητα ότι θα αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες δυνατότητες και θα δημιουργήσουμε νέες, προς όφελος των κοινωνιών μας, σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και που μας διαθέσατε το αξιόλογο ιστορικό υλικό που εκτίθεται στην Έκθεση την οποία εγκαινιάζουμε απόψε στους χώρους του Μουσείου, ώστε να αποκτήσουμε όλοι μια εναργή εικόνα της παρουσίας των ουγγρικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο νησί μας.

 Επιτρέψτε μου να επισημάνω ακόμη, πως η επιλογή του χώρου διεξαγωγής αυτή της εκδήλωσης, δεν ήταν τυχαία. Εντάσσεται στην ευρύτερη φιλοσοφία του Δήμου μας περί αποκέντρωσης των λειτουργιών του καθώς και αξιοποίησης και ανάδειξης αξιόλογων δομών του, όπως είναι το Στρατιωτικό Μουσείο που μας φιλοξενεί απόψε, χώρος ιδανικός για την επιχειρούμενη ιστορική μας περιπλάνηση.

 Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες μου στον αγαπητό Πρόξενο της Ουγγαρίας στην Κρήτη, κ. Κωνσταντινίδη Κώστα, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμοναστηρίου που είναι επάξιος πρεσβευτής ενός χωριού με σημαντική ιστορία, τον υπεύθυνο του Μουσείου κ. Μιχελάκη και τον ταλαντούχο Ούγγρο πιανίστα κ. Ιάνος Μπαλατζ που θα μας συντροφεύσει σε λίγο μουσικά, τροφοδοτώντας την αγάπη μας για τον Πολιτισμό.

Ευχαριστώ και όλους εσάς, τους συμπολίτες μας, που πάντοτε δίνετε ενεργό παρόν σε κάθε δράση που ανοίγει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες στην ανάπτυξη του τόπου μας.

 Να είστε όλοι καλά.

 

 

 

                                                             ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

                                                               ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

28 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)