30/03/09, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

 

Κυρίες  και  Κύριοι

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

 

Η αποψινή εκδήλωση, πέραν του επιμορφωτικού ή και αποκαλυπτικού της χαρακτήρα,  είναι συγκινησιακά φορτισμένη για τους περισσότερους από μας αφού ο τιμώμενος υπήρξε και παραμένει ο εμπνευσμένος Δάσκαλος,  ο ακούραστος συνεργάτης, ο διορατικός επιστήμονας, ο ενεργός πολίτης, ο άνθρωπος με την ευγενική και καθαρή ψυχή που δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται. Κι είναι στ αλήθεια παρήγορη όσο και παραδειγματική αυτή η στάση ζωής. Σήμερα, ειδικά που η ηττοπάθεια είτε λόγω έλλειψης οραμάτων και ηθικών συντεταγμένων είτε λόγω οικονομικής κρίσης που διατάραξε ότι είχε μείνει όρθιο να μας εμπνέει,  τείνει να κυριεύσει την ανθρώπινη σκέψη και δράση, η ζωντάνια, η επιμονή και η αισιοδοξία που εκπέμπει ο Χρήστος Μακρής  είναι ζωογόνες.

Μετά το τέλος της σημερινής μας συνάντησης, θα λάβετε όλοι ένα βιβλίο που περιέχει τις ομιλίες που έκανε ο ίδιος  το 1968 και ‘69.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, θα  ξεπηδήσουν μπρος τα μάτια σας μνήμες και εικόνες μιας εποχής που καταθέτει την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητάς της .

Το Ρέθυμνο πριν μισό περίπου αιώνα .

Τότε που ο εκσυγχρονισμός απειλούσε την Παράδοση και ο εκμοντερνισμός οδηγούσε τον Πολιτισμό σε αφανισμό. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή κάποιο φωτισμένοι Ρεθεμνιώτες μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Μακρής, όρθωσαν ο πνευματικό τους ανάστημα για να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να διασώσουν όσα ήταν καταδικασμένα στο όνομα μιας λανθάνουσας ανάπτυξης, να  κινητοποιήσουν  ολόκληρη την πόλη να αντισταθεί στο βέβαιο μαρασμό που της επεφύλατταν κάποιες λανθασμένες επιλογές.

Οι ομιλίες του στην πόλη του Ρεθύμνου τότε, ουσιαστικά αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη συσπείρωση όλων των υγιών δυνάμεων της εποχής εκείνης στην κατεύθυνση της σωτηρίας της Παλιάς Πόλης. Με λογικά  επιχειρήματα, με στατιστικά και συγκριτικά στοιχεία  από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά, κυρίως, με υψηλό όραμα,  ευαισθησία και αληθινή αγάπη για την πόλη μας, ο Χρήστος Μακρής άνοιξε ένα διάπλατο παράθυρο στο μέλλον καθιστώντας όλους τους Ρεθεμνιώτες κοινωνούς σ΄ ένα αγώνα που για τον ίδιο αποτελούσε ιερό καθήκον. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίζει κανείς την άποψή του υπό καθεστώς γενικευμένης αμφισβήτησης, επιφυλακτικότητας και καχυποψίας. Εκεί όμως, που οι περισσότεροι  έβλεπαν άψυχες πέτρες από το παρελθόν που ορθώνονταν ως εμπόδια για τον εκσυγχρονισμό της πόλης, ο Χρ Μακρής έβλεπε ζωή. Τη ζωή που συναντήθηκε με το πέρασμα των λαών, στο Ρέθυμνο, και δημιούργησε αυτό το μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας πολιτισμικό μωσαϊκό για το οποίο σήμερα υπερηφανευόμαστε όλοι.

Αποκαλώντας «ψευδομορφωμένους παντογνώστες» όσους υποστήριζαν την ισοπέδωση της μεσαιωνικής  Π.Πόλης και υποστηρίζοντας σθεναρά ότι «η θεωρία καταστροφής των μνημείων αφορά καθυστερημένους λαούς» μίλησε κατ'' ευθείαν στην καρδιά των Ρεθυμνιωτών  υπενθυμίζοντάς τους πως όποιος ξεχνά το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.

Είναι στ'' αλήθεια απίστευτη η προφητική του ικανότητα. Η διαχρονικότητα των λόγων του, η ακλόνητη πίστη του σε όσα επιχείρησε - ευτυχώς επιτυχώς - να μεταδώσει στους συμπολίτες του, η επιμονή του που πήγαζε από την γνώση και εμπειρία του τόσο λόγω επαγγέλματος όσο και εξαιτίας προσωπικών του επαφών με επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους της εποχής αλλά και των ταξιδιών που ο ίδιος έκανε για να διασταυρώσει στοιχεία και να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες, ο λυρισμός του, η διορατικότητά του  όσο και η επικοινωνιακή του δεινότητα συνιστούν στοιχεία μιας πλούσιας σε ήθος και δυναμισμό προσωπικότητας που οδήγησε την πόλη μας, μαζί με άλλους,  στην έξοδο από το τέλμα.

Με τη βοήθεια τη δική του και άλλων που ευτύχησε να έχει η πόλη εκείνη την περίοδο, το Ρέθυμνο έκανε την υπέρβαση που χρειαζόταν και συνέδεσε την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της παλιάς πόλης με τον Τουρισμό που αποτέλεσε στην πορεία βασικό άξονα οικονομικής και κοινωνικής του ανάπτυξης.

Συνεχίζει ακούραστος ακόμη και σήμερα να προσφέρει. Έχω την τιμή να μ'' επισκέπτεται στο Δημαρχείο συχνά και με τη γνωστή του διακριτικότητα να μου παραδίδει χειρόγραφα σημειώματα με τις σκέψεις και προτάσεις του για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας. Από την ίδρυση του  Αρχαιολογικού Μουσείου, για την αναγκαιότητα του  οποίου μίλησε 40 χρόνια πριν, μέχρι τη στέγαση του σπηλαιολογικού και από τα μονοπάτια φυσικού κάλλους μέχρι το Λιμάνι και τη Φορτέτζα, για όλα. Πάντα με αγάπη και πάντα ένα βήμα μπροστά.                                       

Αναγνωρίζοντας πως  το Ρέθυμνο του σήμερα δεν θα είχε καμία αξιόπιστη ελπίδα ανάπτυξης αν άνθρωποι σαν το Χρήστο Μακρή  δεν βοηθούσαν τους υπόλοιπους να ταξιδέψουν στο μέλλον και να το προσδιορίσουν, του καταθέτουμε τις ευχαριστίες μας, την εκτίμηση και το σεβασμό μας και του ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να ‘χει τη Δύναμη να μας τροφοδοτεί με τον πλούτο της ψυχής και του πνεύματος του. Σας ευχαριστώ.                                                                                                

                                                        ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

                                                                          ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 

18 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)