28/4/2015, Xαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην εκδήλωση «Αλκοόλ και οικογένεια. Όσο λιγότερο τόσο Καλύτερα» του Αλκοολογικού Ιατρείου ΠΑΓΝΗ

Ωδείο Ρεθύμνου, 24/4/2015

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Συμπολίτες

 

Είμαστε ευτυχείς που η πόλη μας φιλοξενεί μια τόσο σημαντική εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στις δράσεις της εβδομάδας Πρόληψης αλκοόλ που, για παραπάνω από μια δεκαετία, συνιστά μια ηχηρή και αποτελεσματική επιστημονική παρέμβαση στο κρίσιμο και, δυστυχώς, διαχρονικά επίκαιρο, θέμα του αλκοολισμού. Πραγματικά ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την πολύχρονη και συστηματική ενασχόλησή τους με τη νόσο του αλκοολισμού με έμφαση, στη φετινή διοργάνωση, στην εφηβική ηλικία και στον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη του φαινομένου.

Χαίρομαι ειλικρινά που διαπιστώνω την κινητοποίηση της κοινωνίας μας, η οποία αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στη σημερινή ευρεία συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων από όλες τις ειδικότητες, την ιατρική, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία κ.α .

Δυστυχώς, στο Ρέθυμνο, έχουμε έντονο πρόβλημα όπως εξίσου έντονη είναι και η ανησυχία μας. Είναι πλέον σαφές,ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, προσποιούμενοι πως ζούμε σε μια κοινωνία που έχει λύσει τέτοιας φύσης ζητήματα. Με τη βοήθεια των επιστημόνων, οι οποίοι πρόθυμα θα μοιραστούν τη γνώση τους και την εμπειρία τους μαζί μας, θα προσπαθήσουμε όχι μόνον να περιγράψουμε και να οριοθετήσουμε το πρόβλημα αλλά και να το προσεγγίσουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να το περιορίσουμε αν δεν καταφέρουμε να το εξαλείψουμε. Είναι αλήθεια πως η κρητική κουλτούρα είναι συνδεδεμένη με το ποτό.

Παρασυρόμενοι από μια κακή απόδοση της οινοποσίας από τη μινωϊκή εποχή που συνδέονταν με μια ολόκληρη τελετουργία αλλά και της ταύτισης της αντρειοσύνης με την κατανάλωση αλκοόλ, οι κρητικοί ενθάρρυναν τη μύηση στο ποτό, ειδικά τα αγόρια, από μικρή ηλικία. Σήμερα, ψυχολογικοί και κοινωνικοί λόγοι όπως η περιέργεια, η εφηβική φαντασίωση περί ενηλικίωσης, η ανάγκη των νέων ν’ αυτονομηθούν, η αποδόμηση των προτύπων, η έκπτωση της επικοινωνίας των νέων παιδιών με τους γονείς, τους δασκάλους τους ακόμη και με τους ίδιους τους φίλους τους, η πίεση που υφίστανται τα νέα παιδιά είτε από τις σχολικές απαιτήσεις είτε μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον είτε από την έλλειψη πραγματικά ελεύθερου χρόνου είτε από μετατραυματικό στρες αλλά και βιολογικοί παράγοντες όπως η οφειλόμενη στην κληρονομικότητα γενετική προδιάθεση στο αλκοόλ, οι βιολογικές – ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα των εφήβων, είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν τον αλκοολισμό στους νέους. Θα μιλήσουν για όλα αυτά οι συμμετέχοντες επιστήμονες για να μας βοηθήσουν, εκτός των άλλων, να κατανοήσουμε τη συνθετότητα του προβλήματος προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά και με γνώση όλων των παραγόντων που το ευνοούν.

Προφανώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής εντείνει το πρόβλημα. Η δυσκολία επικοινωνίας των παιδιών με τους ανθρώπους που τα νοιάζονται περισσότερο, όπως οι γονείς και οι δάσκαλοί τους με τους οποίους περνούν και τις περισσότερες ώρες της ημέρας, γίνεται ολοένα και πιο φανερή. Δυστυχώς, έχουμε ολοένα και λιγότερα να πούμε με τα παιδιά μας ενώ, συνήθως, είμαστε αποκλεισμένοι από τα μέρη που συχνάζουν, εκεί που δοκιμάζονται οι αντοχές της ακοής μας και εξασθενεί η δυνατότητα επικοινωνίας μας μαζί τους αλλά και μεταξύ τους. Αυτό το κενό επικοινωνίας έρχεται ν’ αναπληρώσει άκριτα και άκρατα το αλκοόλ, η χρήση του οποίου προσλαμβάνει συχνά διαστάσεις ατομικής, κοινωνικής αλλά και οικονομικής επίδειξης.

Η αστυνόμευση μπορεί να είναι ένας παράγοντας ελέγχου του προβλήματος, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να εξαντληθούμε στην εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων, αφού η καταστολή, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία της πρόληψης. Και η πρόληψη προϋποθέτει γνώση, μεθοδολογία, συστηματική δράση και ουσιαστική ενασχόληση με τα παιδιά μας και τις πραγματικές τους ανάγκες, τις οποίες καμία ζάλη ή παραίσθηση δεν μπορεί στ’ αλήθεια να ικανοποιήσει και ειδικά η ζάλη της μέθης, η οποία μπορεί και ν’ αποβεί μοιραία.

Ειδικά, στο Ρέθυμνο, ζήσαμε δραματοποιημένα αυτή την ακραία έξαρση του φαινομένου με το θάνατο της νεαρής συμπολίτισσάς μας..

Είναι επιτακτικά αναγκαίο λοιπόν, να συντονιστούμε για να δράσουμε αποτελεσματικά . Χωρίς να υποτιμάται η συνδρομή του μέτρου της αστυνόμευσης στη διαχείριση των διαστάσεων του φαινομένου, τον καταλυτικότερο ρόλο καλείται να παίξει η οικογένεια. Τα γονεϊκά πρότυπα αναμφίβολα επηρεάζουν την εξέλιξη και τις επιλογές που κάνει κάθε νέος. Όμως και ο στοιχειώδης έλεγχος όπως και η διακριτική παρακολούθηση της εξέλιξης των παιδιών μας, από τις παρέες τους μέχρι τις ιδιαίτερες αποχρώσεις της συμπεριφοράς τους, που μαρτυρούν την ύπαρξη προβλήματος μέχρι τα στέκια που συχνάζουν, είναι αναγκαίος.

Βέβαια η επικοινωνία μαζί τους, ειδικά αν είναι έφηβοι, δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν υπερβεί τα όρια. Γι΄ αυτό και θεωρώ απαραίτητο να ξεκινήσει η διαπαιδαγώγηση των παιδιών για το αλκοόλ αλλά και για τους κινδύνους που επιφέρουν ακόμη και στην ίδια τους τη ζωή, οι εξαρτησιογόνες ουσίες εν γένει, από τα πρώτα κιόλας στάδια της εκπαίδευσής τους ώστε, ολοκληρώνοντας τη δημοτική εκπαίδευση και εισερχόμενα στην εφηβεία, τα παιδιά να διαθέτουν επαρκή πνευματικά και αξιακά αντισώματα ώστε να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να καταδεχθεί τη μέθη ως απόδειξη ενηλικίωσης, αντοχής ή ψυχαγωγίας.

Ελπίζω και εύχομαι πραγματικά να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε και να συντονίσουμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις, στις οποίες με πολύ θετική πρόθεση θα συμβάλει, όπως άλλωστε σταθερά συμμετέχει μέχρι σήμερα, και ο Δήμος μας, μια τέτοια παρέμβαση είναι εξάλλου και η αποψινή, ώστε να μην ντρεπόμαστε πια για μια θλιβερή πρωτιά, την οποία δεν θέλουμε να έχουμε ως νομός αλλά και ως άνθρωποι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)