28/01/2015,Χαιρετισμός Δημάρχου στην τιμητική εκδήλωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- ΕΛΜΕΡ – Συνδέσμου Συνταξιούχων Καθηγητών

Αγαπητοί μου Καθηγητές

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Χαίρομαι που με προσκαλέσατε σε αυτή την ωραία και φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση στην οποία τιμώνται διαφορετικές γενιές συμπολιτών μας, οι οποίοι πράγματι αξίζουν κάθε τιμής.

Πιστός κι εγώ στο πρόταγμα της εποχής, της κάθε εποχής θα έλεγα, θα δώσω προτεραιότητα στην αναφορά μου στη νέα γενιά. Στα παιδιά μας, που μέσα σ’ αυτό το δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον, διέθεσαν το λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους για να συμπράξουν, να συνεργαστούν και να παρέμβουν δημιουργικά στο γίγνεσθαι. Συγχαίρω λοιπόν τα παιδιά που με την πρωτόλεια αυτή δράση τους, συγκροτούν ένα λόγο κοινωνικό που αξίζει να μελετηθεί και σίγουρα να εισακουστεί, ως προϊόν ενός εσωτερικού διαλόγου που θέτει όμως τις βάσεις για ένα δημόσιο διάλογο, που πρέπει να είναι ενεργός σε κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Πίσω όμως από αυτά τα ξεχωριστά παιδιά που μας κάνουν κάθε μέρα και πιο υπερήφανους, βρίσκονται πάντοτε, εκτός από τους άξιους γονείς τους που τα υποστηρίζουν και τα ενθαρρύνουν, εξαίρετοι παιδαγωγοί που τα εμπνέουν και τα καθοδηγούν. Κάποιους από αυτούς τους παιδαγωγούς τιμούμε σήμερα οι οποίοι άφησαν το δικό τους αποτύπωμα όχι μόνον στην εξέλιξη της εκπαίδευσης αλλά και στη ζωή πολλών νέων και των οικογενειών τους. Είναι ισχυρός λοιπόν ο συμβολισμός αυτής της εκδήλωσης και οι επιδράσεις του στη διαδικασία ανάκλησης της μνήμης, είναι έντονες σε όλους μας.

Διότι, αγαπητοί μου φίλοι, ο καθένας από μας κουβαλά στην ψυχή και το μυαλό του, σε όλη τη ζώσα διαδρομή του, τους εμπνευσμένους δασκάλους που συνάντησε στα μαθητικά του χρόνια. Αυτούς που με αγάπη και υπομονή μας μετάγγισαν το μικρόβιο της περιπέτειας που μόνον η μάθηση μπορεί να μας εξασφαλίσει, μας ώθησαν στη συνεχή αναζήτηση του νέου, μας καλλιέργησαν την ανάγκη της προσπάθειας για το καλύτερο, μας έμαθαν τη σημασία του σεβασμού απέναντι στον Άλλο, μας φώτισαν μονοπάτια ζωής που ίσως να παρέμεναν αόρατα δίχως τη συμβολή τους.

Αυτή η βιωματική σχέση καθηγητή - μαθητή, δεν έχει ευδιάκριτη αρχή ούτε προδιαγεγραμμένο τέλος. Συχνά νομίζουμε πως η σχέση αυτή ολοκληρώνεται την ημέρα που αποχαιρετούμε τα μαθητικά έδρανα.

Στην πορεία όμως, διαπιστώνουμε πως δεν απεκδυόμαστε ποτέ την ταυτότητα του μαθητή. Όσο ζούμε μαθαίνουμε και όποτε χρειαστεί, στους δασκάλους μας προστρέχουμε, αναζητώντας απαντήσεις.

Όπως ο γονιός, έτσι κι ο δάσκαλος, εμβολιάζει τη σκέψη μας και τη ζωή μας με το δικό του τρόπο σκέψης, με τα ιδανικά του και τα προσωπικά του οράματα. Ας θυμηθούμε ποιους είχαμε δίπλα μας όταν συγκροτούσαμε την ταυτότητα μας στη θυελλώδη περίοδο της εφηβείας μας και των νεανικών μας χρόνων. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές στη ζωή μας. Και ποιοί , μέσα από την αποδοχή αλλά ακόμη και μέσα από την αμφισβήτηση μέχρι και την απόρριψη που ίσως τους επιφυλάξαμε, τελικά καθόρισαν αυτό που σήμερα είμαστε.

Ευτύχησα να έχω καθηγητές – καθοδηγητές ζωής. Όπως ο αξέχαστος Χρήστος Μακρής, ο φιλόλογος κ. Στρατιδάκης, ο μαθηματικός και Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Τσιριντάνης και άλλοι.. Είμαι βέβαιος πως κι εσείς θα έχετε να προσθέσετε αρκετά ονόματα στον κατάλογο των δασκάλων και καθηγητών που με την εμβληματικότητα, το ήθος τους, τη διορατικότητα, την αγάπη για τα παιδιά και την πίστη στη δύναμη της μάθησης, σας πρόσφεραν γενναιόδωρα το χρόνο τους, τη γνώση τους και την ομορφιά της ψυχής τους, ξορκίζοντας κακές επιλογές και σκοτεινές επιρροές.

Τους ευχαριστούμε για αυτό που με τη βοήθεια τους γίναμε, για την ομορφιά των αναμνήσεων που μας χάρισαν, για τους γόνιμους καρπούς που έσπειραν στη σκέψη μας, για τη θεραπευτική τους παρέμβαση στα τραύματα της νεανικής μας ψυχής.

Τους ευχόμαστε να είναι υγιείς για να δρέψουν, με χαρά και γαλήνη, τους καρπούς των κόπων τους. Και να μην ξεχνούν πως η απόσυρση τους από τον επαγγελματικό στίβο, ουδόλως θα αποθαρρύνει την αναζήτηση της συμβουλής τους εκ μέρους μας.

Είμαι βέβαιος ότι, μελλοντικά, θα συμφωνήσουν μαζί μας, τα χαρισματικά μας παιδιά που απόψε βραβεύονται για τη διάκριση τους σε πλήθος εκπαιδευτικών δοκιμασιών. Εύχομαι να συνεχίσουν, με τη βοήθεια των δραστήριων και ικανών καθηγητών τους, να προσφέρουν στην επιστήμη, στην πόλη και στον ίδιο τους τον εαυτό, τη χαρά της γόνιμης δημιουργίας και την αξία την αποτελεσματικής προσπάθειας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

29 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)