27/07/11, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην παρουσίαση του βιβλίου της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη "Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας - Αναζητήσεις στη Μινωϊκή Κοινωνία"

 

                                     Ωδείο Ρεθύμνης, 25 Ιουλίου 2011

 Κυρίες και Κύριοι

 

Σε αυτήν εδώ  την αίθουσα πολιτισμού, πριν από 15 χρόνια, το 1996, ο Δήμος Ρεθύμνης απένειμε στην κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη την ύψιστη τιμητική διάκριση που προβλέπει το θεσμικό του πλαίσιο  ανακηρύσσοντας την «Άξια της πόλης του Ρεθύμνου».

 

Ήταν η χρονιά, που η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε αναγνωριστεί διεθνώς, αποσπώντας δικαίως τον τίτλο «Γυναίκα τη Ευρώπης».

 

 Σήμερα, έχουμε τη χαρά να την υποδεχθούμε πάλι στον ίδιο χώρο, το Ωδείο Ρεθύμνου, που κουβαλά σημαντικό πολιτιστικό φορτίο, μαζί με τον εκλεκτό σύζυγό της, διακεκριμένο επιχειρηματία και αγαπητό μας συμπατριώτη Κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη, για να την ακούσουμε να μας παρουσιάζει το νέο της  επιστημονικό πόνημα.

Η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι γνωστή σε όλους. Και πραγματικά γνωρίζοντας τη διακριτικότητα και την ταπεινοφροσύνη της – χαρακτηριστικό στοιχείο όλης της οικογένειας - αλλά και την απλότητά της ως άνθρωπος ξέρω πως σε ότι την αφορά, επιθυμεί απλές και  σεμνές αναφορές.

 

Δε μπορώ ωστόσο να μην πω ότι η Κυρία Βαρδινογιάννη συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την αεικίνητη, αποτελεσματική και ευεργετική δραστηριότητά της αλλά και με την προσωπική της  πνευματική εξέλιξη που, παρά τον υψηλό φόρτο των καθηκόντων της, είναι  σταθερά ανοδική.

 

Μια δραστήρια γυναίκα που τιμά την οικογένεια της αλλά και τη χώρα της συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό της  τα πιο ευγενή χαρακτηριστικά.

 

Το φιλανθρωπικό της έργο, με αφετηρία την Ελλάδα, έχει παγκόσμια απήχηση και αναγνωρίζεται με σεβασμό από τη διεθνή κοινότητα. Είναι ένα έργο που χαρίζει ζωή, μεταγγίζει αγάπη σε πολλές παιδικές  καρδιές κι ελπίδα σε πολλούς γονείς, σε όλους εμάς, που ξέρουμε πως όσα προβλήματα κι αν ταλανίσουν τη χώρα μας, θα υπάρχει πάντα η οικογένεια της πρόθυμη στο μέτρο των  δυνατοτήτων της να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί, να ανακουφίσει. 

 

Γνωρίζουμε όλοι το μέγεθος της προσφοράς τους αφού όλοι έχουμε γίνει αποδέκτες της γενναιοδωρίας τους. Όλη η Κρήτη, έχει ευεργετηθεί από την οικογένεια Βαρδινογιάννη που ουδέποτε αρνήθηκε να συμβάλλει αποφασιστικά, έως και καταλυτικά αρκετές φορές, σε κάθε βήμα που κάνει η πόλη μας και το νησί μας:  στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό.

 

Δικαιολογημένα, λοιπόν, αισθανόμαστε την ανάγκη να καταθέτουμε τη βαθιά εκτίμηση αλλά κι ευγνωμοσύνη μας στον Κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη και τη σύζυγό του Μαριάννα, αφού  θεωρούμε πολύ σημαντική τιμή να είναι συμπολίτες μας κάποιοι άνθρωποι που ξεπερνούν με τη δράση τους τα γεωγραφικά και ανθρώπινα όρια, που εκφράζουν την πιο δημιουργική και ανθρωπιστική πλευρά της ελληνικής κοινωνίας.

 

Διότι και την Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη την αισθανόμαστε ως συμπολίτισσά μας τόσο  λόγω του αγαπητού  συζύγου της που πάνω και πέρα από όλες τις ιδιότητες του είναι Ρεθεμνιώτης και το επιβεβαιώνει σε κάθε του πρωτοβουλία και δράση, όσο και λόγω της δικής της δεδηλωμένης αγάπης για το Ρέθυμνο.

 

Ας έρθουμε όμως στη σημερινή εκδήλωση η οποία προέκυψε μετά την ευγενική αποδοχή εκ μέρους της, της πρόσκλησης που της απηύθυνα, ευχαριστώντας την που είχε την καλοσύνη να με συμπεριλάβει στους παραλήπτες του συγγράμματός της.

 

Σήμερα λοιπόν, με αυτή την εκδήλωση, το Ρέθυμνο έχει την τιμή ν’ αποτελεί την πόλη της Κρήτης που φιλοξενεί την πρώτη παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη με θέμα τη Γυναικεία Ταυτότητα στη Μινωϊκή Κρήτη, η  οποία διατριβή, ας σημειωθεί, παρουσιάστηκε πέρυσι  στην αγγλική της έκδοση, στην έδρα της Ουνέσκο στο Παρίσι με αφορμή τη συμπλήρωση των 65 χρόνων λειτουργίας της.

 

Και είμαστε ευτυχείς που με την ευκαιρία της εκδήλωσης κατάφερε και ο σύζυγός της να αποδράσει για λίγο από τον καθημερινό φόρτο των σημαντικών του υποχρεώσεων και να επισκεφθεί τη γενετειρά του,  να περιδιαβεί έστω και για λίγο τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, τα οποία αναδύουν τις μνήμες των μαθητικών του χρόνων και να συναντηθεί με αγαπημένα πρόσωπα από κείνη την εποχή.

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Όπως θα διαπιστώσετε, μελετώντας το νέο πνευματικό πόνημα της κας Βαρδινογιάννη, πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που διακρίνεται για την πληρότητα της, την επιστημονική της τεκμηρίωση καθώς και την έγκυρη και ορθή αξιοποίηση αξιοζήλευτου  πλούτου πηγών.

 

Είναι ένα  επιστημονικό έργο που έρχεται να εμπλουτίσει τον κατάλογο των συγγραμμάτων, βιβλίων και μελετών για τον Μινωϊκό Πολιτισμό, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του και ενισχύοντας την παγκόσμια ακτινοβολία του ως ένας από τους πιο ανεπτυγμένους και θαυμαστούς  πολιτισμούς. 

 

Ένα συγγραφικό έργο, που καταδεικνύει την αδιαπραγμάτευτη αγάπη της για την Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης η οποία  αποτυπώνεται μέσα από  την προσεκτική επιλογή και χρήση εικονογραφικών στοιχείων των αρχαιολογικών θησαυρών που αντανακλούν όλες τις μορφές Τέχνης ενώ, λόγω της ειδικότερης θεματολογία του, επιβεβαιώνεται και η αγάπη της για το νησί μας και τον Πολιτισμό του.  

 

Σε ότι αφορά το αντικείμενο που αναλύει, η συγγραφέας επιτυγχάνει μέσα από μια επίπονη διαδικασία έρευνας και ενδελεχούς μελέτης των ιστορικών πηγών,  το συνταίριασμα των υφιστάμενων θεωριών και τη συσχέτιση των αρχαιολογικών δεδομένων, να μελετήσει με ορθότητα και ακρίβεια τους διακριτούς ρόλους της γυναίκας στο Μινωικό Πολιτισμό,  επικαιροποιώντας παράλληλα,   τη σχέση τους με τη σημερινή εποχή. 

 

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι για μία ακόμη φορά, η κα Μαριάννα Βαρδιονογιάννη αταλάντευτη στις αρχές της και ακέραιη στις απόψεις της για τη Γυναίκα αλλά και  την Οικογένεια, προσεγγίζει με επιστημονικό και συνάμα προσιτό στον αναγνώστη τρόπο, το θέμα της γυναικείας Ταυτότητας στη Μινωϊκή Κρήτη, εντοπίζει τις συνάφειες του Παρελθόντος με το Παρόν και μας παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα της Γυναίκας της θέσης και του ρόλου της  στο πέρασμα του χρόνου .

 

Ακολουθώντας τη διαδρομή που μας προτείνει,  ανιχνεύουμε, με τη βοήθεια της, τη συνεχή μετάλλαξη των ρόλων των Γυναικών στη Μινωϊκή Κρήτη, διακρίνουμε την πολλαπλότητα αυτών των ρόλων, ανακαλύπτουμε την ιδιότητά των γυναικών ως ενεργοί φορείς  με τεραστία κοινωνική δύναμη, διακρίνουμε  την αδιαμφισβήτητη  γυναικεία πρωτοκαθεδρία στη Μινωϊκή Τέχνη, ερχόμαστε σ’ επαφή με αυτό τον μητριαρχικό κόσμο και αντιλαμβανόμαστε τη σημασία  των ρόλων των γυναικών στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ των φύλων αλλά και στη διαμόρφωση των συσχετισμών  εξουσίας  την εποχή εκείνη. 

 

Η Γυναίκα Θεά,  Ιέρεια, Μητέρα, Εργάτρια, η Γυναίκα στο Παρελθόν και το Σήμερα:  Μια διαδρομή αιώνων που μελετάται από μια Γυναίκα που συγκεντρώνει στο πρόσωπο της πολλές  από τις ιδιότητες που μελετά και καλείται ν’ ανταποκριθεί καθημερινά στους πολλαπλούς και απαιτητικούς της ρόλους.

 

Για όλα αυτά θα μας μιλήσει η ίδια  η συγγραφέας ως η πλέον κατάλληλη για να παραδώσει στην Πόλη των Γραμμάτων το γέννημα της δικής της αγάπης για τα Γράμματα και τις Τέχνες.

Εμείς, εξάλλου, περιοριστήκαμε ν’ αναφερθούμε σε κείνα τα στοιχεία  που η ίδια δεν θ’ αναφέρει ποτέ για τον εαυτό της.

 

Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη,

 

Σας ευχαριστούμε για αυτό το πνευματικό ταξίδι που μας προσφέρετε.

 

Σας ευχαριστούμε που κινητοποιείτε με τη δράση σας και το συνολικό σας έργο τα πιο ευγενή ανθρώπινα αισθήματα μας.

 

Σας ευχαριστούμε που επενδύετε εδώ και πολλά χρόνια στην πρόοδο, την Παιδεία, την Υγεία,  την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων   και την προστασία των παιδιών.

 

Ευχόμαστε να έχετε πάντοτε τη Δύναμη και τη διάθεση να συνεχίσετε το ωραίο έργο σας κι ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε  πάντα με καλές αφορμές σε τούτη την πόλη, που ξέρει να αναγνωρίζει και να τιμά την προσφορά, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από ανθρώπους με ευγένεια ψυχής , ανιδιοτέλεια και αλτρουϊσμό.   

 

Σας καλώ να προσέλθετε στο βήμα και να μας μυήσετε στη γνώση που περιέχει το βιβλίο σας για να γνωρίσουμε μαζί σας καλύτερα το Παρελθόν μας ώστε να καταφέρουμε να δρομολογήσουμε  ακόμη καλύτερα το Μέλλον μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

24 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)