26/10/2011, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΚΑΡΑ ΜΟΥΣΑ ΠΑΣΑ (To Δήμο εκπροσώπησε η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θεματα Πολιτισμου Τουρισμού κα Μπιρλιράκη Πέπη)

 

                                                                                       Δευτέρα 24 /10/11

 

Κυρίες και Κύριοι

Κάθε φορά που ένα μνημείο της πόλης αποκτά ζωή και εντάσσεται στη λειτουργία της πόλης  μας, νιώθουμε όλοι ευτυχέστεροι και πλουσιότεροι.

 Ένα πολύτιμο μέρος του Παρελθόντος μας σμίγει και συνυπάρχει με το Παρόν μας, υπηρετώντας τη σταθερή μας προσήλωση  στην ανάδειξη κάθε στοιχείου Πολιτισμού, απ’ όποιο λαό κι αν μας κληροδοτήθηκε. 

Ειδικά για το μνημείο που μας φιλοξενεί σήμερα, αισθανόμαστε ξεχωριστή συγκίνηση αφού επί σειρά ετών παρέμενε ανενεργό, παραδομένο στη φθορά του χρόνου. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, ιστορικό χνάρι, μάρτυρας της κυριαρχίας του τόπου μας από τους Οθωμανούς, έγινε μετά την συστηματική παρέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ένα κόσμημα που έρχεται να προστεθεί στο πολιτιστικό θησαυροφυλάκιο του Ρεθύμνου, που αριθμεί εξαιρετικά κτίσματα, πολλών ιστορικών περιόδων και διαφορετικών λαών.

Έτσι, σήμερα, δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών αναπαλαίωσης, περιδιαβαίνουμε τους χώρους του που αποπνέουν  τη μυστηριακή δύναμη ενός παρελθόντος που βιώσαμε και του οποίου τις αντανακλάσεις τις ζούμε στην καθημερινότητα μας αφού η ιστορία ενός τόπου καθορίζει τη μελλοντική του πορεία.

Η Έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε, αποτυπώνει το οθωμανικό μέρος της ταυτότητας της πόλη μας. Θαρρεί κανείς  πως τούτο το κτίσμα  δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως το κομμάτι του ιστορικού παζλ που υπολείπονταν για να ολοκληρωθεί ένα υπέροχος πίνακας. Η δύναμη της φωτογραφίας αναλαμβάνει το ρόλο του φορέα  σύνδεσης ενός συμπλέγματος μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη ή και τους Οικισμούς, ενοποιώντας τα σ΄ένα σύνολο ανέγγιχτο και αδιάβλητο από το χωροχρόνο,  που ξεδιπλώνεται μπροστά μας για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε το μνημειακό πλούτο του τόπου μας. Να τον αναγνωρίσουμε. Να τον σεβαστούμε. Και να τον προστατέψουμε  ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Όπως σεβόμαστε όσα κληρονομήσαμε από τους γονείς και προγόνους μας.

Η χρονική σύμπτωση της ένταξης του μνημείου ως ζωντανού πλέον κυττάρου πολιτισμού στη λειτουργία  της πόλης, με τη διεξαγωγή των εργασιών του σημαντικότερου συνεδρίου στην Ιστορία της Κρήτης, του Κρητολογικού, αναμφίβολα εκλαμβάνεται ως καλός οιωνός αφού από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας του έτυχε της επίσκεψης των διακεκριμένων επιστημόνων, που συμμετέχουν σε αυτό. Ελπίζουμε να παραμείνει ενεργό και με τις πύλες του πάντα ανοιχτές για το κοινό που θέλει να περιπλανηθεί σε  μονοπάτια του χρόνου που σμίλεψαν την ιστορία του Ρεθύμνου.

 Λυπάμαι που απουσιάζω από την αποψινή βραδιά. Όμως το προγραμματισμένο μου ταξίδι στην Κύπρο για υπηρεσιακά θέματα μου στερεί αυτή τη χαρά.

Σίγουρα θα δοθούν κι άλλες ευκαιρίες το ίδιο γόνιμες με αυτή. Παρακαλώ τους διοργανωτές, τον αεικίνητο Προϊστάμενο κ. Μιχάλη Ανδριανάκη και τους συνεργάτες του στην 28η ΕΒΑ καθώς  και τον Πρόεδρο και τα Μέλη του δραστήριου Συλλόγου της Παλιάς Πόλης που αποδεικνύουν συνεχώς με τη δράση τους το βαθμό της αγάπης και του ενδιαφέροντός τους για το Ρέθυμνο,  να δεχθούν τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Καθώς και τη διαβεβαίωση ότι ο  Δήμος θα είναι  αρωγός στο μέτρο που μπορεί κάθε ανάλογης πρωτοβουλίας.

Σας ευχαριστώ κι εύχομαι πάντα να συναντιόμαστε με τέτοιες εξαιρετικές κι ελπιδοφόρες αφορμές.

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)