24/11/2011, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην Ημερίδα με θέμα: "Αντισεισμική Προστασία. Προστασία σε περίπτωση σεισμού"

                                   « Σπίτι του Πολιτισμού» , 22/11/11

 

 Κυρίες και Κύριοι

 Αγαπητοί Φίλοι

 

Η αντισεισμική θωράκιση της πόλης μας απασχολεί εδώ και χρόνια το Δήμο Ρεθύμνης γι’ αυτό και συμμετέχει με ξεχωριστό ενδιαφέρον σε δράσεις και πρωτοβουλίες που εντάσσονται στην κοινά αποδεκτή αναγκαιότητα χάραξης και υλοποίησης ενός συγκροτημένου σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Είναι πλέον σε όλους μας σαφές ότι απαιτείται συστηματική κι αποτελεσματική οργάνωση της ανθρώπινης δράσης προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται συνήθως από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ξεσπάσματα της Φύσης που μας υπενθυμίζουν και επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο την ανθρώπινη αδυναμία και – γιατί όχι – και μικρότητα μας απέναντι στη δύναμη της .

 

Σε αυτόν ακριβώς το στόχο είναι επικεντρωμένη η σημερινή Ημερίδα η οποία συνδιοργανώνεται από τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης με προσκεκλημένους εξειδικευμένους επιστήμονες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας τους οποίους καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο και τους ευχαριστούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκρισή στην πρόσκληση μας.

Από το 2007, χρονιά που σηματοδότησε ουσιαστικά την οργανωμένη λειτουργία Γραφείου Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο μας, μέχρι σήμερα έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας, που εμπνέεται από τις αρχές Πρόληψη- Ετοιμότητα- Αντιμετώπιση-Ανάκαμψη.

Ειδικά στην προετοιμασία μας για την επαρκή αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώνονται συχνά δυστυχώς κατά τη θερινή περίοδο έχουμε μεριμνήσει για την επαρκή θωράκιση κι ετοιμότητα της πόλης ώστε ν’ ανταποκριθεί με αμεσότητα στην αντιμετώπισή τους τόσο σε επίπεδο καταγραφής των υφιστάμενων μέσων όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους και τους τρόπους άμεσης και επιτυχούς παρέμβασης .

Πολύτιμη, εξάλλου, είναι η συμβολή στο έργο αυτό των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας που αριθμούν στο Δήμο μας περί τα 47 Μέλη και συμμετέχουν ενεργά στην επιτυχή διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης αλλά και στην πρόληψη με συνεχείς, πεζές και εποχούμενες περιπολίες, σε καθημερινή βάση, σε περιοχές υψηλοί κινδύνου .

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίδουμε στον τομέα της πρόληψης που ενισχύεται με τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών είτε μέσω ενημερωτικού υλικού που διανέμεται συχνά είτε μέσω Ημερίδων όπως η σημερινή είτε μέσω Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που απευθύνονται στα μέλη της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου αλλά και σε ε κάθε ευαισθητοποιημένο με το θέμα πολίτη του Ρεθύμνου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα επιμόρφωσης πάνω σε θέματα επικίνδυνων καταστάσεων, αυτοπροστασίας και πρώτων βοηθειών αλλά κυρίως για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε σε περίοδο κρίσης να είναι χρήσιμος απέναντι στον εαυτό του και τους συμπολίτες του.

 

Σε ότι αφορά την αντισεισμική προστασία και την ετοιμότητά μας απέναντι σε αυτό το φυσικό φαινόμενο ο Δήμος Ρεθύμνης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες προκειμένου να προετοιμαστεί η πόλη μας κατάλληλα ώστε ν’ αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη βοήθεια του επιστημονικού υπευθύνου κ. Ευθύμιου Λέκκα και στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αντισεισμικός Σχεδιασμός – Οργάνωση Δήμου Ρεθύμνης» εξέδωσε ένα εύχρηστο φυλλάδιο που έχει διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία και υπηρεσίες της πόλης και περιλαμβάνει εικονογραφημένες οδηγίες για την αντισεισμική προστασία στο Σχολείο και το Σπίτι.

Με αυτό τον τρόπο και τη συνεχή ενημέρωση μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε διεξάγει μια αποτελεσματική καμπάνια ενημέρωσης προς τους δημότες, τους επισκέπτες αλλά κυρίως τους νέους, μαθητές όλων των ηλικιών, ευαισθητοποιώντας τους παράλληλα σε θέματα εθελοντικής προσφοράς, που κατά κοινή ομολογία παρουσιάζει συγκινητική ανταπόκριση στο Ρέθυμνο.

Στα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και το έργο τοποθέτησης ενημερωτικών πινάκων σε 18 κεντρικά σημεία της πόλης στους οποίους αναφέρονται, με ακριβή σχεδιαγράμματα, οι χώροι συγκέντρωσης των πολιτών σε περίπτωση σεισμικής δόνησης. Σε αυτή τη δράση θ’ αναφερθεί εξάλλου λίγο αργότερα ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος, Υπεύθυνος για θέματα πολιτικής Προστασίας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κουνδουράκης στο πλαίσιο της εισήγησης του.

Εγώ θα ήθελα μόνο να επισημάνω πως αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις και προσπαθούμε συστηματικά να οργανωθούμε. Τις έχουμε καταγράψει και αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία μέσω της οποίες θα εξασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες συνθήκες για την ασφάλεια των πολιτών. Ειδικά στην πόλη μας, όπου σύμφωνα με τη γεωλογική έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό μας το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που μελέτησε τη συμπεριφορά του υπεδάφους σε περίπτωση σεισμού, τα εδάφη της δεν βοηθούν την αντισεισμική της θωράκιση, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο σχεδιασμό και την τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης και ασφάλειας.

Καταρχήν, θα πρέπει να καθοριστούν οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι που θα κληθούν ν’ αναλάβουν όλες οι υπηρεσίες και οι εθελοντές σε περίπτωση σεισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σημειώνονται τις 2-3 πρώτες ώρες μετά τη σεισμική δόνηση, τότε ακριβώς που επικρατεί σύγχιση και πανικός. Αυτή την παράμετρο θα πρέπει πρωτίστως να εξαλείψουμε μέσα από τη σωστή οργάνωση, την αποσαφήνιση και των καταμερισμό των ρόλων.

Έπειτα ή μάλλον παράλληλα θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τον εξοπλισμό των χώρων συγκέντρωσης που στην πλειοψηφία τους είναι πλατείες με όλα τα απαραίτητα υλικά συντήρησης και υποστήριξης των δημοτών είτε αυτά αφορούν για παράδειγμα σε σκηνές είτε σε είδη φαρμακευτικής αγωγής με μακροχρόνια αντοχή κλπ.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία που δεν έχουν τη δυνατότητα της εύκολης μετακίνησης τους.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα που πρέπει ν’ αποτελούν πτυχές ενός σύνθετου και αποτελεσματικού σχεδιασμού αντισεισμικής θωράκισης είμαι βέβαιος ότι θα αναφερθούν οι προσκεκλημένοι μας Ομιλητές τους οποίους περιμένουμε ν’ ακούσουμε με ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)