23/05/11, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στο Συνέδριο του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: Για μια ιστορία της Λογοτεχνίας του 20ου αιώνα –Προτάσεις ανασυγκρότησης: θέματα και ρεύματα.

 

                                                        Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ΞΕΝΙΑ 

                                                         Ρέθυμνο 20-22 Μαΐου 2011

 

 

Κυρίες και Κύριοι

 

 Η πόλη του Ρεθύμνου σας καλωσορίζει και σας ευχαριστεί για την παρουσία σας και την ενεργή συμμετοχή σας  στο Συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας  του Πανεπιστημίου μας.

Ένα Συνέδριο που με τη συνδρομή διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στις εργασίες του, επικεντρώνεται στη Λογοτεχνία, προσεγγίζοντας τις πολυδιάστατες πτυχές της.

 Ένα διήμερο ταξίδι στην ιστορία της Λογοτεχνίας μας, στις αποχρώσεις που προσλάμβανε ανάλογα με το κοινωνικο - πολιτικό καθεστώς αλλά και στις αντανακλάσεις που είχε σε αυτό, στις επιρροές που δέχθηκε, στα ρεύματα  που αναπτύχθηκαν, μια αποκαλυπτική περιπλάνηση στην εξελικτική της διαδρομή, μια αξιόπιστη καταγραφή των αντιφάσεων  της, των συμβολισμών που γέννησε, των ιδεολογιών που διαμόρφωσε, μια καθαρή, αντικειμενική καλά  μελετημένη ματιά στη μετάβαση από τον αναχρονισμό στη νεωτερικότητα, από την παράδοση στο μοντερνισμό.

Η χρονική συγκυρία στην οποία διοργανώνεται το Συνέδριο του προσδίδει μια ξεχωριστή σημασία. Στην εποχή που η ελληνικότητα βάλλεται από πολλές κατευθύνσεις, που τις ορίζουν κυρίως οικονομικοί παράγοντες, είναι σημαντική η ανάδειξη του πνευματικού πλούτου της χώρας μας, που αποτελεί προϊόν φωτισμένων μυαλών που ουδέποτε έλειψαν  από την Ελλάδα.

Η Λογοτεχνία  συνιστά ένα σπουδαίο κεφάλαιο που ανέκαθεν ήταν συνυφασμένο με τη ζωή των Ελλήνων, την ιστορική τους διαδρομή, τους κοινωνικούς τους αγώνες, ήταν η μετουσίωση της σκέψης σε δράση, ήταν ο αποκωδικοποιητής των μηνυμάτων που προσλάμβαναν αλλά κι έστελναν στον κόσμο ολόκληρο. Η αδούλωτη κριτική σκέψη, η ανάγκη ελεύθερης έκφρασης που αποτυπώνονταν στη συγγραφή πεζών κειμένων  ή ποιημάτων,  οι κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές που άλλοτε αναζωπύρωναν την υψηλή πνευματική δημιουργία κι άλλοτε αναδείκνυαν την κενότητα των πραγμάτων και ευνοούσαν την παρακμή, απαντώνται στη Λογοτεχνία του 20 ου αιώνα η οποία σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Τόσο για τον πλούτο της όσο και για τα μηνύματα της  που επικαιροποιούνται αντικατοπτρίζοντας τις  ιδεολογικές και αισθητικές επιλογές του καιρού μας  αλλά και τις μύχιες μας σκέψεις και ανάγκες.

Στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα λοιπόν, που βιώνει ισχυρούς κλυδωνισμούς σε όλα τα επίπεδα, στη μεταβατική τούτη περίοδο που λίγες αξίες και μια ασθενική πίστη αγωνιούν να στηρίξουν τη ζωή και να αντιπαρέλθουν της ψυχολογίας του σκεπτικισμού, της απογοήτευσης και της αδράνειας, η Λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει ένα υγιές σημείο αναφοράς, μια ασφαλή αφετηρία για έξοδο από την πολύμορφη κρίση.

Σε αυτή την απόπειρα καθοριστική μπορεί να είναι η επίδραση των επιστημόνων, όλων Εσάς, που έχετε τη δύναμη να εφοδιάσετε τους ανθρώπους   με το διανοητικό εξοπλισμό για να αντισταθούν σε αυτή την κρίση που είναι κυρίως αξιών και ιδεολογιών. Ειλικρινά χαιρόμαστε, κάθε φορά που διαπιστώνουμε ότι βγαίνετε  από την ακαδημαϊκή σφαίρα που λειτουγείτε και απευθύνεστε στην κοινωνία για να μοιραστείτε τη γνώση και την αυθεντία σας, να προτείνετε λύσεις, να ασκήσετε και να δεχθείτε κριτική, να αλληλεπιδράσετε  όπως πρότεινε κι ο διακεκριμένος Γάλλος κοινωνικός φιλόσοφος και διανοούμενος Πιερ Μπουρντιέ.

Ή, όπως πρότεινε  και ο αείμνηστος Αλέξανδρος Αργυρίου τη μνήμη του οποίου τιμάτε με αυτό το Συνέδριο, «να καταφέρετε να παραδώσετε ένα «εργαλείο δουλειάς» χρήσιμο για κάθε αυτοτιμωρούμενο», αναφερόμενος στους ιστορικογράφους, ερευνητές λογοτέχνες, τους ανθρώπους του συναφιού του όπως έλεγε !  Και όχι μόνο σε αυτούς, θα ήθελα να  προσθέσω. Σε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται να ερμηνεύσουν, να κατανοήσουν, να παράξουν ιδέες, να συνθέσουν οράματα, να πιστέψουν.

Δε θα μπορούσα να μην εξάρω την πρωτοβουλία σας να αφιερώσετε το Συνέδριο στον Αλέξανδρο Αργυρίου, τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα των Γραμμάτων, τον ιστορικογράφο που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή με το επίπονο, έγκυρο  και πολύτιμο έργο του που τροφοδότησε τη διανόηση και τη λογοτεχνία, τον « υπεύθυνα δραστήριο και κοινωνικά μαχόμενο πολίτη, με ζωντάνια στο βλέμμα και θερμή  παρουσία , ο οποίος μας άφησε έκπληκτους  από τα χιλιάδες άστρα που έφτιαχναν τον γαλαξία   των γνώσεων του» όπως χαρακτηριστικά τον σκιαγράφησε αποχαιρετώντας τον, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κ. Αλέξης Πολίτης.

 

Αγαπητοί Σύνεδροι

Αγαπητοί καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας  Πανεπιστημίου Κρήτης και διοργανωτές αυτού του εξαιρετικού Συνεδρίου

 

Σας ευχαριστούμε που φιλοξενείτε στην πόλη μας αυτή την λογοτεχνική περιπλάνηση, που διατρέχει μια μακρά χρονική περίοδο, τον αιώνα που μας πέρασε, ο οποίος φέρει έντονες ζυμώσεις και δυναμικά  χαρακτηριστικά στο πολιτικό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Είμαι πεπεισμένος για τους γόνιμους καρπούς που θα αποφέρει  τούτη η πνευματική σας σύμπραξη. Καρπούς που θα προστεθούν στο ιδεολογικό και ψυχικό μας οπλοστάσιο για να ενισχύσουν την άμυνα μας απέναντι στην κακόβουλη και μηδενιστική κριτική που εξαπολύεται  στοχευμένα μεταξύ άλλων και στην κουλτούρα μας,  την πνευματική μας κληρονομιά και υπόσταση.

Εύχομαι να έχετε τη δύναμη και τη διάθεση να συνεχίσετε να συμβάλλετε ενεργά στη διάδοση της ελληνικότητας στο ευρωπαϊκό στερέωμα και στην επιβεβλημένη από τους καιρούς  αναδιοργάνωση  του κόσμου και των συνειδήσεων.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)