21/10/2011,XΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΟ 11ο ΚΡΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

                                                                                Ωδείο Ρεθύμνης

 

Αγαπητοί Σύνεδροι

Κυρίες και Κύριοι

 

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, την πόλη που υποστηρίζει με πάθος τη φήμη της ως Πόλη των Γραμμάτων. Μια πόλη, που αποτέλεσε στο παρελθόν σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών που αποτύπωσαν με ανεξίτηλο τρόπο την παραμονή ή το πέρασμα τους από το Ρέθυμνο.

 Εύκολα διαπιστώνει κανείς τη μακραίωνη ιστορία της πόλης και τον πνευματικό της πλούτο, κάνοντας μια περιήγηση στα γραφικά σοκάκια της που καταμαρτυρούν, με την αρχιτεκτονική αλλά και το άρωμα του παρελθόντος που αναδύουν, τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Ρεθύμνου.

Αντανακλάσεις αυτού του χαρακτήρα αποτελούν τα διάσπαρτα, καλοσυντηρημένα μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και τούρκικα μνημεία που προβάλλουν, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τον επισκέπτη, σε όλη την έκταση της περιήγησής του στο Ιστορικό Κέντρο, το ενετικό Λιμάνι, τη νέα πόλη αλλά  και τους Οικισμούς.

 Μια πολυδιάστατη ιστορία που συνυπάρχει, συνιστώντας ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο, με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, το ήπιο κλίμα,  την 32 χιλιομέτρων οργανωμένη και αναγνωρισμένη με γαλάζιες σημαίες παραλία που αγκαλιάζει την πόλη, τα βουνά, τα φαράγγια τα φυσικά μονοπάτια και μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα, που συνδέεται άρρηκτα με την γνωστή, για τις ευεργετικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό, Κρητική διατροφή.

Η φυσιογνωμία του Ρεθύμνου, η ουσία του, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε λέξεις που ίσως να είναι φορείς μιας συναισθηματικής φόρτισης και υποκειμενικότητας που πάντα συνοδεύει τις περιγραφές  όλων εμάς που αγαπάμε την πόλη που γεννηθήκαμε, που ζούμε και που μας προσφέρει γενναιόδωρα τα αγαθά της.

Γι’ αυτό ελπίζω να σας δοθεί η ευκαιρία, στο πλαίσιο της ολιγοήμερης παραμονής σας εδώ να την περπατήσετε, να χαλαρώσετε, ν’ αφεθείτε ώστε να σας αποκαλύψει τα μυστικά της,   να νιώσετε  τη μαγεία της, να γνωρίσετε την ταυτότητά της μέσα από τις ποιοτικές της υπηρεσίες, το ιδιαίτερο φυσικό και αστικό της περιβάλλον και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της.

Έτσι, θα αποκτήσετε τη δική σας, αποκρυσταλλωμένη, προσωπική αντίληψη για την πόλη που σας υποδέχεται με χαρά και υπερηφάνεια και φιλοξενεί τις εργασίες ενός από τα σημαντικότερα Συνέδρια στην Ιστορία της Κρήτης. Το Κρητολογικό Συνέδριο που συμπληρώνει φέτος, ως θεσμός, μισό αιώνα ζωής. Από το 1961 που κάποιοι φωτισμένοι Κρητικοί, ο Πλάτωνας και ο Καλοκαιρινός, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν επιτυχώς τη διοργάνωση της πρώτης  επιστημονικής συνάντησης που επικεντρώθηκε στην ανάδειξη του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Κρήτης, μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά. Η Κρήτη αναπτύχθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς, γεγονός στο οποίο συνέβαλλε αποφασιστικά ο Τουρισμός, με την αναμενόμενη αναδιάταξη του κοινωνικού ιστού και την αναπροσαρμογή των παραγόμενων υπηρεσιών, αλλά και την εξέλιξη που η επιθυμία για πρόοδο, μοιραία επιφέρει.

Αυτό που παρέμεινε σταθερό και αναλλοίωτο, είναι η ισχυρή πρόθεση της τοπικής αλλά και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεχιστεί, ενισχυμένος κάθε φορά,  κάθε θεσμός που προάγει το πνεύμα, που αποτελεί πεδίο επιστημονικών συναντήσεων, αφορμή ανταλλαγής και διάχυσης της γνώσης και της τεχνογνωσίας.

Το Κρητολογικό  Συνέδριο είναι ένας τέτοιος θεσμός. Δεν είναι τυχαίο που διοργανώνεται κάθε 5 χρόνια. Είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας και της σπουδαιότητας του. Διότι είναι αναγκαίο να μεσολαβεί ικανός χρόνος από τη μία διοργάνωση στην άλλη ώστε οι επιστήμονες της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Τέχνης, της Γλώσσας, της Φιλολογίας και της Εθνογραφίας να έχουν στη διάθεση τους νέο υλικό να παρουσιάσουν από τις έρευνες και τη μελέτη τους. Νομίζω πως, πέραν της ουσιαστικής ανάγκης γνωστοποίησης στη διεθνή κοινότητα της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κρήτης που ικανοποιείται με τέτοιας φύσεως Συνέδρια , αυτό το νόημα θα πρέπει να έχουν οι επιστημονικές συναντήσεις αντί να εξαντλώνται στην ανακύκλωση των ήδη γνωστών ανακοινώσεων και επιστημονικών πορισμάτων. Εξάλλου, η εντυπωσιακή σε αριθμό συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών από  την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα του θεσμού προσδίδοντας  του τη διεθνή ακτινοβολία που δικαιούται.  

Στη φετινή 11η διοργάνωση ανταποκριθήκατε 600 συνολικά επιστήμονες καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Ευρώπης της Αμερικής και της Αυστραλίας. Το Ρέθυμνο γίνεται και πάλι σταυροδρόμι που σμίγουν διαφορετικοί λαοί και Πολιτισμοί. Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Τιμούμε την παρουσία σας εδώ στην πόλη μας και πραγματικά περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις σας που θα εγκαινιάσουν ένα νέο γόνιμο διάλογο, έναν ασφαλή, τεκμηριωμένο και έγκυρο δίαυλο επικοινωνίας στην εποχή που η πληροφορία ταξιδεύει μεν ταχύτατα, έχοντας όμως  αμφίβολη αντικειμενικότητα και αξιοπιστία.  

Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη που θα αποκομίσουμε όλοι από τούτη τη συνάντησή μας. Καθώς και για τα οφέλη που θα κομίσετε στην πόλη μας, που προσπαθεί φιλότιμα και επίμονα να κάνει άλλοτε βήματα και άλλοτε άλματα προόδου,  σ’ ένα περιβάλλον έντονα ανταγωνιστικό κάτω από  πρωτοφανείς, δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες. 

Έχουμε όμως πειστεί, όλοι οι Ρεθεμνιώτες, τόσο λόγω ιστορικών καταβολών όσο και λόγω του υφιστάμενου αξιόλογου πνευματικού υπόβαθρου που ενισχύεται από τη λειτουργία των Φιλοσοφικών Αρχαιολογικών, Κοινωνικών  και Φιλολογικών Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πόλη μας, για την ανάγκη υποστήριξης Συνεδρίων όπως το Κρητολογικό, που διατρέχει με τη δική σας βοήθεια και πολύτιμη συνδρομή μια μακρά χρονολογική περίοδο της Κρήτης, από τα Αρχαία Χρόνια  και μέχρι τα Νεότερα.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου προκαταβάλλουν την ευρύτητα των γνωστικών διαδρομών που θα διανύσουμε:

τον αιγιακό κόσμο και τους δεσμούς του με την Κρήτη,  τη ναυτική και νησιώτικη αρχαιολογία, την Αρχιτεκτονική και την επίδραση της στον Οικιστικό χαρακτήρα των πόλεων, τη θρησκεία και τις τελετουργίες που περιλάμβανε και αφορούσαν την καθημερινότητα αλλά και τις ταφικές συνήθειες των ανθρώπων της εποχής, τις Τέχνες και ειδικότερα την εικονογραφία,  τη σφραγιδογλυφία, την κεραμική και τη γενικότερη διαμόρφωση της αισθητικής που αντανακλώνταν στην κίνηση και τις αισθήσεις, την οικονομία, τη διοίκηση και αργότερα την τεχνολογία.

Ουσιαστικά, με την επιλεγμένη θεματολογία καλύπτονται όλες οι εκφάνσεις της ζωής στην Κρήτη στο πέρασμα των αιώνων. Παράλληλα, τις εργασίες των συνεδρίων συμπληρώνουν τιμητικές αναφορές σε δυο προσωπικότητες που έβαλαν την δική τους αποφασιστική σφραγίδα στη μελέτη και έρευνα της Κρήτης:

Τον Δρα Μαλκομ Βίνερ, στον οποίο η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι απλοί άνθρωποι της Κρήτης, οφείλουν ευγνωμοσύνη για το συνολικό επιστημονικό του έργο αλλά και για τη συμβολή του στην έρευνα, η οποία εκτός των άλλων υποστηρίζεται από την ίδρυση του Ινστιτούτου Αιγιακής Προϊστορίας,  το ΙΝΣΤΑΠ αλλά και από τα δυο ερευνητικά κέντρα που ο ίδιος ίδρυσε και λειτουργούν το ένα στην Αμερικανική Σχολή  Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και το άλλο, το Κέντρο Μελέτης του Ινστάπ, στην Ανατολική Κρήτη.

Ένας γνήσιος φιλέλληνας,  που πέραν της γνώσης του που την προσφέρει χωρίς  φειδώ, αποδεικνύει συνεχώς την ατόφια αγάπη του για την Κρήτη, προσφέροντας γενναιόδωρα οικονομική στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων που δεν θα υλοποιούνταν χωρίς τη δική του  παρέμβαση. Άξιες αναφοράς εξάλλου είναι και οι άνω των 600  χορηγίες του σε ανασκαφές κι  επιφανειακές έρευνες σε μια περίοδο μάλιστα που οι δυνατότητες εξασφάλισης χορηγιών είναι πολύ περιορισμένες.

Τον Έλληνα Αρχαιολόγο - Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης Σακκελαράκη Γιάννη, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, όμως άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη στη δική μας ζωή, έργο ζηλευτό που πλούτισε την Επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας αλλά και το πολιτιστικό θησαυροφυλάκιο της χώρας μας.

 Η ανασκαφική αποκάλυψη του ανακτόρου των Αρχανών και του Ιδαίου Άντρου στην Κρήτη καθώς και της Ζωμίνθου στα Κύθηρα, αποτελούν προσωπική του κατάκτηση.

 Η διδασκαλία του σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Γερμανίας, η συγγραφή πολλών βιβλίων  για την Αρχαιολογία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, η συμμετοχή του σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων και οι υψηλές τιμητικές διακρίσεις που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης  δικαίως τον κατατάσσουν μεταξύ των πιο έγκυρων και διακεκριμένων επιστημόνων της χώρας μας.

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Σύνεδροι

 

Οι πρωταγωνιστές της σημερινής ευρείας επιστημονικής συνάντησης είστε εσείς. Όλοι εσείς που ανταποκριθήκατε θερμά στην πρόσκληση των διοργανωτών, της Ιστορικής  Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου, και ήρθατε στην πόλη μας απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να διαθέσετε το δικό σας πνευματικό οβολό σε τούτη τη γόνιμη ανταλλαγή γνώσης, δημιουργώντας ένα υγιές και δυνατό  μέτωπο αντίστασης στην κοινωνική, κυρίως, κρίση που μας πλήττει.

Κάθε φορά που οι επιστήμονες βγαίνουν από τα εργαστήρια, τα ερευνητικά κέντρα,  τις βιβλιοθήκες και τους χώρους μελέτης για να έρθουν σ’ επαφή με την κοινωνία να μοιραστούν τη γνώση και τις επιστημονικές του ανακαλύψεις μεταξύ τους αλλά και με τους απλούς πολίτες, αποκτούμε όλοι περισσότερη ελπίδα κι αισιοδοξία ότι μπορούμε με τη βοήθεια του πνευματικού δυναμικού της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών, μια και η Επιστήμη δε γνωρίζει σύνορα και δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε αυτά, να διαχειριστούμε κάθε κρίση.

Εμείς, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούμε, με κάθε διαθέσιμο μέσο, πολύ δουλειά και περίσσευμα ψυχής, να προασπίσουμε, να εξασφαλίσουμε και ν’αναδείξουμε το πλούσιο ιστορικό- αρχαιολογικό φορτίο του Ρεθύμνου.

Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Ειδικά στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Το χρόνιο αίτημα της πόλης για ίδρυση Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου αντάξιο της Ιστορίας του Ρεθύμνου και των πλούσιων ευρημάτων που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή,  παρότι είχε μια θετική εξέλιξη μετά την   απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που  παραχώρησε γενναιόδωρα στο Ελληνικό Δημόσιο ένα οικόπεδο έκτασης 6 στρεμμάτων που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο και σήμερα εάν τμήμα του στεγάζει τα ΚΤΕΛ προκειμένου να ανεγερθεί στο χώρο αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο, δεν προχώρησε λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ευτυχώς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας είχε καλύτερη μοίρα. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε ως έργο και σύντομα ξεκινά η κατασκευή του. 

Το Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων,  που αποτελεί ένα σπουδαίο από άποψη ευρημάτων και αρχαιολογικού υλικού χώρο, ο οποίος είναι από τους λίγους οργανωμένους κι επισκέψιμους του Νομού, διαθέτει κι άλλο ένα προνόμιο:  βρίσκεται σ΄ ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και φιλοξενεί το μοναδικό εναπομείναν βελανιδόδασος το οποίο άλλοτε εκτείνονταν σε μια τεράστια έκταση  και αποτελούσε ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος για τους κατοίκους.

Και αυτός ο χώρος όπως και όλοι εξάλλου, όλα τα μνημεία της πόλης, τα οποία εύχομαι να προλάβετε να επισκεφθείτε, χρήζουν προστασίας και  συντήρησης, γι΄ αυτό και οι υπηρεσίες του Δήμου, η Τεχνική και το Γραφείο Παλιάς Πόλης, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους αρμόδιους φορείς, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την Περιφέρεια Κρήτης, σε επίπεδο μελετών, καταγραφής των αναγκών και διεκδίκησης χρηματοδοτικών Προγραμμάτων. 

Πιστεύουμε στις δυνατότητες του τόπου μας και των ανθρώπων του κι ελπίζουμε πραγματικά, να καταφέρνουμε να  ξεπερνάμε μαζί κάθε φορά τους σκοπέλους που ανακύπτουν και να προχωράμε μπροστά, αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις μας για πρόοδο και ανάπτυξη.

Επειδή δε θέλω να κάνω κατάχρηση του χρόνου και της υπομονής σας, θα ήθελα, ολοκληρώνοντας,  να ευχαριστήσω θερμά την Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Ρεθύμνου για την εξαιρετική δραστηριότητα της και την ανάληψη εκ μέρους της αυτής της σημαντικής διοργάνωσης, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Η ΙΛΕΡ έχει, εξάλλου, την εμπειρία άλλων δύο αντίστοιχων διοργανώσεων, δύο εκ των πρώτων Κρητολογικών Συνεδρίων αλλά κυρίως διαθέτει τη δυναμική των έμπειρων μελών της, που συνεχίζουν να δίνουν εξαιρετικά δείγματα γραφής στην  ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Ρεθύμνου.

Ευχαριστώ και πάλι όλους εσάς που με τις παρεμβάσεις και τις εισηγήσεις σας θα γίνουμε όλοι πλουσιότεροι  σε γνώση κι εύχομαι να έχετε πάντοτε τη δύναμη της προσφοράς και τη διάθεση της διαρκούς αποκρυπτογράφησης του Παρελθόντος μας που θα λειτουργήσει ως φάρος προσανατολισμού του Μέλλοντος μας.

                                                                        Σας ευχαριστώ πολύ.

29 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)