07/10/2014, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σχολή Επιστημών Αγωγής

Ρέθυμνο 3-5 Οκτωβρίου 2014

 Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Σύνεδροι

 

σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο και σας ευχαριστούμε που τιμάτε με την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας, τις εργασίες αυτού του εξαιρετικά σημαντικού επιστημονικού Συνεδρίου, που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας.

 

Το κοινό μας ενδιαφέρον για την Παιδεία αποτυπώνεται στις συνεχείς, επιστημονικές συναντήσεις, στην πλειοψηφία τους διεθνούς χαρακτήρα κι εμβέλειας, που διοργανώνουν τα Τμήματα και οι Σχολές του Πανεπιστημίου μας, αλλά και από την υψηλή ανταπόκριση καταρτισμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους όπως εσείς σε κάθε πρόσκλησή του.

 

Από την πλευρά του Δήμου μας, το Τμήμα Παιδείας ειδικότερα αλλά και όλες οι υπηρεσίες του γενικότερα, επιβεβαιώνουν διαρκώς και παρά τις αντιξοότητες των καιρών, την προσήλωσή μας στην προάσπιση της Παιδείας αφού τη θεωρούμε βασικό άξονα ανάπτυξης όχι μόνο της δικής μας κοινωνίας αλλά και κάθε οργανωμένης κοινωνίας που αντιλαμβάνεται τον καταλυτικό της ρόλο, σε κάθε έκφραση της ανθρώπινης ζωής.

 

Η αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εμπλουτισμού της, με την εισαγωγή νέων μεθόδων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας αντανακλώνται στη θεματολογία του Συνεδρίου. Άλλωστε δεν έλειψε ποτέ νομίζω από τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης η παράμετρος του εκσυγχρονισμού της ώστε κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής, να είναι ρεαλιστική, αποτελεσματική και βιώσιμη, σ΄ένα περιβάλλον που ειδικά σήμερα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, πιεστικό, απαιτητικό και περιορισμένων ευκαιριών.

 

Αναμφίβολα απαιτείται πολλή δουλειά και μεράκι από τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, τους Γονείς και φυσικά από το κεντρικό Κράτος για να επανασχεδιαστεί, να υποστηριχθεί και να υλοποιηθεί ένα σοβαρό και αξιόπιστο Παιδαγωγικό Πρόγραμμα το οποίο σε βάθος χρόνου θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα μέσα από τις γενιές των νέων μας, που θα γίνουν οι χρήστες του και οι αυριανοί ενήλικες που θα αξιοποιήσουν τα οφέλη του για να εδραιώσουν μια κοινωνία δίκαιη, δημοκρατική, πνευματικά υψηλή και αναπτυξιακά αειφόρα.

 

Η τεχνολογία έχει ήδη κατακτήσει τη δική της θέση μέσα σε αυτό το παιδαγωγικό πρόγραμμα. Από τις τάξεις του Δημοτικού το αίτημα για προβολή πληροφοριών από το διαδίκτυο μέσω προτζέκτορα ή η διδασκαλία μέσω διαδραστικών πινάκων ή ακόμα και οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ τάξεων από διαφορετικά σχολεία της χώρας κατατίθεται από εκπαιδευτικούς και μαθητές άλλοτε στο Τμήμα Παιδείας άλλοτε στους Συλλόγους Γονέων κτλ.

 

Εδώ εγείρονται βέβαια πολλά ζητήματα, αν εστιάσει κανείς στις επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, της εισαγωγής της τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Προφανώς στις αναμνήσεις των παιδιών μας από τα σχολικά τους χρόνια δεν θα περιλαμβάνεται ο μαυροπίνακας ούτε η παραδοσιακή δασκάλα ή δάσκαλος που τους παρέδιδε μάθημα επενδύοντας στη φαντασία τους.

 

Κι εδώ καλούμαστε ν’ απαντήσουμε στο φλέγον και πάντα επίκαιρο ερώτημα του «τι Εκπαίδευση θέλουμε;» Και, εν προκειμένω, πόση τεχνολογία χωρά σε αυτή, ώστε να μην αποτελεί το μάθημα προέκταση της καθημερινής συνήθειας των παιδιών να ξέρουν τα πάντα για την τεχνολογία και τις χρήσεις της κι ελάχιστα για τις κοινωνικές τους σχέσεις και πως θα τις χτίσουν σε υγιείς βάσεις. Διότι δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία που μου προκάλεσε η πληροφορία ότι ήδη σε χώρες του εξωτερικού πειραματίζονται με τη διδασκαλία μικρών παιδιών από ρομπότ.

 

Τα ερωτήματα είναι πολλά και ελπίζω οι διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου να δώσουν επαρκείς απαντήσεις γιατί απ’ ότι φαίνεται η τεχνολογία όχι μόνον ξεπερνά τη φαντασία μας αλλά και τ’ αντανακλαστικά μας για να παρακολουθήσουμε την ταχύτητα εξέλιξής της για να σχεδιάσουμε την ορθή χρήση της.

 

Σεβόμενος τον πολύτιμο χρόνο σας, σας ευχαριστώ θερμά γι αυτή τη γόνιμη επικοινωνία, συγχαίρω τους διοργανωτές, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας που για μία ακόμη φορά δίδουν στο Ρέθυμνο τη δυνατότητα να κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης, ως γόνιμος τόπος φιλοξενίας αλλά και πνευματικής καλλιέργειας.

 

Σας ευχαριστώ κι εύχομαι σε όλους καλή Δύναμη και αποτελεσματικότητα στο σπουδαίο λειτούργημα σας.

Να είστε καλά.

 

 

29 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)