Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου: Φύση

Ο Δήμος Αρκαδίου καθώς εκτείνεται από τα βόρεια παράλια ως τους πρόποδες του Ψηλορείτη, περιλαμβάνει αρμονικά ημιορεινές και πεδινές περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του καταλαμβάνουν πεδινές περιοχές με κυρίαρχο τον Αδελιανό Κάμπο που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος της βόρειας παραλιακής ζώνης και σε αρκετό βάθος προς τα νότια. Τόσο ο Αδελιανός Κάμπος όσο και το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Αρκαδίου είναι εκτάσεις καλλιεργήσιμες που καταλαμβάνονται κυρίως από ελαιώνες. Άλλωστε ο ελαιώνας του Δήμου Αρκαδίου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της Μεσογείου. Πέρα από την καλλιέργεια της ελιάς, κυρίως κοντά στην παράλια ζώνη, σημαντική θέση κατέχουν και οι υπαίθριες ή σε θερμοκήπια καλλιέργειες κηπευτικών προϊόντων καθώς και οι αμπελοκαλλιέργειες.

Tο τοπίο του Δήμου Αρκαδίου παρουσιάζει πλούτο εναλλαγών που ποικίλει ανάλογα με το υψόμετρο. Στην παραθαλάσσια ζώνη μπορεί να ξεχωρίσει κανείς το κρίνο της θάλασσας (Pancratium Maritmum) αλλά και σπάνιους σχηματισμούς της θαμνώδους κενταύριας (Centaurea spinosa). Σημαντική είναι η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta που γεννά τα αυγά της στην αμμουδιά. Για την προστασία της γίνεται αξιόλογη και συστηματική προσπάθεια.

Στη πεδινή ζώνη κυριαρχούν οι ελαιώνες, αλλά και άφθονα είδη από αγριολούλουδα, όπως η μαντιλίδα (Crhysanthemum coronarium), η ανεμώνη (Anemone coronaria), και η ακονιζέ (Inula viscosa) κ.α. Στην ημιορεινή ζώνη μεγάλες εκτάσεις καταλαμβάνουν τα φρύγανα, στα οποία απαντάται πλήθος ορχιδεών, και οι θαμνώδεις διαπλάσεις της μεσογειακής μακίας με κυρίαρχα είδη τον πρίνο (Quercus coccifera), τη λαδανιά (Cistus creticus), και την κουμαριά (Arbutus unedo).

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Αρκαδιώτικο φαράγγι που ξεκινά από τη Μονή Αρκαδίου και μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή 2 ωρών περίπου καταλήγει στο χωριό Πίκρης. Στο εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει αντιπροσωπευτικά είδη της κρητικής χλωρίδας καθώς και απολιθώματα. Η κατάληξη στον Πίκρη με τα υπέροχα βενετσιάνικα κτήρια, αποζημιώνει την κούραση της πεζοπορίας. Σημαντικό μνημείο της φύσης αποτελεί η Φανταξοσπηλιάρα στον Πρίνο.Το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο έχει συνολικό μήκος 210μ. και περιλαμβάνει 11 αίθουσες δύο από τις οποίες διαθέτουν θαυμαστό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

29 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)