06/07/2007, Ο Δήμος Ρεθύμνου υποστηρίζει την έρευνα διάδοση και προβολή της επιστήμης των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και τιμά τον κ. Ε. Σπανδάγο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρέθυμνο 6 Ιουλίου 2007

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Ρεθύμνου το π. Σάββατο στο Κέντρο Νέων, στη διάρκεια της οποίας απονεμήθηκε από το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα στον ρεθύμνιο καθηγητή - συγγραφέα Ευάγγελο Σπανδάγο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την σπουδαία προσφορά του στην Ερευνα, Διάδοση και Προβολή της Επιστήμης των αρχαίων ελληνικών Μαθηματικών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και ο Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών κ. Γκέκας εκ μέρους του προέδρου του ομίλου κ. Αναστασίου ενώ μηνύματα έστειλαν ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Μ. Οθωνας και ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γ. Παπαδάκης. Στη συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Σπανδάγος παρουσίασε το χαμένο έργο του Διογένους Απολλωνιάτη «Μετεωρολογία», το οποίο, ανακαλύφθηκε κατόπιν επίμονων και πολύχρονων αναζητήσεων του κ. Σπανδάγου ότι συνέγραψε 100 χρόνια πριν τον Αριστοτέλη.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παπαδογιαννάκης Νικ., αναφέρθηκε στην ομιλία του στο βιβλίο του κ. Σπανδάγου «Διογένης ο Απολλωνιάτης, ο Ρεθύμνιος Φυσικός Φιλόσοφος».

Την εκδήλωση που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αρκετοί συμπολίτες μας συντόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Τουρισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη -Μαμαλάκη. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

Με ιδιαίτερη χαρά η πόλη του Ρεθύμνου καλωσορίζει για μία ακόμη φορά και τιμά το συμπολίτη Συγγραφέα - Μαθηματικό Ευάγγελο Σπανδάγο για την ουσιαστική και αποφασιστική συμβολή του στην επιστημονική Έρευνα, τη Μελέτη , Προβολή και Διάδοση της επιστήμης των αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών, Φυσικών και Αστροφυσικών.

Η επιμονή του στην μελέτη και ανάδειξη του σπουδαίου έργου του αρχαίου Έλληνα Φυσικού Φιλοσόφου Διογένη Απολλωνιάτη, που έλκει την καταγωγή του από την αρχαία πόλη Απολλωνία της Κρήτης, τη σημερινή Ελεύθερνα, είναι συναρπαστική. Δεν ξέρω πόσα θα γνωρίζαμε για τη συμβολή του Διογένη Απολλωνιάτη στην εξέλιξη της Αρχαίας Ιατρικής και στην διαμόρφωση κοσμολογικών αντιλήψεων περί Σύμπαντος που ενέπνευσαν τις θεωρίες της σύγχρονης εποχής μας, εάν δεν είχαμε τα επιστημονικά εργαλεία που μας προσφέρει συνεχώς ο κ. Σπανδάγος τιμώντας και ο ίδιος με τη δράση του τη γενέτειρά του.

Ας μου επιτραπεί μια σύντομη αναφορά στον Διογένη Απολλωνιάτη παρότι οι διακεκριμένοι ομιλητές μας ως καθ'' ύλην αρμόδιοι θα αναφερθούν εκτενώς στο πολυσχιδές έργο του. Ο Διογένης Απολλωνιάτης είχε την τύχη να γεννηθεί και να ζήσει τη χρυσή εποχή του Περικλή. Ανήκει στους προσωκρατικούς, σοφούς ερευνητές φιλοσόφους που προσπαθούσαν να διερευνήσουν και να εξηγήσουν τον κόσμο. Η θεμελιώδης αρχή που διέπει τη φιλοσοφία του, για την οποία καταδιώχθηκε ως άθεος και την οποία διατύπωσε κατόπιν πολλών ερευνών, είναι ότι ο αέρας είναι η αρχική αιτία του κόσμου και κυβερνήτης των πάντων. Η ζωή οφείλεται στην παρουσία του αέρα που διανέμεται στο σώμα με το αίμα των αγγείων που τότε ονομάζονταν χωρίς διάκριση φλέβες. Δικαίως θεωρείται ο εισηγητής της πνευματικής θεωρίας στην ιατρική που αναφέρεται στο βιβλίο του «Περί Φύσεως» όπου και διατυπώνονται οι ανατομικές και ιατρικές του γνώσεις.

Αδιαμφισβήτητη είναι πλέον η συμβολή του στην ερμηνεία των νόμων που διέπουν τον μακρόκοσμο (έναστρος ουρανός, φύση), όντας υποστηρικτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας ο ίδιος, και η εφαρμογή τους στον μικρόκοσμο δηλαδή τον άνθρωπο και τη θεραπεία των ασθενειών του.

Τη μαγεία της σοφίας που βρίσκεται καλά κρυμμένη σε αρχαία ελληνικά κείμενα μόνον όσοι έχουν άσβεστη τη δίψα της γνώσης και ακατάπαυστο το πάθος για να την κατακτήσουν μπορούν να τη βιώσουν.

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος διαθέτει σε περίσσευμα και τα δύο αυτά χαρίσματα. Κάνοντας τη μεγάλη υπέρβαση, εγκατέλειψε πρόωρα την ασφάλεια της διδασκαλίας σε σχολικές αίθουσες για χάριν της περιπετειώδους αναζήτησης του φαινομενικά ανέφικτου: τον εντοπισμό σε κάθε πιθανό σημείο (βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, παλαιοπωλεία , ιστορικές περιοχές όλου του κόσμου) βιβλίων και αναφορών σε έργα αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων που δεν είχαν αποδοθεί στα ελληνικά ή δε βρισκόταν καν σε βιβλιοπωλεία της χώρας μας.

Από το Λονδίνο στο Παρίσι και από κει στην Ινδία η αναζήτηση του πολυβραβευμένου Ρεθύμνιου επιστήμονα Ευάγγελου Σπανδάγου φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Χάρη στις έρευνες, τις μελέτες του, τα μακρινά του ταξίδια, τις μεταφράσεις, το ψυχικό και οικονομικό κόστος της σπουδαίας προσπάθειάς του, στη χώρα μας κυκλοφορούν σήμερα 14 βιβλία Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων εκτός τα αναρίθμητα άρθρα του πάνω στις θετικές επιστήμες σε εφημερίδες και περιοδικά και τις επιστημονικές ανακοινώσεις του πολλά διεθνή συνέδρια.

Η πόλη μας απευθύνει τις θερμές ευχαριστίες της στον ιδρυτή του Ομίλου για την προβολή των αρχαίων ελλήνων Μαθηματικών Ευάγγελο Σπανδάγο για την πλούσια και πρωτότυπη πνευματική του δράση και συμβολή στην προβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και του Ρεθύμνου ως τόπου καταγωγής του.

Ευχόμαστε να συνεχίσετε να διακατέχεστε κι εσείς και η οικογένειά σας που τόσο σας έχει συμπαρασταθεί και βοηθήσει, από την ακούραστη και δημιουργική διάθεση της αέναης αναζήτησης της αλήθειας του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και να δρέπετε πάντοτε με επιτυχία, κι εσείς και όλη χώρα μας μαζί σας, τους γόνιμους καρπούς της.

Ελπίζουμε το Ρέθυμνο να έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον επόμενο χρόνο τις εργασίες του Συνεδρίου με θέμα « Τα Μαθηματικά των Προσωκρατικών Φιλοσόφων» που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Όμιλος για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών το οποίο πέρας της σπουδαιότητάς του στην ανάδειξη της πνευματικής κληρονομιάς της χώρας μας θ'' αποτελέσει αναμφίβολα το εφαλτήριο μιας ουσιαστικότερης εντρύφησης όλων μας στον πλούτο και την ουσία αυτής της κληρονομιάς.

Ιδιαιτέρως θα μας ενδιέφερε εξάλλου να επιλεγεί το Ρέθυμνο ως τόπος μόνιμης διεξαγωγής του Συνεδρίου αφού εκτός της ιστορικής σχέσης που υφίσταται λόγω εντοπιότητας, ως πόλη πληρεί τις προδιαγραφές για υποστηρίξει με επιτυχία τις ανάγκες του Συνεδρίου. Ο μήνας Απρίλιος ενδείκνυται αφού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η τουριστική περίοδος και δεν θα υπάρχει η αναμενόμενη ηχορύπανση ενώ όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία που παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες είναι ανοικτά κι έτσι οι επισκέπτες θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

28 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)