26/07/2007, Εκδηλώσεις με τίτλο «πολιτιστικές διαδρομές»

ΛογότυποΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88304
Fax
: 28310 29879
E
mail:

Ρέθυμνο, 26 Ιουλίου 2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Μπάσκετ Παίδων, που φιλοξενεί η πόλη μας , ο Δήμος Ρεθύμνου διοργανώσε και πραγματοποιεί την εβδομάδα που διανύουμε (20-29 Ιουλίου 2007) πληθώρα εκδηλώσεων με τίτλο «πολιτιστικές διαδρομές» οι οποίες περιλαμβάνουν εικαστικά, θέατρο, χορό και μουσική .

Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της πόλης και ειδικότερα:

Τα Εικαστικά Δρώμενα γίνονται στο Τούρκικο Σχολείο, στον Άγιο Φραγκίσκο, το Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών, στην αίθ. της Περιηγητικής Λέσχης, το Τέμενος Σουλτάν Ιμπραήμ (Φρούριο Φορτέτζα),

Τα video art στην γωνία εθνικής αντιστάσεως και Αγ. Φραγκίσκου καθώς και το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» και αποτελούν διαφορετικές εκφράσεις τέχνης ( ζωγραφική , χαρακτική , γλυπτική , ψηφιδωτά , video art και κρητική λαϊκή τέχνη ) που δηλώνουν την ευρύτητα του πνεύματος που διαθέτουν τα Μέλη της Οργανωτικής επιτροπήςι: Νίκος Σαραντινός, Λιάνα Γεωργοπούλου, Μαρίνα Μαραβελάκη, Ηλίας Ηλιάκης, Λίλιαν Μανωλακάκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη σε συνεργασία με την δημοτική αρχή και την Αντιδήμαρχο Πέπη Μπιρλιράκη - Μαμαλάκη που προμηνύει το όραμα και την διάθεση για την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στο Ρέθυμνο μέσα από ομαδικές εκθέσεις.

Οι Καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στο Τούρκικο Σχολείο, στον Άγιο Φραγκίσκο, στο Τέμενος Σουλτάν Ιμπραήμ (Φρούριο Φορτέτζα), στα video art στην γωνία εθνικής αντιστάσεως και Αγ. Φραγκίσκου είναι: Όλγα Αλεξοπούλου - video art, Αλέξανδρος Βάλβης - Ζωγράφος, Σοφία Ελευθερία Γιαλούση - Γλύπτρια, Χρήστος Δεβάρης - video art/ Δώρος Μανάσσης (ήχο), Γιέλενα Ιγκνιάτοβιτς - Ζωγράφος, Λίλα Κατσάτου - video art, Καλλιόπη Κουκλινού - Ζωγράοφος, Σοφία Κουράκη - γλύπτρια, Λίλιαν Μανωλακάκη - Ζωγράφος, Μαρίνα Μαραβελάκη - Χαράκτρια, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη - ψηφιδογράφος, Γιάννης Νεονάκης - Γλύπτης, Ανδρέας Σιτορέγκος - video art, Χρυσούλα Σκεπετζή - Ζωγράφος, Αλέξανδρος Τζίντζος - Ζωγράφος.

Στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη»: Μαρία Κουτσουράκη

Στην Περιηγητική: Κρητική Λαϊκή Τέχνη με το Συλλογο Αρκάδι της κας Σοφίας Ηλιάκη και το Σύλλογο Χειροτεχνών-Καλλιτεχνών Ν. Ρεθύμνης με πρόεδρο τον κ. Νεονάκη.

Τέλος, συμμετέχει και η Γκαλερί Μορφές του Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Γκαλερί «7» της Αθήνας στο κέντρο Βυζαντινών τεχνών με ομαδική έκθεση συνεργατών τους .

Συνοψίζοντας μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η κοινή συνισταμένη των πολιτιστικών δρώμενων στην πόλη του Ρεθύμνου είναι η διάθεση για εθελοντισμό κάθε μέσου που επέτρεψε στο σύνολό της να εκφραστεί μέσα από μία ομαδική συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, την οργάνωση, το στήσιμο και την λειτουργία μιας τεράστιας εικαστικής προσπάθειας. Το εθελοντικό στίγμα αυτών των διαφορετικών προσπαθειών από τους πολίτες του Ρεθύμνου και τους εικαστικούς καλλιτέχνες τόσο από το Ρέθυμνο και από άλλες περιοχές της Ελλάδος τονίζεται από τον πλούτο ων τεχνικών, μορφοπλαστικών μέσων και τρόπων έκφρασης καθώς και την καταγραφή διαφορετικών φωνών ώστε ο κοινός στόχος να επιτευχθεί.

Ευχαριστούμε κάθε εθελοντή πολίτη και καλλιτέχνη του Ρεθύμνου καθώς και τους καλλιτέχνες από τις άλλες περιοχές της Ελλάδος που έλαβαν μέρος σε αυτή την συνολική εθελοντική προσπάθεια μιας εικαστικής ανάπτυξης στην πόλη του Ρεθύμνου.

Επίσης ευχαριστούμε τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Τούρκικο), τη Διεύθυνση Αρχαιολογίας, του εθελοντές, τους χορηγούς, την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που διέθεσαν τους χώρους τους για τις εκδηλώσεις κι έδωσαν την ευκαιρία δημιουργίας του πρώτου πολιτιστικού πολυχώρου στην πόλη μας.

Καλούμε όλους τους Ρεθεμνιώτες να επισκεφθούν τις Εκθέσεις που μαζί με τα μουσικά δρώμενα και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ αποτελούν μια πρωτόγνωρη για την πόλη μας πολιτιστική άνθηση.

 

Φωτογραφίες Καλλιτεχνών:

Λίλιαν Μανωλακάκη Κωνσταντίνα Μπολιεράκη Μαρίνα Μαραβελάκη

Λίλιαν Μανωλακάκη -------Κωνσταντίνα Μπολιεράκη -------------Μαρίνα Μαραβελάκη

Ελπίδα Ειρήνη Πανονίδου Δήμητρα Κουμαντάκη Σοφία Κουράκη

Ελπίδα Ειρήνη Πανονίδου ------------Δήμητρα Κουμαντάκη --------------Σοφία Κουράκη

 

 

 

29 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)