17/09/2007, Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη η Έκθεση Ζωγραφικής « Η Ποίηση της Φύσης»

ΛογότυποΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 28310 88304
Fax
: 28310 29879
E
mail:

Ρέθυμνο, 17 Σεπτεμβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε την π Τετάρτη η Έκθεση Ζωγραφικής « Η Ποίηση της Φύσης» με έργα Ουκρανών Καλλιτεχνών που φιλοξενείται στην αίθουσα του Πυροβολικού στο Φρούριο Φορτέτζα. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Βαλέριι Τσίμπουχ με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και τον Νομάρχη Ρεθύμνου κ. Γιώργη Παπαδάκη. Ο κ. Δήμαρχος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στον κ. Τσίμπουχ, τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τους συμπολίτες που παρέστησαν στην τελετή, τονίζοντας την σπουδαιότητα της σχέσης που έχει αναπτυχθεί και εγκαθιδρυθεί μεταξύ του Ουκρανικού και του ελληνικού λαού και ιδιαιτέρως των Ρεθεμνιωτών.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής :

 

«Κύριε Πρέσβη

Κύριε Νομάρχα

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε και φέτος στην πόλη μας τους εξαίρετους καλλιτέχνες από την Ουκρανία που με τα έργα τους γέμισαν χρώματα και αισιοδοξία την καθημερινότητά μας. 18 εμπνευσμένοι δημιουργοί

  • μας προσφέρουν αυθόρμητα και με πολλή φαντασία 100

εναλλακτικές προτάσεις θεώρησης της ζωής,

  • μας προτείνουν ένα πολύχρωμο ταξίδι στη φύση,
  • μας παροτρύνουν να συνυπάρξουμε αρμονικά με το φυσικό μας περιβάλλον και να ανακαλύψουμε την κρυμμένη ποίηση που ενυπάρχει σε αυτή τη σχέση εξάρτησης.

Οι Ζωγράφοι, μέσα από την πλούσια ποικιλία χρώματος και φόρμας μας οδηγούν αβίαστα στον εικαστικό μύθο των παιδικών μας χρόνων.

Κι ενώ συχνά, τα έργα που απεικονίζουν τη Φύση αντανακλούν τον εσωτερικό κόσμο του δημιουργού τους, ωστόσο, παραχωρούν το απεριόριστο δικαίωμα σε όποιον τα θαυμάζει να ανασύρει μνήμες και βιώματα από το δικό του παρελθόν, στιγμές μοναδικές που έζησε στη Φύση, που μοιράστηκε με αγαπημένα του πρόσωπα που ίσως να μην υπάρχουν πια. Εικόνες γεμάτες κίνηση, αναμνήσεις που πάλλονται στη δίνη του χθες με το σήμερα και εκτείνονται στην αδέσμευτη έκταση του απείρου.

Η Έκθεση που φιλοξενείται στο Φρούριο της Φορτέτζας έχει για μας μια επιπλέον σημασία. Πριν από λίγες ημέρες ολόκληρα χωριά της Ελλάδος παραδόθηκαν σε ανηλεείς φλόγες. Το περιβάλλον καταστράφηκε, η Φύση και οι άνθρωποι πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα. Τα έργα της Εκθεσης μας συγκινούν. Μας θυμίζουν την ομορφιά που χάθηκε και το χρέος που έχουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την οδυνηρή απώλεια.

Εξάλλου, εμείς οι Κρήτες, από τη Μινωϊκή εποχή καταδείξαμε την αγάπη μας προς τη Ζωγραφική, όπως φαίνεται στις τοιχογραφίες από τα ανάκτορα της Κνωσσού, με κυρίαρχα στοιχεία το Φως και τα χαρούμενα χρώματα ως αντανάκλαση του χαρούμενου και ηλιόλουστου εξωτερικού περιβάλλοντος που πρόσφερε μια ανέμελη ζωή στους μακρινούς μας προγόνους. Για το λόγο αυτό, ανιχνεύουμε ευκολότερα και με περισσότερο ενθουσιασμό τα μηνύματα που κάθε ζωγραφικός πίνακας με θέμα εμπνευσμένο από τη Φύση εκπέμπει.

Ευχαριστούμε θερμά τους φίλους καλλιτέχνες από την Ουκρανία για αυτή τη δυνατότητα που μας παρέχουν μέσα από τα έργα τους.

Κυρίως όμως, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Βαλέριι Τσίμπουχ και να εξάρω τη συμβολή του στην ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας ιδιαίτερα στους βασικούς τομείς ανάπτυξης, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Αξίζει να τονιστεί ακόμη ότι, σε ότι αφορά την πόλη μας, με τη βοήθεια του κ. Πρέσβη και τη σταθερή παρουσία και ενδιαφέρον του επίτιμου προξένου κ. Λίτινα, έχει εγκαθιδρυθεί ένας ευρύτατος δίαυλος επικοινωνίας και αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ Ρεθύμνου και Ουκρανίας και ειδικότερα με την πόλη του Κιέβου με το οποίο έχουμε αδελφοποιηθεί. Τιμούμε αυτή την αδελφοποίηση και ελπίζουμε με τη δική του συνδρομή να την ισχυροποιήσουμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας, τους οποίους συνδέει η ίδια η Ιστορία, η κοινή πίστη , η εκτίμηση, η αγάπη και η αλληλεγγύη.

Εύχομαι το μέλλον να μας επιφυλάξει πολλές και γόνιμες συνεργασίες σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να μας δώσει πλείστες ευκαιρίες συναντήσεων και επαφών που επιθυμούμε και επιδιώκουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Τον Δήμαρχο αντιφώνησε ο Πρέσβης της Ουκρανίας, ο οποίος τον ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ανταπόκριση που έχει η Εκθεση στην πόλη μας και την αγάπη των Ρεθεμνιωτών στις Τέχνες και ειδικότερα τη ζωγραφική που εκφράζεται μέσω της επιλογής τους να επενδύσουν σε ζωγραφικούς πίνακες που κοσμούν τους προσωπικούς τους χώρους.

Ο κ. Τσίμπουχ αναφέρθηκε επίσης στην αδελφοποίηση Ρεθύμνου και Ουκρανίας την οποία όπως επισήμανε υποστηρίζουν με θέρμη και οι δύο πλευρές ενώ θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς συνεργασίας όπως στον Τουρισμό και το Εμπόριο. Ειδική μνεία έκανε εξάλλου στους ιδιαίτερους δεσμούς, ιστορικούς και φιλικούς που συνδέουν τους δύο λαούς και ευχαρίστησε τόσο το Δήμαρχο Ρεθύμνου όσο και τον Νομάρχη Ρεθύμνου για τη συνεργασία τους και την συνδρομή τους στη διατήρηση και καλλιέργεια αυτών των δεσμών.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η αναφορά του κ. Πρέσβη στην τραγωδία που έπληξε τη χώρα μας με τις πυρκαγιές. Ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανικός Εθνικός Κήπος προσφέρει στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο δένδρα για την αναδάσωση των πληγεισών περιοχών της Πελοποννήσου ενώ ομάδα δασολόγων και εξειδικευμένων σε θέματα περιβάλλοντος επιστημόνων από την Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με Έλληνες ειδικούς για να εκπονήσουν Μελέτες και να συμβάλλουν ενεργά στο έργο της αναδάσωσης.

Ακολούθησε ξενάγηση των παριστάμενων στην Έκθεση τα έργα της οποίας παρουσίασε με εξαιρετική άνεση και σπουδαία εικαστική ανάλυση η κα Κραβτσιουκ που επιμελήθηκε εκ μέρους της Πρεσβείας τη διοργάνωση, τις επαφές και το στήσιμο της Έκθεσης.

Σημειώνεται ότι η τα έργα του Ουκρανών Καλλιτεχνών θα εκτίθενται στην αίθουσα του Πυροβολικού της Φορτέτζας μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2007 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Από το Γραφείο Τύπου

24 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)