16/12/13, ΔΤ για την εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών

 ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                      Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                            Π Ρ Ο Σ
Τηλ.: 28313 41327                                                             
Fax: 28310 29879                                                Τα Τοπικά Μ.Μ.Ε.
e-mail: typos@rethymno.gr                             

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μια «πανδαισία πνευματικών ερεθισμάτων» εξελίχτηκε η 2ωρη  εκδήλωση της Τετάρτης 20-11-2013 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όπως διαπίστωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αρχιμανδρίτης π. Εμμ. Καβρουλάκης, για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και ταυτόχρονα την  παρουσίαση δυο πρόσφατων σχετικών βιβλίων του συγγραφέα Κώστα Ε. Παδουβά, αντιστράτηγου ε.α .με τίτλους:

 

Ιχνηλατώντας τη Ρωσική παρουσία στην Ελλάδα Κρήτη 1897-1909 και 

Ιερή-Ιστορική Μονή Αρκαδίου από έποψη μηχανικού και στρατιωτικού.

 

Ο Δήμος Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Σκορδίλη, ο οποίος χαιρέτισε την όλη πρωτοβουλία στην εμπνευσμένη παρέμβασή του. Ειδικότερα ο κ. Σκορδίλης ανέφερε: “ Κυρίες και Κύριοι, σας παρακαλώ δεχθείτε τα θερμούς χαιρετισμούς του Δημάρχου Ρεθύμνης και των Μελών του Δημοτικού μας  Συμβουλίου καθώς και τη λύπη του για την επιβεβλημένη απουσία του εξαιτίας αναπόδραστων υπηρεσιακών υποχρεώσεων που δεν του επιτρέπουν να απουσιάσει  από το Ρέθυμνο την παρούσα χρονική στιγμή.

  Για μας τους Κρητικούς, η φετινή επέτειος συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ημέρα που γίναμε ένα σώμα με την υπόλοιπη Ελλάδα, πέραν της ιστορικο-πολιτικής και κοινωνικής της αξίας, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη, σηματοδοτεί ουσιαστικά και την πλήρωση πλείστων επιμέρους παραμέτρων που καθόρισαν την εξέλιξη του νησιού μας και όλες τις εκφάνσεις της ζωής  των κατοίκων του.

Αυτές οι παράμετροι ανάγονται κυρίως στο συναισθηματικό μας υπόβαθρο το οποίο ισχυροποιήθηκε μέσα από τις συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης και την αίσθηση ότι πλέον αποτελούμε κι εμείς ένα μέρος του όλου, μιας οικογένειας διευρυμένης και δικής μας, που μας διασφαλίζει και μας παρέχει, μεταξύ πολλών άλλων, την ευεργετική και ζωογόνα εμπειρία της ενότητας και της συλλογικότητας.

Δικαίως λοιπόν, εορτάζεται με τόση συνέπεια, θέρμη, ευρύτητα, ευπρέπεια  και θαυμαστή οργάνωση, σε όλη τη χώρα, η συγκεκριμένη επέτειος όπως δικαίως ανήκουν τα συγχαρητήρια στους εμπνευστές και υποστηρικτές εκδηλώσεων, όπως αυτή, που αποτελεί την αφορμή για την αποψινή μας συνάντηση.

Οι καταξιωμένοι ομιλητές που πλαισίωσαν την εκδήλωση, μας μετέφεραν, μέσα από ακριβή, επιστημονικά και αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία, στην εκπνοή του 19ου και απαρχή του 20ου αιώνα, την πολυτάραχη και εξαιρετικά κρίσιμη για την Κρήτη και τη χώρα μας εκείνη εποχή σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, ιστορικό, διπλωματικό, κοινωνικό.  Ιχνηλατήσαμε, με τη βοήθεια τους, τις συνθήκες που περιέβαλαν τη ρώσικη παρουσία στην Ελλάδα και προσεγγίσαμε από τη μηχανική και στρατιωτική σκοπιά την Ιερή – ιστορική Μονή Αρκαδίου που συνιστά ένα σύμβολο το οποίο σφράγισε την ιστορία της Κρήτης.

Κατ'' αυτόν τον τρόπο επετεύχθη ένα σπουδαίο επιχείρημα το οποίο νομίζω αποτελεί ένα από τα πάγια ζητούμενα σε κάθε μελέτη της ιστορίας μας: να μπορεί κανείς να δει το ίδιο γεγονός από πολλές διαφορετικές, έγκυρες πάντοτε, οπτικές γωνίες.

Έτσι, αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητά του, τη σημασία του και την αντανάκλαση του στο χρόνο και στην ίδια μας τη ζωή. Με λάφυρα λοιπόν αυτή τη γνώση και τον πλουραλισμό της, που τόσο γενναιόδωρα μας προσέφεραν οι ομιλητές και οι διοργανωτές της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο φιλόξενο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, θα αποχωρίσουμε όλοι οι συμμετέχοντες ευχαριστώντας σας για τούτη την τιμή και ευχόμενοι να είστε πάντα καλά για να τροφοδοτείτε με τις δράσεις σας, την ιστορική μας σκέψη και την συλλογική μας συνείδηση ως Έθνος.

Σας ευχαριστώ πολύ”.     

     Πέραν της εξαιρετικά μεγάλης συμμετοχής (περίπου 700 άτομα) είχε και βαθύτερο νόημα η όλη εκδήλωση, όχι μόνο για τη διπλή προβολή της Ενωσης και των παρουσιάσεων των παραπάνω βιβλίων, αλλά και για το ξεχωριστό νόημα της δρομολογημένης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της χώρας εκδήλωσης με υπουργό τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος,  τόνισε την πατροπαράδοτη φιλία των ομόδοξων λαών Ρωσίας –Ελλάδας, αναφέρθηκε στη βοήθεια των Ρώσων στο δοκιμαζόμενο  Ελληνικό λαό κατά την ταραγμένη εποχή εκείνη στην Κρήτη και της Ελλάδας, ενώ  επαίνεσε το συγγραφέα Κώστα Παδουβά για τα παραπάνω έργα του τα οποία και προλογίζει. 

    Ο αμέσως επόμενος ομιλητής Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Βλαδίμηρος Τσχικβισβίλι αναφέρθηκε ομοίως στην  φιλία των λαών Ρωσίας-Ελλάδας και στη δικαίωση των υπηρεσιών των αξιωματικών και στρατιωτών –ναυτών του Ρωσικού εκστρατευτικού σώματος με κεντρική έδρα το Ρέθυμνο, αφού το κατακλύζουν Ρώσοι τουρίστες σήμερα όπως και άλλες Ελληνικές περιοχές. Ευχαριστώντας και επαινώντας τον συγγραφέα για το σπουδαίο έργο του, αναφέρθηκε στην πλήρη ικανοποίηση της Πρεσβείας διότι συνέβαλλε στην απόκτηση  νέων ιστορικών στοιχείων που περιέχονται στο πρώτο βιβλίο προερχόμενα από το ιστορικό Αρχείο Μόσχας. Καταλήγοντας  δήλωσε ότι το βιβλίο θα μεταφραστεί στη Ρωσική γλώσσα για τη Ρωσία και τους Ρώσους. Ακολούθησε η απονομή στο συγγραφέα  Κώστα Ε. Παδουβά από τον ίδιο,  Ρώσικου μεταλλίου και πλακέτας.   

     Ακολούθησαν αναφορές του συγγραφέα για τα αίτια συγγραφής των βιβλίων του που σχετίζονται με την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ενώ για τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν από τα περιεχόμενά τους κάλεσε επί του βήματος τον παρόντα Ακαδημαϊκό και διατελέσαντα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Σβολόπουλο να ενημερώσει τους ακροατές για τις δυνατότητες του ανωτάτου αυτού πνευματικού Ιδρύματος για περαιτέρω επιστημονικές έρευνες, όπως έπραξε σε άλλες περιπτώσεις, επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που ανέφερε. Στην απάντησή του ο Ακαδημαϊκός δέχθηκε ότι η Ακαδημία Αθηνών έχει την αρμοδιότητα μιας περαιτέρω επιστημονικής έρευνας και ότι εκτιμά τη βοήθεια της Ρωσικής Πρεσβείας στην απόκτηση αυθεντικών ιστορικών πληροφοριών.

     Το πρώτο βιβλίο παρουσίασαν οι: Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πούσκιν κ. Γιαννίκος Στάθης, η βουλευτής Κα Βούλτεψη Σοφία και ο Ακόλουθος Αμύνης της Ρωσικής πρεσβείας συνταγματάρχης  κ. Γεννάδι Μόζαεβ, ενώ το δεύτερο παρουσίασε ο Άρχων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ε.τ. Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού πολυγραφότατος συγγραφέας και ειδικότερα για το Αρκάδι κ. Προβατάκης Θεοχάρης. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού δια του Προέδρου της αντιστράτηγου ε.α. κ. Μαυροδόπουλου  Παντελή.

     Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης:  ο υπουργός Επικράτειας κ. Σταμάτης Δημ, ο υφυπουργός Άμυνας κ. Δαβάκης Αθανάσιος, βουλευτές μεταξύ των οποίων ο Α΄ Αθηνών τ. υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ρεθύμνου κ. Γιάννης Αχ. Κεφαλογιάννης  κ.ά, οι τρεις αρχηγοί των Γενικών επιτελείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας με επιτελείς τους, αντιπροσωπείες αξιωματικών ε.ε.,  μαθητών των Σχολών Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων και  Αστυνομίας, εκπρόσωποι της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας , του Πολυτεχνικού και άλλων Συλλόγων-Συνδέσμων, Καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,  εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου Αθηνών, Ρεθύμνιοι που ταξίδεψαν από το Ρέθυμνο για το σκοπό αυτό, συμφοιτητές του συγγραφέα στη Σχολή Ευελπίδων και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκπρόσωποι Κρητικών Συλλόγων και του Λυκείου Ελληνίδων με Ελληνικές και Κρητικές φορεσιές και πλήθη Αθηναίων και άλλων βιβλιόφιλων. 

     Στη δεξίωση που ακολούθησε κατατέθηκε απ όλους η ικανοποίηση για την ποιότητα και τη σημασία της εκδήλωσης, την οποία υποστήριξε ο συμπολίτης μας Κώστα  Ε. Παδουβά, ο οποίος, ως γνωστόν,  έχει προσφέρει  παρόμοιες προβολές της γενέτειρας του, όπως με την παρόμοια παρουσίαση του βιβλίου του «Αποδημία και Απόδημα άτομα» στον ίδιο χώρο το 2006, το μνημείο των Αποδήμων στη Σοχώρα Ρεθύμνου, την κατασκευή εκ βάθρων της ερειπωμένης πέτρινης (μέσα-έξω) Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ορθέ κ.ά.  

 

 

 

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)