24/11/10, ΔΤ για τα εγκαίνια της Έκθεσης OUTOPIA

 ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                              Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλ.: 28310 88302                                                            
Fax: 28310 29879                                                    
E
mail:  

 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στα εγκαίνια της Έκθεσης του αρχείου «Οutopia Ρroject 2006-2010»   που πραγματοποιήθηκαν την π. Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010 στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στην Αθήνα, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού –Τουρισμού  κα Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη, ως εκπρόσωπος  του Δήμου Ρέθυμνης.

  Ως γνωστό, η ΟΥΤΟΠΙΑ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 στον καλλιτεχνικό Σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Ρεθύμνου με τον τίτλο «Ουτοπία ως Νησί»  και αποτέλεσε την αφορμή συνάντησης πολλών καλλιτεχνών και φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι συμμετείχαν σ΄ ένα διάλογο  με κοινό προβληματισμό  γύρω από τις ανθρώπινες αναζητήσεις σε πολλούς τομείς της ζωής και ιδιαίτερα τον κοινωνικό, διερευνά το ρόλο ανθρώπου – Φύσης, τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και πως αυτές μεταβάλλονται όταν αλλάζουν οι αξίες τους, τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του όρου «Ουτοπία»  κλπ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό  πρόγραμμα,  με πολύπλοκη δομή, το οποίο διήρκησε 4 χρόνια και η ουσία αλλά και ο λόγος ύπαρξης του αποτυπώθηκε  στην Έκθεση που εγκαινιάστηκε την π. βδομάδα την οποία διοργάνωσε η ΑΣΚΤ που συνδυάστηκε με μία δίγλωσση έκδοση της ΑΣΚΤ για το project και ένα Table Talk που λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

 Πέραν της αδιαμφισβήτητης σημασίας του «Project OUTOPIA»  για τον καλλιτεχνικό χώρο και την Τέχνη των Εικαστικών εν γένει,  θετική ήταν η συμβολή του στη δραστηριοποίηση του Παραρτήματος της Σχολής  που λειτούργησε ως κέντρο συνάντησης καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο αλλά και για την πόλη μας διότι αφενός ενίσχυσε τους ήδη υπάρχοντες θεσμούς του Ρεθύμνου που υπηρετούν την Εικαστική Τέχνη και αφετέρου διότι την επισκέφθηκαν και τη γνώρισαν ως προορισμό όλοι οι συμμετέχοντες.

Επιπλέον αποτέλεσε αφορμή για την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των Καθηγητών του Παρατήματος της ΑΣΚΤ και του Δήμου Ρεθύμνου  στη βάση της εγκαθίδρυσης μιας νέας δυναμικής  σχέσης με προσανατολισμό την ενεργή και διαρκή συνεργασία  στον τομέα του Πολιτισμού.

Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα εμπλουτισμού αυτής της συνεργασίας την τελευταία 4ετία με αφορμή και το Πρόγραμμα, τα οποία επεσήμανε στο χαιρετισμό της η κα Μπιρλιράκη. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής :

 «….Η πόλη μας   με ενθουσιασμό φιλοξένησε καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο που μοιράστηκαν το ίδιο όραμα, κοινούς προβληματισμούς και συνεργάστηκαν υποστηρίζοντας το Project, το οποίο εμπλουτίστηκε με νέες ιδέες, μεθόδους και τακτικές που κομίζουν ποικίλα οφέλη τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στο σύνολο των εικαστικών καλλιτεχνών.

 

Εμείς ειδικά στο Ρέθυμνο προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ αλλά και την εν γένει λειτουργία του Παραρτήματος της ΑΣΚΤ  με πιο βιωματικό τρόπο. Εδώ και δύο χρόνια το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου μας, ξεκίνησε και διατηρεί μια ενεργή συνεργασία με τους καθηγητές που συμμετείχαν σε Ομάδες εργασίας  καθώς και με πολυμελή γκρουπ φοιτητών απ’ όλη την Ευρώπη που έλαβαν μέρος σε αυτές τις ομάδες.

Έτσι εγκαινιάσαμε μια  σειρά γόνιμων επαφών μια και στόχος ήταν η επανασύνδεση και η εγκαθίδρυση μιας ζωντανής σχέσης της Σχολής με την πόλη, από την οποία προέκυψαν κοινές δράσεις προσανατολισμένες σε αυτό το σκοπό. Το 2008 συνεργαστήκαμε στη διοργάνωση της Έκθεσης των  28 αποφοίτων της Σχολής και, μεταξύ άλλων, εκδώσαμε ένα ευπρεπή κατάλογο με τα έργα τους.

Το Φεβρουάριο του 2010, ήρθαμε σ’ επαφή με το νέο Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη της Σχολής και συμφωνήσαμε να υιοθετήσουμε κοινές πρακτικές ώστε να δώσουμε ερεθίσματα στους νέους κυρίως του Ρεθύμνου να γνωρίσουν τη Σχολή ώστε να επεκτείνει τη χρονική λειτουργία της και αντί να είναι ζωντανή μόνο κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών να γίνει επισκέψιμη και λειτουργική και τους χειμερινούς. Με αυτό πνεύμα η πολυπληθής ομάδα των Εθελοντών του Δήμου, διοργάνωσε, με αφορμή και τη λήξη του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου και των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του καλοκαιριού, την αποχαιρετιστήρια γιορτή στον αύλειο χώρο της Σχολής και με την ευκαιρία γνώρισαν το σκοπό ίδρυσης της και τη λειτουργία της.

Πολύ σημαντική εξάλλου είναι και η συνεργασία μας με τον κ. Βλασταρά με τον οποίο εξετάζουμε τη δυνατότητα να γίνουν οι Καθηγητές της Σχολής Σύμβουλοι Τέχνης για το Δήμο Ρεθύμνης ώστε να συμβάλλουν με την πολύτιμη  γνώση τους και  τη θετική τους διάθεση στις Εικαστικές, Καλλιτεχνικές και Αισθητικές παρεμβάσεις που προγραμματίζουμε στην πόλη. Είναι μια πραγματικά συγκινητική προσφορά  που αν τελεσφορήσει θα συνδέσει ουσιαστικά την πόλη με τη λειτουργία της σχολής και θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση κάθε πολιτιστικής δράσης του Ρεθύμνου.

 Είναι σημαντικό ότι υπάρχει διάθεση και δυνατότητα και από τις δύο πλευρές και είμαι βέβαιη πως η σύμπραξη μας θα μας οφελήσει όλους».     

 

Με την ευκαιρία εξάλλου των εγκαινίων η κα Μπιρλιράκη είχε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον Πρύτανη της ΑΣΚΤ κ. Γεώργιο Χαρβαλιά και τον  Αντιπρύτανη κ. Πάνο Χαραλάμπους, τον καθηγητή και διοργανωτή της έκθεσης κ. Βασίλη Βλασταρά καθώς και με την κ. Μαρία Μαραγκού, καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης.

 Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως οι προοπτικές συνεργασίας είναι απεριόριστες καθώς η συγκεκριμένη έκθεση "Ουτοπία" θα μεταφερθεί στον τόπο δημιουργίας της, δηλαδή στο Ρέθυμνο, αμέσως μετά το πέρας της έκθεσης στην Αθήνα.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον κ. Πρύτανη της ΑΣΚΤ και τον Καθηγητή κ. Βλασταρά μελετάται η προοπτική κοινών εικαστικών δράσεων μέσα στο φρούριο της Φορτέτζας καθώς και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

 Παράλληλα, εξετάζεται η  προοπτική των ζωντανών δράσεων - εργαστηρίων σε σημεία της πόλης από τους φοιτητές που επισκέπτονται το Παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στον Ευληγιά Ρεθύμνου και κάνουν εργασίες στη Σχολή στη διάρκεια του καλοκαιριού.  

 Τέλος, όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην Πρυτανεία και την κ. Μπιρλιράκη το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης, θα μεταφέρει εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη μας στους χώρους της Σχολής στον Ευληγιά, με στόχο την ενεργοποίηση του χώρου και την ένταξή του στα ρεθεμνιώτικα πολιτιστικά δρώμενα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

 Ήδη η κ. Μπιρλιράκη έχει φέρει σε επαφή ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες αλλά και απλούς πολίτες με τη Σχολή Καλών Τεχνών και τους χώρους της.

 Σχετικά  ρεπορτάζ  σε αθηναϊκές εφημερίδες υπάρχουν στις ηλ/κές δ/σεις:  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=366368&dt=11/11/2010
http://www.protothema.gr/files/1/kyriakatikoPDF/300bf.pdf 

 

                                                               ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

19 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)