19/05/10, ΔΤ για την επίσκεψη του Δημάρχου Στρασβούργου κ. Roland Ries στην πόλη μας

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                      Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

Τηλ.: 28310 88302

Fax: 28310 29879

E mail:                                         

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το επιστέγασμα μιας σημαντικής συνεργασίας που ξεκίνησε πέρυσι μεταξύ Δήμου Ρεθύμνου και Δήμου Στρασβούργου αποτέλεσε η επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Στρασβούργου κ. Roland Ries στην πόλη μας.

Ο κ. Ries συνοδευόμενος από τη σύζυγο του και στενούς του συνεργάτες  ήρθε στο Ρέθυμνο αποδεχόμενος την πρόκληση του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη προκειμένου να εδραιωθεί και επισήμως η κοινή βούληση των δύο Δήμων για ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

 Υπενθυμίζεται ότι, η πρώτη επαφή είχε γίνει στο Στρασβούργο τον Ιούνιο του 2008, όταν αντιπροσωπεύοντας το Δήμο Ρεθύμνου η τότε Αντιδήμαρχος και νυν Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κα Πέπη Μπιρλιράκη και η κ. Μαρία Μαραγκού καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας επισκέφθηκαν το Στρασβούργο και συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας μετά από πρόσκληση του κ. Δημήτρη Κωνσταντινίδη Διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικών Ανταλλαγών APOLLONIA.   

Η παραπάνω συνεργασία ξεκίνησε την υλοποίησή της με το πρόγραμμα «ΑΛΣΑΤΙΑ - ΚΡΗΤΗ» και με την ανταλλαγή καλλιτεχνών κεραμικής.

Από πλευράς Αλσατίας ο καλλιτέχνης Raymond – Emile Waydelich φιλοξενήθηκε και δημιούργησε έργα κεραμικής σε συνεργασία με τον κ. Κώστα Γαλλιό και άλλους ντόπιους καλλιτέχνες στο χωριό Μαργαρίτες στο Μυλοπόταμο. Τα έργα που προέκυψαν από την εργασία αυτή εκτίθενται αρχικά στο Ρέθυμνο και μετά το τέλος Ιουνίου θα εκτεθούν στο Στρασβούργο.

Με την ευκαιρία της έναρξης της παραπάνω συνεργασίας ο Δήμος Ρεθύμνου διοργάνωσε τριήμερο εκδηλώσεων τις οποίες τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Στρασβούργου και κλιμάκιο από επιφανείς συνεργάτες του Δήμου Στρασβούργου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού Αλσατίας.

Το Γραφείο Πολιτισμού – Τουρισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Γραφείο Παλιάς Πόλης οργάνωσαν ένα πλήρες τριήμερο πρόγραμμα για να συνδυάσουν την καλύτερη δυνατή γνωριμία με τον τόπο, τους ανθρώπους, την παράδοση, τη διατροφή και τις δράσεις του Δήμου στους επίτιμους καλεσμένους.

Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή 14 Μαΐου ο Δήμαρχος Στρασβούργου και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στην ενδοχώρα και στην Παλιά Πόλη από τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Γιαπιτσόγλου. 

Το π. Σάββατο 15 Μαΐου στο πλαίσιο της Ημερίδας με θέμα «Ρέθυμνο – Στρασβούργο: Προοπτικές συνεργασίας – Ανταλλαγής σε θέματα Πολιτισμού – Τουρισμού – Περιβάλλοντος» με κύριους ομιλητές τους Δημάρχους Ρεθύμνου και Στρασβούργου και με εισηγήσεις από τους: αντιδήμαρχο Ρεθύμνου σε θέματα Καθαριότητας και Περιβάλλοντος  κ. Τάσο Παπαδουράκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Κώστα Λαμπρινό, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο σε θέματα Πολιτισμού – Τουρισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη καθώς και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου κ. Στάθη Κελέκη, η αντιπροσωπεία του Στρασβούργου αποκόμισε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Δήμο Ρεθύμνου και τις δράσεις του στα παραπάνω θέματα. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών και επαγγελματικών φορέων του τόπου μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Στρασβούργου στην θετική εικόνα που αποκόμισε από την γενική παρουσίαση και τα αποτελέσματα των τομέων αυτών του Δήμου μας.  

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης Κεραμικής - Αγγειοπλαστικής με  έργα του καλλιτέχνη Raymond – Emile Waydelich,  η οποία  θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 και φιλοξενείται στην αίθουσα του Πυροβολικού στο Φρούριο Φορτέτζα.

Την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της πρώτης φάσης του προγράμματος ΑΛΣΑΤΙΑ – ΚΡΗΤΗ επισφράγισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης Raymond – Emile Waydelich προσφέροντας ένα από τα υψηλής αξίας έργα του στο Δήμο μας το οποίο και παρέδωσε την Τρίτη 18 Μαΐου στην κ. Πέπη Μπιρλιράκη.

Ο Δήμος Ρεθύμνου ευχαριστεί για τη συνεισφορά τους στην φιλοξενία της γαλλικής αντιπροσωπείας η οποία θεωρείται σημαντική και σαν γεγονός και σαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα τη δεδομένη δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, τους κάτωθι:

  • Τον Άγιο Ηγούμενο της Μονής Αρκαδίου
  • Τις διοικήσεις των εταιριών «ΘΕΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΛΛΑΣ» και «ΦΑΡΜΑ ΑΓΚΡΕΚΟ»
  • Τις κυρίες Βούλα Γουνελά και Φρόσω Μπόρα
  • Την κ. Πόπη Κοτσίφη
  • Τον κ. Μύρωνα Τουπογιάννη
  • Όλα τα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν το γεγονός αυτό.

______________________________

Ο κ. Roland Reis, στη διάρκεια κοινής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Δήμαρχο Ρεθύμνου την π. Παρασκευή, δεν παρέλειψε να καταθέσει τη μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση για τη συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου αφού όπως είπε είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να εγκαθιδρύσουν δεσμούς φιλίας οι ευρωπαϊκές πόλεις και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν θα χρειαζόταν  να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη από την αρχή  θα έπρεπε να βάλουμε τα θεμέλια του νέου οικοδομήματος  στον Πολιτισμό και όχι στην Οικονομία». Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε πως η επίσκεψη του Δημάρχου Στρασβούργου έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό: επιβεβαιώνει πως ο Πολιτισμός είναι η κοινή γλώσσα που μιλούν όλοι οι λαοί, είναι η πρακτική που αμβλύνει τις διαφορές και δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας. Εξήρε τη λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι απέσπασε το βραβείο του καλύτερου Μουσείου για το έτος 2009. Παράλληλα, επεσήμανε πως ο Δήμος Ρεθύμνου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πλούσια δραστηριότητα του Δήμου Στρασβούργου, μιας πόλης με 270.000 χιλιάδες κατοίκους που αποτελεί μία εκ των 2  εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και Έδρα του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία επιχειρεί μεταξύ πολλών άλλων πρωτοβουλιών να δημιουργήσει ένα δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων με άξονα συνεργασίας κυρίως τον Πολιτισμό στο οποίο θα συμμετέχει και το Ρέθυμνο.

Ο Δήμαρχος του Στρασβούργου και η συνοδεία του ενθουσιάστηκαν από τη θερμή φιλοξενία, αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα από την οργάνωση της πόλης μια και όπως δήλωσαν δεν περίμεναν  πως το Ρέθυμνο ως επαρχιακή πόλη  θα είχε κάνει τόσο τολμηρά αναπτυξιακά βήματα σε όλους τους βασικούς τομείς.  

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


18 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)