04/06/10, ΔΤ για Ισπανική Αντιπροσωπεία

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ                      Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2010

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

Τηλ.: 28310 88302

Fax: 28310 29879

E mail:       

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία 18 Ισπανών αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Κοινοπολιτείας «Ταουλα Ντε Σένια» και Δήμαρχο της πόλης Ulltecona κα Μαρία Μπρόυσκα, το Δήμαρχο κ. Ελευθέριο Τζιμένο και Προέδρους Συνεταιριστικών Οργανώσεων, επιστημονικών συνεργατών και άλλων, συνοδευόμενη  από τον Επιστημονικό Διευθυντή του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκο Μιχελάκη και με τη συμμετοχή ως μεταφραστή του κ. Χαϊρο, Ισπανού που διαμένει τα τελευταία 25 χρόνια στην Κρήτη, επισκέφθηκε σήμερα το Δήμαρχο Ρεθύμνου και  Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης  κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη με τον οποίο είχαν μια ενδιαφέρουσα συνεργασία.

Η επίσκεψη των Ισπανών εντάσσεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας  μεταξύ Δήμων και οργανισμών που διαχειρίζονται θέματα μνημειακών ελαιόδεντρων, παραγωγής και εμπορίας λαδιού καθώς και τη διασύνδεση της ελιάς και των προϊόντων της με την κουλτούρα και τον Πολιτισμό κάθε τόπου.

Ειδικότερα, η συνεργασία του ΣΕΔΗΚ με την Ισπανική Κοινοπολιτεία  ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και η διήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας των Ισπανών στην Κρήτη  πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΔΗΚ   προκειμένου να εδραιωθεί μια συστηματική συνεργασία μεταξύ τους που θα ωφελήσει αμφότερους τους συμμετέχοντες.

Αυτό εξάλλου επισήμανε και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης  καλωσορίζοντας τους Ισπανούς στο νησί και την πόλη μας, τονίζοντας πως θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό τον τρόπο που προσεγγίζεται ένας τομέας που αποτελεί θεμέλιο λίθο στη διατροφική πυραμίδα και είναι γνωστός παγκοσμίως για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι το ελαιόλαδο και εν γένει τα παράγωγα της ελιάς: ότι δηλαδή αναγνωρίζονται όχι μόνον ως εμπορεύσιμα προϊόντα αλλά διασυνδέονται με την κουλτούρα και την παράδοση.

Ο Δήμαρχος και ο κ. Μιχελάκης επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι στην Κρήτη παρότι η παραγωγή ελαιολάδου από μνημειακά ελαιόδεντρα ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη ισπανική παραγωγή αφού στο νησί μας παράγονται ετησίως 80-120.000 τόνοι λαδιού από χιλιόχρονια δένδρα ενώ στην Ισπανία δεν ξεπερνούν του 3 τόνους ωστόσο οι Ισπανοί σαφώς κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην εμπορία του ελαιολάδου μεγάλος μέρος του οποίου είναι ελληνικής προέλευσης, τομέας στον οποίο η χώρα μας και το νησί μας παρουσιάζει εμφανή αδυναμία. Για το λόγο αυτό τόσο ο Δήμαρχος εξέφρασε την επιθυμία η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει την αρχή  μια ουσιαστικής συνεργασίας σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσεων αλλά και σύμπραξης, αν υπάρχει δυνατότητα, σε κοινά ευρωπαϊκά  Προγράμματα που αφορούν τη διάσωση μνημειακών ελαιοδένδρων, την  προβολή και προώθηση του παραγόμενου ελαιολάδου κ.α

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΔΗΚ κάνει μια σαφή διάκριση στα μνημειακά από τα χιλιόχρονα ελαιόδενδρα και ήδη έχει καταμετρήσει μέχρι σήμερα 10 μνημειακά ελαιόδενδρα ενώ η μελέτη συνεχίζεται.

 Η Πρόεδρος της ισπανικής Κοινοπολιτείας και εκπρόσωπος της αντίστοιχης με το ΣΕΔΗΚ Ένωσης η οποία αποτελείται από 24 Δήμους της Ισπανίας ανέφερε πως έχουν ήδη καταμετρήσει άνω των 4.000 δένδρων ελιάς που ξεπερνούν τα χίλια χρόνια ζωής και δήλωσε της πρόθεση των Μελών της Ενωσης να συνεργαστούν με την Κρήτη μια και θεωρούν πολύτιμη της τεχνογνωσία που μπορούν να  μοιραστούν και να ανταλλάξουν μαζί μας αφού όπως επεσήμανε ότι τα στοιχεία που ενώνουν εδώ και αιώνες τους λαούς της Μεσογείου είναι ο Πολιτισμός και τα ελαιόδενδρα.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να καταθέσει τα αισθήματα αλληλεγγύης του  στον ισπανικό λαό που επίσης δοκιμάζεται από οικονομικούς κλυδωνισμούς και ζήτησε από τα Μέλη της Ισπανικής Αντιπροσωπείας, τα οποία δήλωσαν απολύτως ικανοποιημένα από την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία που βίωσαν κατά την παραμονή τους σε Ρέθυμνο και Χανιά, να μεταφέρουν την εμπειρία τους στη χώρα τους μια και η Ελλάδα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος δέχεται μια ανοίκεια επίθεση που θέτει σε κίνδυνο πολύχρονες διεκδικήσεις των Ελλήνων και προσβάλλει τον Πολιτισμό και τη φυσιογνωμία  της χώρας μας.

Τους προσέφερε, ως ανάμνηση της επίσκεψης τους στο Δημαρχείο, το Λεύκωμα  με τους βενετσιάνικους χάρτες  του Ρεθύμνου και τα ενετικά θυρώματα και ευχήθηκε ευόδωση της συνεργασίας που εδραιώθηκε με τη σημερινή συνάντηση.  

 

   

                                                                      ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

16 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)