17/10/08, Αντιπροσωπεία του Δήμου στο Καστενάζο της Ιταλίας, πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με το Ρέθυμνο.

 

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τηλ.: 28310 88302

Fax: 28310 29879

Email:                                     

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Στο Καστενάζο της Ιταλίας, πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με το Ρέθυμνο, μετέβησαν την π. εβδομάδα η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Εντεταλμένος για θέματα Μνημείων - Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μίνωας Αλεφαντινός και ο Υπεύθυνος για θέματα Παιδείας -  Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Δερεδάκης.

 

Η Ρεθεμνιώτικη αντιπροσωπεία συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καστενάζο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ημέρα που αδελφοποιήθηκε με το Ρέθυμνο ενώ παράλληλα έλαβε μέρος στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Νομαρχία της Μπολόνια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Europe2gether  στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πόλεων- χωρών της Ευρώπης που έχουν αδελφοποιηθεί  με ιταλικές πόλεις.

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η πρωτοβουλία του Δήμου Καστενάζο να παρουσιάσει την ιστορία του Ρεθύμνου μέσα από εργασίες που έκαναν μαθητές ηλικίας 13 έως 15 χρονών με τη βοήθεια της καθηγήτριας τους των Νέων Ελληνικών στο Γυμνάσιο της Μπολόνια. Τα παιδιά έκαναν μια εξαιρετική έρευνα που την παρουσίασαν σε ειδική τελετή και αφορούσε την ιστορία της Κρήτης και ειδικότερα του βενετοκρατούμενου Ρεθύμνου, τις θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου μας και τον Πολιτισμό του.  Μια ομάδα μαθητών ασχολήθηκε αποκλειστικά με το Αρκάδι, μελέτησε την ιστορία του μοναστηριού και τη συνέδεσε με την ιστορία δικού τους  μοναστηριού του Σαν Λούτσιο, που φιλοξενεί μια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

 

Οι μαθητές εξέδωσαν έντυπο με τις ελληνικές λέξεις και φράσεις που έχουν μάθει , κατασκεύασαν με τη βοήθεια του καθηγητή των καλλιτεχνικών αγγεία από πηλό  καθώς και το σύμβολο του Ρεθύμνου με τα δελφίνια, μελέτησαν κρητικές μαντινάδες και συνέθεσαν στα ιταλικά τις δικές τους και  έκαναν ζωγραφιές κρητικών με παραδοσιακές φορεσιές.

 

Η Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου και οι Δημοτικοί Συμβουλοι εντυπωσιάστηκαν από τη σπουδαία δουλειά των παιδιών και από τις ομιλίες καθηγητών των σχολείων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.

 

Παρουσία της Δημάρχου Καστενάζο κας Μαρίας Γκράτσια Μπαρουφάλντι, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καστενάζο και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας στην Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα  κ. Λεωνίδα Χατζή, του κ. Λουίτζι Μέγκολι που είχε την ευθύνη φιλοξενίας της Ρεθεμνιώτικης αποστολής, με πολλή συγκίνηση ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι, όταν διδάσκουν μάθημα δημοκρατίας στους μαθητές τους αναφέρονται πάντα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα ουσιαστικής υποστήριξης του θεσμού της αδελφοποίησης.

 

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ρεθύμνου, μετέφεραν το θερμό χαιρετισμό  του Δημάρχου Ρεθύμνου και διαβεβαίωσαν τους συναδέλφους τους στο Καστενάζο ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει το θεσμό με κάθε δυνατό μέσο. Σε ότι αφορά την έρευνα που διεξήγαγαν οι μαθητές στο Καστενάζο, θα γίνει αντίστοιχη από μαθητές του Ρεθύμνου και θα παρουσιαστεί σε ειδική τελετή στην οποία θα προσκληθούν Μέλη του Δ.Σ. του Καστενάζο. Επιπλέον θα οργανωθεί  ανταλλαγή των μαθητών που εργάστηκαν σε αυτό τον τομέα την περίοδο του προσεχούς καλοκαιριού.

 

Στη διάρκεια της παραμονής τους στο Καστενάζο, τα Μέλη της Ρεθεμνιώτικης αποστολής συμμετείχαν στο διήμερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Europe2gether στο οποίο έλαβαν μέρος 100 εκπρόσωποι πόλεων της Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Βελγίου, Μαλτας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Κροατίας Ουγγαρίας και Αγγλίας, που έχουν αδελφοποιηθεί με αντίστοιχες ιταλικές πόλεις. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου ο εκπρόσωπος της  κάθε πόλης παρουσίασε την ιστορία και τη σημερινή πραγματικότητα της πόλης του, αντάλλαξαν ενημερωτικό υλικό και προώθησαν μια γόνιμη γνωριμία μεταξύ τους εγκαινιάζοντας μελλοντικές συνεργασίες που θα αποφέρουν οφέλη στους συμμετέχοντες.

  

                                                                     ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Μαρτίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)